Reklaam sulgub sekundi pärast

Kas sina nõuad, et laps sööks kogu taldriku tühjaks?

Vanem võib lapselt nõuda, et too sööks kogu taldriku tühjaks ja rõhutada, et toitu ei jäeta alles. Kuid kas see ikka on õige?

Vanem võib lapselt nõuda, et too sööks kogu taldriku tühjaks ja rõhutada, et toitu ei jäeta alles. Kuid kas see ikka on õige?

Igas peres on omad söömisharjumused. Minnesota ülikool uuris, kas tasub survestada last kogu taldrikut tühjaks sööma.

”50-60 protsenti vanematest nõuavad, et nende laps sööks kogu taldriku tühjaks. Lisaks julgustas 30-40 protsenti vanematest last veel peale seda sööma, kui laps ütles, et tal on kõht täis,” sõnas uuringu juht Katie Loth CNN-ile.

Uuringus leiti, et vanemate nõudmised ei erine oluliselt sellest, kas laps on normaal- või ülekaalus. Uuringu sõnul avaldavad isad lastele rohkem survet, kuid emad ja pojad said suurema surve osaks kui tütred.

”Surve võib lapsele halvasti mõjuda, sest see takistab tal ise oma näljatundele reageerida. Pigem julgustab see käituma vastavalt keskkonna nõuetele, mis võib viia ebatervisliku kaalutõusuni,” lisas Loth.

Teatud toitude keelamine lastele on üsna tavaline.

”Uuring näitas, et sellisel juhul innustub laps keelatud toidu söömisest liialt ja kui talle antakse võimalus, sööb seda liiga palju. Keelamise asemel peaks vanem julgustama lapsi sööma igasuguseid toite, kuid mõõdukalt.”

Teadlased arvasid, et vanemad ei peaks liialt muretsema, kui laps sööb aeg-ajalt magusat või ei söö taldrikut tühjaks. Selle asemel peaks tähelepanu pöörama lapse kaalule ja tervislikule toitumisele.

”Regulaarsed perekesksed söömaajad, toitaineterikkad vahepalad ja tervislikud valikud on hea viis ülekaalulisuse vastu võitlemisel,” nõustas Loth.

Ja loomulikult ei tohiks unustada, et vanem ise on lapsele kõige tähtsam eeskuju.

Tulemused avaldati ajakirjas Pediatrics.

 

Anneli Allikas-Parv