Reklaam sulgub sekundi pärast

KAS JA KUIDAS KOGUDA lastele raha?

Tihti räägitakse, et oma lapse heaks oleme valmis tegema kõike. Selles ei kahtle keegi. Kipub aga olema nii, et mõtetes ja sõnades on see lihtsam kui tegudes. Tegelikult pole tegudeni jõudmine sugugi keeruline, vaid nagu öeldakse, on see kättevõtmise asi.


Räägime rahast ja selle kogumisest. Koolieelikule piisab pisukesest taskurahast jäätise ostmiseks, lapse sirgudes vajadused suurenevad ja võib kätte jõuda hetk, mil vanemate poolt kõrvale pandud raha on oluline elus edasijõudmiseks. Tasub alati ka meeles pidada, et ka meie enda elu võib muutuda üleöö. Kui täna pole probleemi sada eurot kõrvale panna, siis võibolla mõne aja pärast on see suur väljakutse. Just seetõttu tasub juba täna mõelda lastele raha kogumisele. Lisaks on sel võrreldes iseendale hoiustamisega mitmeid lisaväärtusi.

Buduaar uuris Eesti ühest vanemast pangast Eesti Krediidipangast, miks tasub lapsele hoiukonto avada ning millised on selle tingimused. Meile vastas Eesti Krediidipanga kommunikatsioonijuht Allan Soon.

“Lastehoiuse näol on tegemist tähtajalise hoiusega, millel on ka omad meeldivad erisused. Lastehoiuse avamisel maksab pank lapse hoiukontole omalt poolt stardiraha 50 eurot. Lisaks eelöeldule on lastehoiusele makstav intress oluliselt kõrgem tavalise hoiuse intressimäärast. Näiteks hetkel kehtib lastehoiusele intressimäär 2% aastas, samal ajal aastane tähtajaline hoius teenib 0,60%. Intressi arvestamine toimub igapäevaselt lastehoiuse kontol päeva lõpus olevalt jäägilt. Intressid kannab Krediidipank lastehoiuse kontole, mis omakorda kasvatavad lastehoiuse kontole kogunevat summat.

Hoiustamise üks põhireegleid on see, et mida pikema perioodi jooksul raha koguda, seda suurem on lõppsumma. Nii saab lastele hoiuse avada kohe peale sünni registreerimist. Kõige hiljem on lastehoiust võimalik avada lapse 15. sünnipäeval. Hoiuse väljamakse toimub järgmisel päeval peale lapse 18aastaseks saamist.

Lastehoius on eriline veel selle poolest, et sinna saavad juurdemakseid teha nii vanemad, vanavanemad, laps ise kui ka kõik teised. Iga lapsevanem lähtub mõistagi oma võimalustest, samas minimaalselt tuleb igal aastal lastehoiusele kanda vähemalt 72 eurot ehk kuus eurot kuus."

Põhjuseid, miks lastele hoiustada, on erinevaid. Uurisime neljalt emalt, miks nad otsustasid seda teha.

Pille (kliendihaldur) on lastele raha hoiustanud peaaegu et laste sünnist saati. "Mõlemad lapsed olid kuuekuused, kui konto avasime. Tahan, et lastel oleks võimalik omandada hea ja neile meelepärane haridus ning neil oleks kergem alustada iseseisvat elu oma algkapitaliga," räägib Pille, kes lisab, et laste jaoks on see rahakogumine üllatus ning nad pole sellest praegu veel teadlikud. 

Helen (projektijuht) alustas raha hoiustamist samuti varakult - laps oli siis vaid kolme-neljakuune. "Põhiline eesmärk on, et saaks kunagi tulevikus võimaldada lapsele head kooli, ülikooli või koolitust. Näiteks kui ta soovib minna aastaks YFU-ga välismaale õppima. Lisaks võib juhtuda, et mingi muu ootamatu olukord nõuab suuremaid väljaminekuid ning siis on võimalik kogutud raha kasutada," räägib Helen, kelle sõnul laps on praegu veel liiga väike, et raha tähendusest ja kogumisest aru saada. Küll aga plaanib ta tulevikus last kaasata, et ta mõistaks selle eesmärki ja et rahakogumine oleks ühtlasi ka õpetlik. Heleni lapse hoiukontole annab igakuiselt oma panuse vanaema.

Ave (müügijuht) ütleb, et temal pole kindlat eesmärki lastele raha kogumises. Küll aga usub ta, et 18aastaselt oskab laps seda hinnata, kui tal on kontol oma raha. "Mul on kolm last, üks nendest juba täiskasvanud. Kõigile on tehtud lastehoius. Otsustasin lastele raha koguda, kuna lastel tekib ikka raha eriti nooremas eas, kus igapäevakulutused väiksemad (vanaema annab, kingiraha jne), et seda mitte ümbrikus hoida, on just lastehoius hea võimalus seda otstarbekalt koguda. Lisaks kannab Krediidipank kohe lastehoiuse avamisel 50 eurot lapse arvele," räägib naine Krediidipanga lastehoiusest ja lisab, et suureks plussiks on ka see, et rahakassade sisu, kus on palju sente, on võimalik lastehoiusele teenustasuta lisada. Ave kõige vanem laps on oma hoiuse juba kätte saanud ning kulutanud selle õpingutele ülikoolis ja autokoolis.

Varje (ettevõtja) ütleb, et tema meelest on oluline, et lapsel oleks vanematest sõltumatu rahaline puhver. Naine märkas Krediidipanga lastehoiust alles siis, kui laps oli juba 14aastane. Vaatamata sellele avas ta konto. Oma panuse on andnud kogu pere ja eesmärgiks on lapse ülikoolikulud. "Elus juhtub nii mõndagi, aga lapsele tahaks ju parimat." Varje laps on teadlik, et talle raha kogutakse ning on ka ise oma sünnipäevadeks saadavad suuremad summad sinna lisanud.

 

Rohkem infot lastehoiuse ja teiste lastele mõeldud toodete kohta leiab Krediidipanga kodulehelt www.krediidipank.ee. Oma küsimusi saab esitada ka panga Facebooki lehel.