Reklaam sulgub sekundi pärast

KAS TEADSID? 15 toitu, mida rasedana süüa ei tohiks

Tasakaalustatud ja mitmekesine toitumine on oluline igal eluetapil, kuid raseduse ajal on see veel mitu korda olulisem. Nimelt nõrgeneb naise immuunsüsteem raseduse ajal ning seetõttu on väga oluline, et toiduga edasikanduvate infektsioonide oht oleks minimaalne. Toome teieni 15 toitu, mille söömist peaks raseduse ajal vältima või tasuks olla ettevaatlik.

1. Ingver

Ingver sisaldab keemilisi koostisosasid, mis takistavad loote arengut.

2. Joogid, mis sisaldavad kofeiini

Rasedana võib juba väike kogus kohvi põhjustada südame pekslemist, värisemist ja kõrvetisi. Kohvi joomise peaks seega viima miinimumini, soovituslik kogus on 300 mg päevas. Suurem kogus võib põhjustada raseduse katkemise riski ja lapse väikest sünnikaalu.

3. Kala

Haug sisaldab suurel määral elavhõbedat, seega seda tuleks täielikult vältida. Lisaks tuleks elavhõbeda tõttu vältida ka ahvenat, koha ja angerjat. Räime, lõhe ja meriforelli soovitatakse süüa vaid korra kuus. 

4. Toidud, mis alandavad kolesterooli

Väldi toiduaineid, mis alandavad kolesterooli taset. Kolesterool on loote arengule väga oluline ja antud tooted võivad mõjutada beebit.

5. Kunstlikud magusained

Kunstlikest magusainetest ei soovitata tarbida neid, mis sisaldavad tsüklamaati E952 ja sahhariini E954. On leitud, et suurtes kogustes põhjustavad need katseloomadel vähki.

6. Kevadkogrits

Kevadkogritsat pole soovituslik süüa, sest see sisaldab güromitriininimelist mürki. Antud mürk ei välju kehast täielikult mitte mingil viisil.

7. Lagrits

Lagritsat tuleks süüa mõõdukalt, soovituslik kogus on maksimaalselt 50 g päevas. Nimelt võib lagrits tõsta vererõhku ja põhjustada turseid.

8. Listeeria oht

Listeeria ohu tõttu tuleks vältida toiduained, mis on pakitud vaakum- ja gaasipakenditesse, külmsuitsutatud kala, kalamarja ja pasteete. Lisaks tuleks vältida pastöriseerimata piima ja sellest valmistatud juustu. Listeeria hävib üle 70-kraadisel kuumutamisel, kuid mitte külmutamisel või soolamisel. Listeeria võib põhjustada raseduse katkemist, enneaegset sünnitust ja erinevaid infektsioone lootele.

9. Maks

Kana-, veise- ja seamaksa söömist tuleks raseduse ajal vältida, sest kõrge A-vitamiini ja raskmetalli sisalduse tõttu võib see põhjustada suurenenud raseduse katkemise ohtu. Maksimaalselt võib maksa süüa 30 g päevas.

10. Linaseemned

Linaseemned sisaldavad kaadmiumit ja vesiniktsüaniidi, mistõttu pole need soovitatavad. Linaseemneõli võib siiski tarvitada.

11. Toores liha

Toorest liha ei tohi süüa isegi väikeses koguses. Toores liha võib põhjustada raseduse katkemist või tõsise infektsiooni lootele.

12. Taimsed ravimid

Näiteks ei soovitata punapõõsateed, sest selle mõju rasedusele pole uuritud. Ürte võib siiski kasutada maitsestamisel. Igasuguseid looduslikke tooteid kapslitena, tablettidena ja vedelikuna peaks siiski vältima. Ka merevetikad pole soovituslikud, sest need võivad mõjutada loote kasvu. 

13. Sool

Väldi liigset soola kasutamist. Liigne sool tõstab vererõhku ja suurendab turseid.

14. Välismaised külmutatud marjad

Välismaise päritoluga külmutatud marju peaks enne nende söömist kuumutama vähemalt 90 kraadi juures kaks minutit. Näiteks vaarikas võib sisaldada noroviirust, mis põhjustab toidumürgitust.

15. Köögiviljad

Pese ja koori kõik köögiviljad väga hoolikalt. Külmutatud köögiviljad, värskelt jahutatud toidud ja valmistoidud tuleks enne söömist listeeriaohu tõttu kuumutada. 

 

allikas: Ilta Sanomat