Reklaam sulgub sekundi pärast

Kas insomnia kimbutab?

Kui teil on aeg-ajalt magama jäämisega ja magamisega probleeme, ei ole see ebatavaline. Kuid, kui tunnete, et te ei suuda piisavalt magada või teie uni ei rahulda teie puhkusevajadust, võib teil olla insomina ehk unetus. Mis see nähtus täpsemalt on, sellest rägib järgnev artikkel.

[email protected]

Kui teil on aeg-ajalt magama jäämisega ja magamisega probleeme, ei ole see ebatavaline. Kuid, kui tunnete, et te ei suuda piisavalt magada või teie uni ei rahulda teie puhkusevajadust, võib teil olla insomina ehk unetus.
Insomina alla kannatavatel inimestel ilmnevad järgmised tunnused:
Teil on raskusi magama jäämisega.
Te ärkate öö jooksul mitu korda üles ja iga kord on raske uuesti uinuda.
Te ärkate hommikul liiga vara üles.
Uni ei värskenda teid ja tunnete end isegi peale pikemat uinakut ikka väsinuna.

Unetusest võib päeval tekkida probleeme nagu näiteks unisus, väsimus, raskused keskendumisel, ärrituvus. Insomniaga võivad kaasneda ka uneapnoe, narkolepsia, rahutute jalgade sündroom ja "Jet lag" sündroom (JLS) (JLS on seotud siirdumisega ühest ajavööndist teise, mille tulemuseks on vastuolu väljakujunenud bioloogilise ööpäevarütmi ja uue väliselt peale surutud rütmi vahel. - kohanemine uue rütmiga võib võtta aega 1-2 nädalat sõltuvalt individuaalsest kohanemisvõimest).

Unetust ei saa defineerida selle järgi, mitu tundi te öösel magate. Erinevad inimesed vajavad erinevas koguses und. Keskmiselt jääb see piir küll umbes 7-8 tunni piirimaile, kuid osad vajavad välja puhkamiseks siiski rohkem või vähem und.

Insomniat saab jaotada primaarseks unetuseks (probleemid unega, mis ei ole otseselt seotud ühegi teise terviseprobleemiga) ja unetuseks, mis tuleneb mõnest muust (enamasti psühholoogilisest) tervist puudutavast haigusest nagu näiteks depressioon, raske haigus, astma jne. Samuti võib unetus olla põhjustatud ravimite, alkoholi või mõne muu narkootilise aine tarbimise või lihtsalt elumuutuste poolt. Pole mingit kindlat reeglit kui kaua unetus kestab või, millal ta esineb. Ta võib olla lühi- või pika-ajaline ning samuti võib ta lihtsalt tulla ja minna. Lühiajalist insomniat võivad põhjustada mingid konkreetsed sündmused või segavad faktorid nagu näiteks töökaotus, lähedase surm, kolimine, haigus, lärm, ebatavaline harjumatu valgus, ekstreemsed õhutemperatuurid, magamisharjumuste muutumine.

Krooniline insomnia on see, kui inimesel on unehäired vähemalt kolmel ööl nädalas kuu aega järjest. Peamisteks põhjustajateks on stress, valu ja ebamugavus öösel.

Mida insomnia all kannatavad inimesed peaksid teadma

â