Reklaam sulgub sekundi pärast

KAS ESPRESSO joomine pärast sööki kiirendab seedimist?

Kas espresso joomine pärast õhtusööki kiirendab tõepoolest seedimist või on pigem tegemist müüdiga, mis ei vasta sugugi tõele? Selge on see, et vahetult enne uinumist kofeiini tarbida ei soovitata, sest sellega võivad kaasneda uinumisraskused, kuid ka õhtusöök ei tohiks kindlasti olla ajastatud vahetult enne magama minekut.

Kas espresso joomine pärast sööki kiirendab tõepoolest seedimist või on pigem tegemist müüdiga, mis ei vasta sugugi tõele? Selge on see, et vahetult enne uinumist kofeiini tarbida ei soovitata, sest sellega võivad kaasneda uinumisraskused. Sellest aspektist lähtudes võiks arvata, et näiteks pärast õhtusööki espressot juua ei tasuks. Teisalt ei tohiks õhtusöök kindlasti olla ajastatud vahetult enne magamaminekut.

Ekspertide sõnul vastab tõele fakt, et kofeiin kiirendab seedimist, ent see ei tähenda sugugi, et espresso kõikidele sobida võiks.

Väljaandes Medicine and Science in Sports Journal avaldatud uuringu kohaselt võib terve inimene päevas tarbida kuni 400 milligrammi kofeiini, ent suured kofeiinikogused ei sobi rasedatele ega imetavatele naistele. Ka südameveresoonkonna haiguste puhul tuleks kofeiini tunduvalt vähem tarbida.

Espresso pärast sööki aitab toitu kiiremini seedida, ent seda vaid juhul, kui eelistad ilma piimata kohvi. Piimaga kohvi võib seedimist aga hoopis aeglustada.

Üks keskmine espresso sisaldab ligikaudu 100 milligrammi kofeiini.