Reklaam sulgub sekundi pärast

KAS JA KUI KAHJULIK ON ksülitool tegelikult?

Aeg-ajalt uuritakse minult ksülitooli kahjulike omaduste kohta. Ksülitool on loodusliku päritoluga aine, mis on tervislikum kui paljud teised suhkrud. Mõõdukates kogustes on see igapäevaselt vajalik hammaste kaitsmiseks nii hambapastades kui toidukordade järgselt pastillides ja närimiskummides. Aga nagu igal suhkrul, on ka ksülitooliga liialdamisel kahjulikud mõjud.

Kuidas ksülitooli saadakse?

Ksülitooli toodetakse ksülaani sisaldavatest taimedest. Selle kasutamist ja uurimist alustati juba 1970ndatel aastatel Soomes ja Ameerika Ühendriikides, mistõttu on ksülitooli mõjude kohta juba päris pikaajalised andmed.

Mõju kehakaalule

Kuigi ksülitooli energeetiline väärtus on madalam (pea poole väiksem ehk 2,4 kcal/g) kui valgel lauasuhkrul, sisaldab see siiski kaloreid. Soovides langetada kehakaalu, tuleks arvestada saadava energiaga.

Sobivus diabeedi korral

Ksülitool on diabeetikule ohutum alternatiiv kui suhkur, kuna see imendub ja tõstab veresuhkru taset tunduvalt aeglasemalt ja vähem kui suhkur. Kuigi madala glükeemilise indeksiga, imendub ksülitool osaliselt organismis ning suuremate koguste puhul tuleb diabeetikul sellega arvestada.

Kõrvaltoimed ja allergia

Suurte koguste kasutamisel on suhkuralkoholidel (sorbitool, mannitool, maltitool, laktitool jt) lahtistav toime meie soolestikus. Külitooli hulk, mida kõrvaltoimeteta kasutada, on individuaalne. Maksimumdoos, mis enamasti häirivaid soolestikunähte ei põhjusta, on 0,3 grammi ksülitooli ühe kilogrammi kehakaalu kohta. Hästi talutav kogus on keskmiselt 40-50 grammi päevas, lastel kuni 20 grammi. See on kordi suurem kui kaariese ennetamiseks soovitatav 6-10 grammi ksülitooli päevas. 

Kuna ksülitooli tekib ka suhkrute lagundamisel meie ainevahetuse käigus, on allergiliste reaktsioonide esinemine väga harv. Peamised nähud on sügelus, punetus, turse või nõgestõbi. Oletatakse, et allergilise reaktsiooni teke ei ole seotud mitte ksülitooli enda, vaid selle tootmisel kasutatavate abiainetega nagu nikkel, mis on sage allergeen. Kogu maailmas on raporteeritud vaid üksikud tõsisemad juhtumid. Ainuke tõsisem olukord, kus ksülitooli (ja paljusid teisi magustajaid) tasub vältida, on ärritunud soole sündroom ja muud seisundid, millega kaasneb kõhulahtisus.

Keelatud

Meie lemmikute, eriti koerte jaoks on ksülitool toksiline, põhjustades juba 10-60 minutiga eluohtliku seisundi, mis vajab kiiret veterinaari sekkumist.

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar märts-aprill 2018. 

Tekst: Dr. Riina Runnel, Tartu Ülikooli stomatoloogia teaduste õppejõud.