Reklaam sulgub sekundi pärast

KAS TEADSID, MILLISED kasulikud omadused on aktiivsöel ?

Süsi võib seostuda sulle pigem ehk tulehakatusega grillimisel või hullemal juhul määrdunud tunkedes mehega kaevanduses, kuigi tegelikkuses on sel palju tervistavamad ning ilutoovamad omadused. 

Kui veel mitte väga ammu - Nõukogude Liidu ajal - ei leidunud inimest, kes ei teaks aktiivsöe kasulikest omadustest, siis täna on see teema taasleitud vana uues kuues. Siinkohal sobib öelda, et lihtsuses peitub võlu ja see ütlus kehtib igaljuhul ka aktiivsöe kohta.

Kui Nõukogude Eestis oli aktiivöe tablettide kasutus pigem meditsiinilist laadi, et kodustes oludes leevendada erinevaid kõhuhädasid, siis tänapäeval on söel hoopiski populaarsemad kasutusalasid naha- ja suuhoolduskosmeetikana või lausa kaalulangetusprogrami osana.

Kuidas aktiivsütt saadakse ja kuidas see toimib?

Ette rutates mainin, et tegemist ei ole teps mitte sama asjaga, mis on grillsüsi! Juhul kui tekib soov grillsütt ilu ja tervise eesmärkidel rakendada, on see rangelt välistatud, kuna sisaldab hoopiski rohkelt tervist kahjustavaid, mürgiseid ühendeid!

Aktiivsüsöe peenekoelist ja musta värvi pulbrit saadakse suure süsinikutihedusega toorainest, milleks on sobivaimad näiteks: 

- kookospähkli koor;

- bambus;

- puit (mänd või kask);

- juurviljad;

- turvas;

- loomade luud ja veri (carbo animalis);

- suhkur, glükoos.

Soovitud omadused saavutatakse sobiva tooraine töötlemisel spetsiaalsete gaasidega nagu argoon või lämmastik, kuid ka keemilise aktiveerimise teel. Tulemuseks on negatiivse laenguga ning suurenenud pindalaga maitsetu ja lõhnatu süsi, mille pind on kattunud miljonite tillukeste poorikestega. Mikropooride rohkus ehk aktiivpind määrabki söe absorbeerumisomadused. 

Mõnedel juhtudel töödeldakse aktiivsütt ka teiste kemikaalidega, et parandada absorbeerumisvõimet. Näiteks hõbedaga kaetud aktiivsüsi sobib suurepäraselt joogivee filtreerimiseks. 

Aktiveeritud süsiniku suurejooneline come back läbi kosmeetika!

Süsi ei seostu see kindlasti ühe atraktiivsema ainena, mida tahaks oma nahale määrida, kuid  ometi just seda peaksidki tegema!

Alles hiljuti on aktiivüsi saavutanud uskumatu poulaarsuse kosmeetikatööstuses, kus paljud tootajd on selle aktiivaine lülitanud mitmete ilutoodete koostisse. Süsi on tänapäevane komponent, mis kuulub kaasaegsete kosmeetikatoodete nimistusse:

- näo-ja kehapesuvahendid;

- näomaskid;

- juustehoolduse puhastusvahendid;

- hambapastad ja valgendavad tooted;

- harjakestega hambaharjad.

 

Eriti suurt kasu lõikab aktiivsöe maskidest just ebapuhas ning aknele kalduv nahk, kuna saab puhastava, kooriva, antibakteriaalse ja rahustava toime ühe hoobiga.

Aktiivsüsi justkui imab kõik mürgid ja ebapuhtuse nahast välja, toimides seestpoolt väljapoole. Nii väldid uute ummistunud pooride teket ja rahustad lisaks nahka. 

Aktiivsöega näotooted sobivad iseäranis juhul, kui sinu nahk on:

- suurepooriline ja ebapuhas;

- aknele kalduv;

- ebapuhas;

- rasune;

- kuiv ja tuhm;

- kokkupuutes keskonnasaastatusega töö- või linnaelu oludes.

 

Tugeva absorbeerimisvõime tõttu toimib aktiivsüsi:

- rasusel nahal matistavalt, absorbeerides rasu;

- maskides poore ahendavalt, muutes naha pinna ühtlasemaks ja siledamaks;

- maskides, imades nahalt mustust ja toksiine;

- aknelisle nahale, mis on ka üldises põletikulises ja tundlikus seisukorras. Sel puhul toob mask antibakteriaalse, rahustava ja tasakaalustava toime;

- kuival nahal rahustavalt ja niiutavalt;

- koorivalt ja värskendavalt.

 

Seespidine vananemisvastane toime

Aktiivsüsi omab ka seespidist vananemisvastat mõju, neutraliseerides kahjulikke keskkonnamõjusid nagu erinevad toksiinid ja vabad radikaalid, mis põhjustavad rakukahjustusi. Aktiivsüsi aitab ennetada ka neerude- ja maksakahjustusi, toetades tervete neerupealsete tööd. Üleüldine mürkainete kehast väljutamine kaitseb organeid kahjustuste ja enneaegse vananemise eest.

Särav naeratus musta hambapastaga!

Aktiivsöe mikropoore pinnas seob sinu hammastelt kohvi, veini, tee ja muud plekid, soosides hammaste järk-järgulist puhastumist.

Lisaks võtab aktiivsöega suuhügieen kontrolli alla igemete põletikulised protsessid ning pakub looduslikku ja ohutut antibakteriaalselt toimet. Boonusena saad kaasa värskema hingeõhu, juhul kui ebameeldiv lõhn on tingitud põletikulistest igemetest, sest aktiivsöel on suurepärane omadus neutraliseerida halbu lõhnu.

Kasuta, kas apteegist või looduspoest saadud naturaalset aktiivsütt, spetsiaalseid söesisaldusega hambapastasid või täienda eelnevaid, kasutades söeharjastega hambaharju. Paari nädala järel peaksid märkama oluliselt valgema ja värskema ilmega hambarida. 

Organismi detox ehk seedesüsteemi puhastamine aktiivsöe abil.

Kahjulikke ühendeid kuhjub kehasse pidevalt juba tänapäevase toitumise tõttu: kemikaalid, millega puu- ja juurvilu töödeldakse, vesi, pestitsiidid, õhus levivad bakterid ja seened, ravimite jäägid jne., seega on oluline organismi aeg-ajalt puhastada. Muuhulgas aitab seedetrakti puhastamine kaasa ka kolesteroolitaseme alandamisele.

Aktiivsüsi on bioloogiliselt aktiivne toidulisand, eemaldades seedekulglast mürkained, mis põhjustavad ärritavaid reaktsioone ning teevad oksüdatiivset kahju, põhjustades omakorda immuunsüsteemi langust. Lisaks organismi puhastumisele võid tunda energiataseme tõusu.

Aktiivsütt on hea kasutada ka alkoholitarbimise järgselt, et vältida mürkide ladestumist.

Kuna organismi puhastamine on tänapäeval vägagi aktuaalne teema, võib leida lausa aktiivsöega rikastatud smuutide retsepte. Ikka selleks et läbi detox-efekti ka saleneda. 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar oktoober-september 2018.