Reklaam sulgub sekundi pärast

Kaks pühadeahvatlust, mida peab maitsma!

Traditsioonid on pühade ajal tähtsad, kuid siiski võiks proovida uusi tooteid ning avastada põnevaid maitseid ja pühadelemmikuid. Buduaar toob koos Pagaripoistega teieni kaks imelist jõulumaiust, mis viivad keele alla. 

Traditsioonid on pühade ajal tähtsad, kuid siiski võiks proovida uusi tooteid ning avastada põnevaid maitseid ja pühadelemmikuid. Buduaar toob koos Pagaripoistega teieni kaks imelist jõulumaiust, mis viivad keele alla. Leia endale kasvõi üks õhtu, mil võid pühade pidulikkust nautida koos parimate sõprade või armsaimate sugulastega. Miks mitte pakkuda neile seekord midagi erilist?

Lucia saiad

Lucia saiad hoiavad eemal halbu vaime ja aitavad esile kutsuda häid jõude. Lucia saiadel ei ole mingisugust seost luutsinapäevaga, kuigi nõnda võiks arvata. Lucia saiade küpsetamise traditsioon sai rahvapärimuse järgi alguse Saksamaal, kui jõulude ajal jõululapsed jagasid saiu headele lastele. Saiad olid safranist kuldkollased ja pidid kaitsma lapsi kassiks moondunud kuradi eest. Kurat arvati olevat valguskartlik, mistõttu anti saiadele kuldne värvus ja vooliti need päikeseristikujulised.

Lucia saiade valmistamiseks kulub aega umbes 2 tundi. Küpsetamiseks 15 minutit.

Koostis 50 saia valmistamiseks:

Tainas:

50 g pärmi; 150 g võid; 5 dl piima; 1 muna; 1 munavalge; 1 g safranit; 1 tl soola; 1,5-3 dl pärlsuhkrut; 17 dl jahu; 1 dl rosinaid

Sega safran sulatatud võiga. Lase segul olla 30 minutit kuni tund aega, sest nii tuleb safrani maitse paremini esile.

Kuumuta piim keemiseni, keerates kuumuse maha enne keema tõusmist. Lisa või ja safrani segu, suhkur, sool ja muna. Vala segu kaussi ning lase sel jahtuda, kuni tainas on umbes 37 kraadi. Seejärel lisa pärm ning jäta tainas 10 minutiks seisma.

Nüüd sega tainasse jahu. Kata tainakauss rätikuga ning lase kerkida 30 minutit.

Jaga tainas viide ossa: vooli igast tükist 10 saia (rulli tainatükk piklikuks ning jaga kümneks u 20 cm pikkuseks jupiks). Seejärel keera tainatükk S-kujuliseks. Pane saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata rätikuga ning lase taas kerkida 20-30 minutit. Pintselda saiakesed üle munavalgega ning kaunista rosinatega.

Küpseta ahjus 8 minutit 225º C juures. Pärast küpsemist lase saiakestel rätiku all jahtuda.

Stollen

2 tl pärmi; 175 ml sooja piima (45º); 1 muna; 75g suhkrut; 1,5 tl soola; 75 g pehmet võid; 350 g jahu; 50 g rosinaid; 50 g kuivatatud kirsse; 175 g kuivatatud sidruni/apelsini tükke; 200 g martsipani; 1 kuhjaga teelusikastuhksuhkrut; 0,5 tl kaneeli; röstitud mandleid

Sega ühes kausis piim pärmiga, lase segul seista 10 minutit.

Sega pärmisegusse muna, suhkur, sool, või ja 3/4 jahu, sega korralikult läbi. Lisa siis vähehaaval ülejäänud jahu, segades iga lisamise järel taina korralikult läbi.

Kui tainas hakkab kokku jääma, võta see välja ning aseta rullimisalusele, millele on puistatud veidi jahu. Rulli taina sisse sidrunit või apelsini, rosinaid ja kirsse. Sega u 8 minutit.

Seejärel võta üks suurem anum, määri see õliga kokku ning aseta tainas sinna sisse. Vala ka taina peale veidikene õli. Nüüd kata kauss rätikuga ning lase tainal soojas kerkida umbes tund.

Aseta tainas õrnalt jahuga kaetud rullimisalusele ning rulli võimalikult lamedaks. Seejärel aseta taina keskele martsipan, keera tainas selle ümber ja pigista servad kokku. Määri küpsetusvorm õliga.

Aseta tainas vormi, servad allapoole. Kata vorm rätikuga ning lase tainal kerkida, kuni see saavutab topeltkõrguse (u 40 minutit).

Samal ajal eelsoojenda ahi 180ºC.

Küpseta stollenit 180ºC juures 10 minutit ning seejärel keera soojust vähemaks 150ºC-ni. Küpseta 150ºC juures 30-40 minutit, kuni sai on pealt kuldpruun.

Lase stollenil jahtuda vormist väljas. Pärast jahtumist kata puudersuhkruga, rapita kaneeli ning kaunista mandlitega.

Head isu!

 

Nii Lucia saiad kui stollen on saadaval Pagaripoiste kondiitriärist, lisaks on nende laias valikus rohkelt maitsvaid hõrgutisi, mille üle iga kodu külaline rõõmustaks. Pagaripoiste tootevalikuga võid tutvuda SIIN.

Pagaripoiste kohvikud asuvad:

Tallinnas:

-Vana-Lõuna 37;

-Nunne 11;

-Sõpruse pst 211;

-Mustamäe tee 45;

-Ehitajate tee 29;

-Mustakivi tee 17;

-Pae 80;

-Sõle 59/Kari 1

Tartus:

-Küüni 7

Pärnus:

-Ringi 3;

-Pühavaimu 11

info ja tellimine: tel: 627 3700, [email protected]