Reklaam sulgub sekundi pärast

Johanna köögis: Hõrk apelsinikook kevadväsimuse vastu

Hetkel on poes müügil nii mahlased ja maitsvad apelsinid, et lausa patt oleks neid mitte mõnes oma küpsetises kasutada. Lisaks sellele vajas äsja soetatud kanepijahu järele proovimist. Mõeldud, tehtud ja tulemuseks oli suurepärane apelsinikook.

Hetkel on poes müügil nii mahlased ja maitsvad apelsinid, et lausa patt oleks neid mitte mõnes oma küpsetises kasutada. Lisaks sellele vajas äsja soetatud kanepijahu järele proovimist. Mõeldud, tehtud ja tulemuseks oli suurepärane apelsinikook.

 

Tulemus: Kergelt vürtsine ja mahlane kook, mida hea koos sõbrannadega nosida.

Kalorid: 1 koogilõik annab umbes 450 kilokalorit ja 1, 6 km kõndimist põletab umbes 80 kilokalorit, nii et peale maiustamist väike jalutuskäik:)

Kogus: 10 tk 

Muusikasoovitus: Liliy Allen "Smile"

 

Vaja läheb:

2 suurt apelsini

100 g oliiviõli

4 muna

250 g suhkrut

250 g nisujahu 

50 g kanepijahu (võid asendada nisujahuga)

2 tl küpsetuspulbrit

1,5 tl soodat

0,5 tl Cayenne'i pipart

2 tl kaneeli

Siirup:

100 g apelsinimahla ja mõned koored (kaunistamiseks)

2,5 spl  suhkrut

20 g brändit

Kate:

200 g toorjuustu

100 g  tuhksuhkrut

Kaunistus:

Apelsinikoored (need, mida keedad siirupi sees)

Kuidas teha:

Pese, riivi ja koori apelsinid. Lõika apelsinide viljakehad väiksemateks tükikesteks, püreesta need ja sega  nende hulka oliiviõli ja apelsinikoored (jäta mõned koored kaunistuseks). Kui see on tehtud, mõõda eraldi kaussi kuivained (jahu, sooda, pipar, küpsetuspulber, kaneel) ja sega need apelsinipüree hulka. Viimasena lisa püree sisse ettevaatlikult tugevasti  suhkruga vahtu löödud munad. Nüüd pole midagi muud teha, kui taigen valada vormi (Ø 24-26 cm) ning küpsetada 170-kraadise ahju keskosas umbes 45 minutit või kuni keskele pistetud puutikk jääb puhtaks. Võta kook ahjust välja, nirista sinna peale siirupit ja jäta see siis jahtuma. Kook kata glasuuriga alles siis, kui see on täielikult maha jahtunud!

Siirupi jaoks mõõda potti apelsinimahl, koored ja suhkur ning keeda neid vaiksel tulel, kuni suhkur on lahustunud (umbes 10-15 minutit). Tõsta pott tulelt ja lisa brändi.

Glasuuri jaoks vahusta lihtsalt toasoe toorjuust tuhksuhkruga ja määri see siis koogile. Kui soovid, võid glasuuri maitsestada brändi või apelsinimahlaga. 

NB! See keeksi meenutav kook maitseb hästi ka ilma glasuurita, aga kuna seekord oli veidi pidulikum koosviibimine, siis sai ka kook veidi uhkema katte endale peale.

Tasub teada!

  • Kanepijahu on täiesti gluteenivaba ja annab küpsetistele pähklimaitselist täiendust.
  • Kanepijahus olevad kiudained ja õlid aitavad korrigeerida seedimist.
  • Kanepijahu oli eestlaste toidulaual väga tähtsal kohal kuni 19. sajandini ja miks mitte see kasulik toode taas tihedamini kasutusele võtta!

 

Päikest!

Johanna

 

[gallery ids="1998686,1998695,1998704,1998715,1998723,1998732"]