Reklaam sulgub sekundi pärast

KÄI TRENDIGA KAASAS, võta tervislik lõuna Puréest!

Rotermannis avas suve hakul uksed tervisebaar Purée – ajaga kaasas käiv toitlustusasutus, kus kesksel kohal on kõrge toitainesisaldusega, värske, maitsev ja eluandev söök-jook. Ja nii ongi!

Reisides välisriikides ja uidates ringi võõras ning suures linnas, kipun ikka ja jälle tõmbama paralleele Eesti ja välismaa vahel. Kodumaal on arenguruumi küllaga. Näiteks on meil linnaruumis puudu üks korralik ja puhas park või suurlinnades populaarseks saanud asjalik ning kiire salati- ja smuutibaar. Viimasele saan soovidelistis alates juunikuust punasega joone peale tõmmata, sest Rotermannis avas suve hakul uksed tervisebaar Purée – ajaga kaasas käiv toitlustusasutus, kus kesksel kohal on kõrge toitainesisaldusega, värske, maitsev ja eluandev söök-jook. Ja nii ongi!

Head mõtted saavad alguse magama jäädes

Purée sai alguse sealt, kust ikka kõige paremad mõtted alguse saavad – voodist, õhtul enne uinumist. Timo, kes on endine jalgpallur ning praegune insener, oli parasjagu vanemate juures Jõgeval, kui talle õhtul enne magamajäämist turgatas pähe mõte avada Tallinnas smuutibaar. Ja seda mitte üksi, vaid üheskoos emaga. Nii asutigi kahekesi asja planeerima. Kindel on see, et Timo ei oleks soovinud mitte kellegi teisega antud äri ajada. Nii ema Katrin, kes on endine riigiametnik, kui ka poeg Timo ei teadnud ühest toitlustusasutuse pidamisest midagi. Üheskoos hüpati aga pea ees tundmatusse vette.

Poissmehekorter kohtub korraliku perenaise köögiga

Interjöör on Purées sume ja stiilne. Justkui kohtuks maitsekas poissmehekorter korraliku perenaise köögiga. Minule kui tõelisele köögikombainide fanatile jäävad esmajoones silma Kitchen Aid tarvikud, mida on terve ruumi peale kokku rohkem kui sõrmedel lugeda saaksin. Rõhk on söögikohas pandud take away’le, sest kohapeal mahub toolidele istuma umbes 4–6 külastajat. See-eest teeb Purée usinat koostööd My Chef’iga, kes toimetab lõuna ajal (või mistahes lahtiolekuajal) toidud kontoritesse. Nii teevadki näiteks suurfirmad hulgi tellimusi, ja täiesti arusaadav, sest lõuna Puréest on targa inimese valik. Muidugi on Rotermann südalinnas ja kes iganes ligikaudsetes kontorites toimetab, jõuab Puréesse kenasti ka jalgsi!


Produktid menüüsse koduaiast

Purée ei ole tänaseni sõlminud lepingut ühegi kaubafirmaga. Produktid toidu tarbeks tulevad kodu aiamaalt Jõgevalt või isiklikult valitult ning nopitult turult. Usaldusväärsemat toitu annab otsida! Ideed menüü tarbeks mõtleb välja Katrin. See, mida ta eelmisel õhtul unes nägi, tuleb ka järgmise päeva menüüsse. Meie võime tutvuda pakutavaga Purée Facebooki lehel, kuhu laeb peretütar Minni üles iga päeva hommikul tänase lõunamenüü. Tema vastutab Purée tegemiste juures selle eest, et kõik sotsiaalmeediakanalid oleksid korralikud ning asjalikud ja lugejale mugavad. Minni - sotsiaalmeediaguru!

Purée kättesaadavaks kõigile

Ambitsioonid on suured ning lennukad. Tulevikus soovib Purée kindlasti laieneda. Näiteks Kalamaja kanti, kus nõudlus seesuguse smuuti- ja salatibaari järele kasvab sekunditega. Plaan on piiluda ka spordiklubidesse, pakkudes võimalust haarata peale trenni kaasa Purée spetsiaalsetest külmikutest üks-kaks-kolm tervislikku smuutit või salatikomplekti. Viimase idee peale jääb mul suu lahti, sest just millestki seesugusest olen isegi aastaid puudust tundnud. Millal on sul kõht veel tühjem kui mitte pärast trenni?

Mitte ainult tervislik, vaid ka maitsev

Lihtne on kirjutada millestki, mis on ausõna aus ja absoluutselt tasemel! Purée jättis mulle sügava mulje. Mitte ainult seetõttu, et kogu menüü on pidevas vahetuses ning tooraine parimatest parim, vaid ka seetõttu, et kogu selle jutu juures on miski, mis on kõige tähtsam – maitse! Toit ja smuutid on tõeliselt maitsvad. Karask-võileivad on uudsed ning päästavad meid aastaid kimpus olnud tavalise leiva- ja saia võileibadest. Supid on valmistatud ahjus – jah, ahjus, mis teeb menüü veelgi põnevamaks, sest kes oleks söönud suppi, mis on küpsenud ahjus? Ja see banaanileib! Tundub justkui banaanileivameister ise oleks valmistanud selle oma orgaanilistest vabajooksu banaanidest. Taevalik!

Kauaoodatud kaunike!

Purée on see, millest nii mina kui ka minu armsad kaaslased on vaimusilmas Tallinna kiire töö- ja koolielu kõrval puudust tundnud. Kui sa hoolid kosutavast, tervislikust, uudsest ja soodsast einest, siis marsi nüüd hooga aadressile Rotermanni 2, et siis Puréega isiklikult tutvust teha.

