Reklaam sulgub sekundi pärast

KETHI UIBOMÄGI EMA Facebooki konto kaaperdati häkkerite poolt

Mõned päevad tagasi avaldas näitlejatar ja lauljatar Kethi Uibomägi sotsiaalmeedias, et tema ema, Meeli Uibomägi Facebooki konto kaaperdati häkkerite poolt. Tänaseks on konto suure vaevaga tagasi saadud ning Kethi soovitab kõigil oma vanemaid küberturvalisuse huvides harida. 

"Saime just Meeli Uibomägi konto Prantsusmaa häkkeritelt tagasi. Pikk jutt, aga suhtlesin vahepeal 4 IT-mehega, kolme politseinikuga, veebikonstaabli ja kõikvõimalike Google abimeestega. Asi ületas juba igasugused mõõtmed ja oli peata tunne, et kontot ei saagi kuidagi tagasi.

Panen sulle südamele - vaata et sinu ema, isa, vanaema ja enda konto oleks turvaline! Tee mitmeastmeline sisselogimine, pane lisa turvalisuse tagamiseks keegi konto haldamiseks varusse, lisa enda telefoni nr ja tee mitmeastmeline parooliga sisenemine! Harige enda vanemaid küberturvalisuse osas," kirjutas Kethi sotsiaalmeediasse. 

Naine kinnitas Buduaarile, et konto tagasi saamine oli tõepoolest väga keeruline protsess. "Suhtlesin erinevate IT meestega. Eesti politseile aitäh, pöördusin nende poole ja samuti Veebikonstaabliga tegime koostööd. Aega võttis see protsess kokku 5 päeva, selle aja jooksul võtsid Prantsusmaa häkkerid üle mu ema Facebooki parooli, emaili ja saatsid messengeris teksti: “Tere! Kas sa nägid mida inimesed on postitanud sinust?” Puhtas eestikeeles ja saadeti sõpradele, peale mida siis järgnes link. Kui link avada, siis tuleb ka viirus.

Hoiatuseks, alati kontrolli ja küsi inimeselt mis link see on ja kas tohib avada. Lisaks tehke oma Facebooki kontod topeltparooliga ja seadistage ka lisaks mobiiliga autentimine - see on oluline," lausus Kethi.