Reklaam sulgub sekundi pärast

KÕHNAD REIED KUJUTAVAD ohtu naiste tervisele!?

Taani teadlased leidsid ootamatu seose reite ümbermõõdu ja haigestumise vahel. Nimelt suurendavad kõhnad reied ohtu haigestuda südamehaigustesse ning seega ka riski surra enneaegselt, kirjutab Helsingin Sanomat.

Uuringus, kus otsiti diabeeti ja südamehaigusi kajastavaid tegureid, osales 1463 meest ja 1380 naist, kelle vanusevahemik oli 3645 aastani.

Katsealustel mõõdeti pikkust, kaalu ning reite, puusade ja talje ümbermõõtu. Reite ümbermõõtu mõõdeti vahetult tuhara alt. Seejärel jälgiti inimeste tervislikku seisundit kümne aasta jooksul. 

Jälgimisperioodi jooksul suri 257 meest ja 155 naist. Enamiku surma põhjuseks oli südamehaigus. Peale selle haigestus ligi 150 uuringus osalejat südame- ja veresoonkonna haigustesse.

Tulemused näitasid, et kõige paremini ennustas südamehaigusi reite ümbermõõt. Oht suurenes selgelt kui reie ümbermõõt oli alla 55 cm. Kui reie ümbermõõt oli vähem kui 46 cm, südamehaiguste risk kahekordistus.

Teadlased ei oska veel selgitada seost reite jämeduse ja südamehaiguste vahel. Uuringut viis läbi Kopenhaageni ülikooli haigla professor Berit Heitmannin, kelle sõnul peab tulemusi kontrollima täiendavate uuringute käigus. Professor arvab, et jämedatel reitel võib olla rohkem lihasmassi, mis kaitseb südamehaiguste eest.