Reklaam sulgub sekundi pärast

Kevadine kodujuustusalat meloni ja singiga

Taas on kord üks roheline salat teha, mis sobib keskpäevaseks kosutuseks. Kes on vitamiinirohke umbrohuusku, on hea nipp kare, mõru või terav roheline maitse kodujuustusalatisse peita, kuhu lisada ka kindlasti pehmet keedumunamassi või hakkida peotäis naati, võilillelehti, nurmenukulehti, murulauku, tärkavat peterselli või kõrvetavat nõgest hoopiski kastme sisse. Aga et põhiainetes midagi toekat ja rikkalikku oleks, siis valisin taise Eesti sealihasingi, millele lisasin magusat melonit. 

Kevadet oleme nii kaua oodanud. Taas on kord üks roheline salat teha, mis sobib keskpäevaseks kosutuseks. Kes on vitamiinirohke umbrohu usku, neile on hea nipp kare, mõru või terav roheline maitse kodujuustusalatisse peita, kuhu lisada ka kindlasti pehmet keedumunamassi või hakkida peotäis naati, võilillelehti, nurmenukulehti, murulauku, tärkavat peterselli või kõrvetavat nõgest hoopiski kastme sisse. Aga et põhiainetes midagi toekat ja rikkalikku oleks, siis valisin taise Eesti sealihasingi, millele lisasin magusat melonit. Itaallaste kombineeritud valikut ei tasu siit otsida. Kollased melonid on lihtsalt nii mahlased ja magusad praegu, et kutsuvad lihtsalt head eelrooga tegema, samuti nagu rikkalik kevadine rohelus.

 

Suure taldrikutäie salati jaoks läheb vaja:

Frillice salatit

100 g taist suitsusinki (nt Rakvere)

2 keedetud muna

100 g kodujuustu (Alma)

veerand keskmist kollast melonit

veidi oranži paprikat

veidi punast sibulat

 

Kastmeks:

2 dl hapukoort või maitsestamata jogurtit

meresoola

piprasegu

veidi punast sibulat

peotäis naadi-, võilille-, nurmenukulehti, nõgest, peterselli, murulauku

 

Keeda munad. Üks muna riivi jämeda riiviga peeneks. Teine muna lõika sektoriteks. Haki sink. Lõika keskmine melon pooleks ja siis viiludeks, eemalda pehme seemnetega sisu ja lõika ära kõva koor, tükelda. Haki paprika ja sibul peeneks. Salat laota kaunile suurele taldrikule. Kõige alla rebi näiteks frillice salati rohelisi lehti, aga võid ka mingit muud lemmiksalatit kasutada. Keskele puista taise singi hakitud väiksed kuubikud. Singi peale pane lusikaga nõrutades head kodujuustu. Keskosa ümber lao meloni mahlased tükid. Riivitud muna puista keskele. Punane sibul on mõeldud heaks särtsuks ja oranž paprika söögiisutekitavalt pilkupüüdvaks, puista ka need melonitükkidele. Munasektorid aseta lõpuks kenasti taldrikule. Kaunista peene moodsa rohelisega.

Kastme jaoks haki veidi ka punast sibulat ja peotäis kõikvõimalikku söödavat rohelist. Naati jt õueaiast korjatud rohelist pese veidi sooja veega. Võid muidugi lisada kas ainult murulauku või rohelist sibulat või siis muud kaubandusest kättesaadavat meelepärast rohelist maitseürti. Sega hapukoorega. Soovi korral kasuta lahjat hapukoort või hoopis maitsestamata jogurtit. Serveeri kaste eraldi kausis või kannus ja sööma asudes vala koorest rohekat kastet järk-järgult salatile. 

Kodujuustusalatid on head lisandid kevadisele grillile. Lisada võib ju meele järgi veel kõike - värsket kurki, tomatit, õuna. Ja kõikvõimalikku tärkavat söödavat rohelist, aga enne kindlasti veendu ja kontrolli, et roheline vars, mida murrad, oleks ikkagi tervislik. 

 

 

Pille Viljamaa

 

 

[gallery ids="1947701"]