Reklaam sulgub sekundi pärast

KAIDI KARILAID: Kuidas jääda iseendaks?

Ühiskond on väga kiire, info levib, kõigil on tempo, tohutu torm ja selles kõiges on mõnikord väga keeruline jääda iseendaks, sest pole isegi aega olnud aru saada, mida iseendaks olemine tähendab. Mida tähendab iseendaks olemine?

Sa ei saa end määratleda, et nüüd ma olen SEE. Ma olen praktiliselt terve oma elu ajanud taga, et millal ma siis olen mina. Proovisin üht, kas nüüd olen mina? Ei ole. Proovisin teist, tegin midagi hästi tähtsat, kas nüüd olen mina? Ei ole. Kuidas siis päriselt aru saada, kes sa päriselt oled?

Sa meeldid iseendale

Inimesed armastavad end arvustada. Kas see paneb sind rohkem endale meeldima? Vist mitte. Kui sa veel ei meeldi iseendale, siis hakka seda harjutama. Kuidas see käib? Küsi endalt, mis on see, mille eest sa iseendale tänulik oled. Kasvõi hommikust õhtuni.

Sa hoolid ümbritsevatest inimestest 

Sa hoolid ümbritsevatest inimestest, mida iganes nad ka ei valiks. Pahatihti me järsku enam ei hooli neist, kes hakkavad tegema selliseid valikuid, mis meile ei meeldi. „Sa ei ole enam minu sõbranna, sest sa läksid sinna“ või sõbranna tegi midagi, mis ei meeldinud. Sa peaksid hoolima nendest ka siis, kui nad elavad oma elu ja lähevad oma rada  siis oled sa rohkem sina ise.

Sa lubad kõigel eksisteerida 

Sa ei pea ühtegi teadlikkust vältima, ei head, halba ega koledat – sa lubad kõigel eksisteerida. Tuleb näiteks teadmine, et sa võid olla vabalt see rusikaga lauale lööv ema. Sa ei ole halb, vaid sa lubad endal olla sina ise, sa lubad kõiki tundeid tunda. Sa ei väldi mitte kedagi ega midagi, ei väldi, et oled paha ema või mingil hetkel laisk. Need ei ole valed asjad. Kui sa tunned, et sa tahad olla või teha mingeid asju, oled omast arust mingi vea teinud, siis sa lubad ka sellel olla. Kõik lihtsalt on. Sa ei kritiseeri, sa ei tee midagi halvaks ega heaks. Kui sa seda juba oled, siis sa oled rohkem sina. 

Sa oled rahuseisundis piisavalt võimekas, et alustada tsunamit väikese sõrme liigutusega 

Sul on dünaamiline rahuseisund ja sa oled piisavalt võimekas, et alustada tsunamit oma väikese sõrme liigutusega. Su seisund ongi kogu aeg selline. Sa oled rahuseisund. Kui sa näed, et sinu vastas toimub mingisugune jama, keegi teeb kellelegi liiga või toimub mingi lollus, siis sa oled nii kohal, et võib-olla paljast silmavaatest või näpuliigutusest sa lood siia muutuse. Teed seda, mida käesolev olukord sinult nõuab. Sa ei hoia mitte midagi tagasi, sa oled kõik. See rahuseisund on selline, et kõik on nii nagu on, sa ei nuputa, ei mõtle, ei kalkuleeri, ei kontrolli, ei võitle, ei tõesta ega õigusta.

Sa lased emotsioonid välja

Lase kõikidel emotsioonidel välja tulla. Kõige lihtsam on see, et sa ei tee seda isiklikult kellegi suunas, vaid lähed metsa ja karjud puu peale, kui vaja. Kui see ei lõpe, vaid pidevalt kordub, tasub juba vaadata sügavamale, mis see tegelikult on.

Kuidas luua dünaamilist rahuseisundit? Kõik algab tänulikkusest. Sa oled kõndiv maagia, iga sammuga avaneb sul uus võimalus. See on üks oluline iseendaks olemise märk. Sa ei tee oluliseks midagi, mis eelmisel hetkel oli. Sa ei tee tähtsaks, ei kahetse – järgmisel hetkel, mis tuleb, oleksid nagu uuesti sündinud ja sul on jälle uus võimalus. See maagia seisnebki selles, et sa ei hoia minevikust mitte midagi kinni. Sinu valikud, mis sa teed igal hetkel, ei sõltu üheski osas sellest, mida sa oled minevikus teinud või millist elu sa oled elanud. Ei ühestki draamast, traumast, tragöödiast – sa tead, et praegu on uus sekund ja uus võimalus elada. See on see maagia, mis hakkab sinuna ilmuma, ükskõik kus sa maailmas liigud. Piisab sellest, kui tead, et järgnev sekund, mida sa praegu valid, on uus maagia. Kui see sekund on läbi, siis see pole enam tähtis, vaid mõtled, mida sa nüüd valid. Kui sa elad oma elu selliselt, siis inimesed imestavad, kuidas see kõik võimalik on. Siis hakkabki sinu ellu ilmuma tohutult imesid. Eira minevikku ja küsi küsimusi olevikus.

Sa oled kõndiv maagia 

Asja üks külg on mitte mõelda minevikudraamadele, vaid küsida küsimusi olevikus. Teine pool on see, et kui sul on mingi draama, millest sa pole suutnud vabaneda, siis küsi, mis on see, mida sa saad tänada selle sündmuse puhul? Mis on see, mille üle sa saad tänulik olla, et see asi üldse juhtus? Mis kingitus see on? Sa näed sündmuse jubedust. Sa ei näe, et see on kingitus, ei näe tänulikkust, mida olukord, mida sa kunagi läbi elasid, on praegu sinu ellu loonud. See on hästi oluline asi, kui on mingi teema, milles sa ikka kinni oled. Hakka endalt küsima: mille üle sa saad olla nüüd tänulik selle asjaga seoses, mis minevikus juhtus? Kui sa selle olukorraga tänulikkust harjutad, siis üsna varsti sa näed ja rõõmustad, oled tänulik, et see oli, sest sa saad nüüd teha teistsuguseid valikuid. Nii saab üle minevikujuhtumist. See annab sulle nüüd rohkem valikuid, sest me oleme väga kinni minevikus. Kui minevikupagasist vabaned, on sul tohutu vabadus. See on tunne endast. Sa oled rohkem sina.

Kuidas veel saada aru, et sa oled päriselt sina:

- Sa oled pidevalt muutumises;

- Sa ei väldi muutumist;

- Sa oled selle muutumise eest kogu aeg tänulik endale;

- Sa oled tänulik muutuse eest välisele maailmale;

- Kui midagi muutub ümbritsevas maailmas, siis sa oled ka  sellele tänulik.

 

Kui sa hakkad end kogu aeg säilitama ühesugusena, siis sa ei ole sina. Sa oled muutus, sa oled tugev tormituul. Suur vihmasadu tuleb vahepeal nagu meie nutt. Ta ei hoia tagasi, vaid tuleb kogu jõuga. Kogu maailm on rõõmus ja värskuses; see on päike, mis tuleb välja.