Hernepüreesupp aedviljadega

Neljale

Vaja läheb:

500 g herneid
2–3 porgandit
100g suhkruhernekaunu
200–300 g lillkapsast ja või brokolit
1 spl võid
soola
pipart
sulajuustu

Valmistamine:

Hauta rohelised herned (värsked või külmutatud) vähese vee ja võiga pehmeks, soovi korral lisa keeduvette petersellivarsi.

Teises potis keeda sulle sobivad aedviljad kergelt krõmpsuks.

Püreeri pehmeks haudunud herned püreeks, lisa vajadusel veel keedetud vett ja soovi korral sulajuustu, maitsesta soolaga. Lisa krõmpsud aedviljad ja hauta veel just nii palju, kui pehmeid aedvilju süüa soovid.

Sidruniga marineeritud suvikõrvitsa-porgandisalat

Kahele

Vaja läheb:

1 väiksem suvikõrvits (sobib nii kollane kui roheline sõltuvalt sellest, mis käepärast ja kumb värv rohkem meeldib)
1 suurem porgand
1 suurem värske kurk
½ paprikat
rohelist salatit (sobib jääsalat või mõni muu kõvema lehega salat)
sidrunit
pähkleid või seemneid (kõrvitsa-, päevalilleseemned)
mungoaidusid
Himaalaja soola
pipart
head oliiviõli

Valmistamine:

Tõmba aedviljakoorijaga suvikõrvitsa ja porgandi küljest peenikesed ribad ja piserda üle sidrunimahlaga ning sega aedviljad näppudega omavahel läbi.

Haki värske kurk peenikesteks pulkadeks ja paprika ribadeks.

Pane salatikausi põhja tükeldatud salatilehed, lisa kurk ja raputa kurgile veidi soola. Tõsta näppudega peale suvikõrvitsa-porgandisegu, nii et jääks tore kuhi.

Järgmisena lisa paprikaribad ja soovi korral ka pisut soola. Pähklid, seemned ja mungoaidud käivad kõige peale. Lõpuks piserda salat üle hea oliiviõliga. Sõltuvalt aedviljade valikust võib see salat olla väga särtsakas ja värviline!

Odrakarask grillitud paprika ja kitsejuustuga

Odrakarask

Vaja läheb:

2½ dl keefirit
1 muna
1 tl soola
75 g võid (vähemalt toasoe või kergelt sulatatud) või 2 spl õli
1 tl köömneid (võib ka jahvatatud) või linaseemneid
3 dl odrajahu
1 dl täistera nisujahu (võib asendada mõne teise jahuga, nt odrajahu, tatrajahu)
1½ tl söögisoodat

Valmistamine:

Sega kõik koostisained ühtlaseks massiks. Kogusest saab väiksema ahjuplaadi jagu karaskit. Aja tainas ahjuplaadil ühtlaselt laiali ja küpseta 200kraadises ahjus 18–20 minutit.

Grillitud paprika

Valmistamine:

Grillimiseks sobib punane paprika. Lõika paprika neljaks ja laota ahjuplaadile või grilli tulel. Enne grillimist piserda paprika üle vähese oliiviõliga.

Ahjus küpseb paprika 25–30 minutit, kuni koor hakkab mullitama ja tõmbub kergelt mustaks. Kui paprikad liiga vara välja võtta, on neid väga keeruline koorida.

Ahjust või grillilt ära võttes tõsta paprikad kaussi ja kata kauss kaane või kilega ja lase 10–15 minutit seista. See hõlbustab ka koorimist.

Peale seda võta noa abiga paprikaviiludelt nahk maha ja maitsesta vähese sidrunimahla, soola ja pipraga. Võid veel oliiviõli peale piserdada.

Aseta paprikaviilud karaskitükkidele ja kata kitsejuustuviiludega. Peale puista värske tüümiani lehti. Maitseb hea!

Banaanileib

Vaja läheb:

125 g võid
1 dl pruuni suhkrut
2 muna
3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
näpuotsatäis soola
1 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
3 spl piima
3 suurt küpset banaani

Valmistamine:

Hõõru (võib ka tainasegajat kasutada) toasoe või ja munad vahule. Lisa munad ja piim, vahusta veel veidi. Sega maitseained ja jahu ning lisa muna-võisegu hulka. Kui kõik ained on hästi segunenud, lisa väikeste tükkide haaval banaanid ja vahusta seni, kuni mass on hästi ühtlane. (Segajaga saab parema ja ühtlasema tulemuse.)

Vala segu keeksivormi ja küpseta 180kraadises eelkuumutatud ahjus 60 minutit.

Seejärel võta banaanileib ahjust, lase 10–15 minutit vormis seista ja kummuta seejärel vormist välja. Banaanileib maitseb hea veel mitu päeva!

NB! Kui leib ahjus või ahjust väljavõetuna üle küpseb, vajub leib põhjast kokku ja see muutub nätskeks.

Spinatismuuti

Vaja läheb:

1 väiksem banaan
½ avokaadot
1 õun (kasuta võimalusel 100 ml õunamahla, kuna toorelt püreeritud õun teeb joogi pudruseks)
suur peotäis spinatilehti
jääd

Valmistamine

Blenderda kõik koostisained.

 

Aadress: Rotermanni tn 2, Tallinn

Avatud: 8.30-19.00

Kontakt: 5304 5759

Instagram: health_bar_puree

Facebook: Purée

Artikkel ilmus ajakirja Jamie august-september numbris.