Reklaam sulgub sekundi pärast

KAS 4-AASTASELE LAPSELE vitsa võib juba anda?

Facebookis olevas "Rahvameditsiini ja teadmiste" grupis vallandus täna suur arutelu. Nimelt oli üks kasutajatest teinud teema, kus küsis, kas 4-aastasele lapsele juba vitsa võib anda. Teema on praeguseks saanud üle 200 kommentaari ning arvamusi on seinast seina. 

"Last tuleb suunata ja seletada, mis õige, mis vale. 4-aastane on selleks liiga pisike, et vitsaga hirmutada ja veel anda. Vägivald kasvatab vägivalda. Aga 4-aastasele tuleks ikka seletada, miks ei tohi ja kui sellest aru ei saa, siis öelda justkui käskivalt, aga et karistada vitsaga 4-aastast... Mina ei leia, et see õige oleks! Aga igaüks kasvatab oma lapsi nii, nagu nad ise tahavad," kirjutas üks. 

"Kui rääkimine ei mõju, siis tuleks füüsiliselt hoiatada ehk karistada? Mina olen kaks korda rihma saanud papsi käest ja asja eest, siiani on meeles! Olin muidugi väga ulakas ja püsimatu," arvas teine. 

"Mõistus tuleb ikka tagumikust pähe peksta. Sobib ka rihmapannal kui vits vastu ei pea. Mäletan enda pealt, et õe hüppenöör tegi ka head tööd," leidis kolmas kasutaja. 

"Lapsega tuleb rääkida..... Vits on juba vägivald ja see ei aita, see tekitab vaid hirmu, valu lapsukesele. Mõelge ja arutage ja rääkige ja uskuge mind - see toimib," kirjutas veel üks.

"Laps ei saa ju kuidagi teada, mis õige või vale. Ehk siis tahan öelda seda, et kui vanemad ka rumalad on, siis tulebki käiku füüsiline vägivald, kus vihapidajaks jääb laps. Lapsepõlve traumad (eriti aga vanemate peks) jääb meelde eluks ajaks ning vanemad vaadaku lapse täiskasvanuks saades ise, kuidas nad sellise südametunnistusega elavad ja lapsele otsa vaatavad. Aga fakt on see, et peksa saanud laps õpib sellest vaid seda, et teatud asju hakatakse varjama või ei räägita paljudest asjadest, usaldus vanemate vastu kaob. Ise pead eeskujuks olema, laps püüab matkida vanemaid oma silmade läbi. Ja kust võtab suurem lollim täiskasvanu õiguse endast palju nõrgemat üldse lüüa??? Jõuvahekord on hoopis teine. Mine löö kõigepealt endasugust, kui seda julged, siis ilmselgelt sa last lööma ei kipu," leidis üks kasutajatest.