Reklaam sulgub sekundi pärast

JÕULURETSEPT: šokolaadist pakatav rikkalik kringel

Üks õige jõulukringel valmib vanematest põlvkondadest pärit retsepti järgi, kus tegelikult kõike grammi haaval ei kaaluta ega mõõdeta ning kehtib vana hea tunnetuse reegel. Küll aga on mõned pidepunktid, millest lähtuda tasuks!

Esiteks tainas peaks jääma väga pehme - nii on kindel, et ahjus küpseb pehme sisuga maius, mis ei jää liiga tihke ning nagu iga magusa toidu puhul, siis alati tuleks lisada ka pisut soola - sool toob magusa maitse rohkem esile. 

Kringel šokolaadiglasuuri ja rosinatega

Vaja läheb:

15 dl jahu

5 dl piima

50 g pärmi

1 tl soola

2 dl suhkrut

2 tl vanillisuhkur

2 tl kardemoni

200 g sulatatud võid või margariini

Täidis:

150 g vahustatud võid

100 g eelnevalt leotatud rosinaid

1,5 sl kaneeli

3-4 sl kakaod

2 dl suhkrut

Kate:

3 sl kuuma vett

2 sl võid või margariini

6 sl suhkrut

2 sl kakaod

Tee nii:

Vedelda pärm suhkruga. Lisa käesoe piim, sool, sulatatud või, kardemon, vanillsuhkur ja jahu ning sõtku hoolikalt seni kuni tunned, et taigen kausi ja käte küljest lahti lööb. Lase tainal rätiku all kerkida toasoojas kohas umbes tund-poolteist. Tainas peaks umbes kahekordseks kerkima.

Nüüd rulli tainas lauale õhukeseks lahti, määri ühtlase kihina peale omavahel segatud täidise komponendid: vahustatud või, rosinad, kaneel, kakao ja suhkur. Keera tainas tihedalt rulli ja vormi kringliks. Küpseta 180-200 kraadises ahjus umbes pool tundi.

Kui kringel on valmis, lase pisut jahtuda ning sega kokku glasuur. Lase potis madalal kuumusel keema glasuuri komponendid: vesi, või, suhkur ja kakao ning sega läbi. Määri saadud glasuur eelnevalt jahtunud kringlile ning lase glasuuril taheneda.