Reklaam sulgub sekundi pärast

Kolm last kodus sünnitanud naise pihtimus

Oma kuuendat last ootav Pärnu naine Kristiina Vunk (34) on oma viiest lapsest kolm sünnitanud kodus, kirjutab ajakiri Naisteleht . Kristiina mõtles kodus sünnitamisele juba siis, kui tema teine laps tulema hakkas. Paraku polnud siis, 1995. aastal, kodus sünnitamine veel aktsepteeritud ja leidmata endale toetajaid, läks ta sünnitusmajja.

Oma kuuendat last ootav Pärnu naine Kristiina Vunk (34) on oma viiest lapsest kolm sünnitanud kodus, kirjutab ajakiri Naisteleht. Kristiina mõtles kodus sünnitamisele juba siis, kui tema teine laps tulema hakkas. Paraku polnud siis, 1995. aastal, kodus sünnitamine veel aktsepteeritud ja leidmata endale toetajaid, läks ta sünnitusmajja.

Viis aastat hiljem, kui Kristiina jäi ootama kolmandat last, oli ta palju enesekindlam. Haiglas ladusalt kulgenud kaks esimest sünnitust olid andnud julgust, et midagi hullu juhtuda ei saa. Nii sündiski tema kolmas laps kodus. "See oli väga ülev kogemus!", meenutab ema. Kuigi paljud peavad lapse ilmale toomist kodus riskantseks ja ohtlikuks, näeb Kristiina selles sama palju plusse. "Oma koju kutsus sa sulle meeldivad ja olulised inimesed. Nii on ka sünnituse ajal - oma toetajad valid sa ise, ei kedagi juhuslikku," toob ta välja enda arvates ühe kõige tähtsama hea külje. Lisaks ütleb ta, kuigi tal pole haiglate vastu midagi, on sünnitaja seal siiski külaline ja peab arvestama maja reeglitega.

Kõiki kodus sünnitamise plusse ja miinuseid arvestades tõi Kristiina kodukatuse all ilmale ka neljanda ja viienda lapse. "Iga ootusaeg on muutunud nüansirikkamaks. Tean, millele sünnitusprotsessis ja ka sellele järgneval perioodil veel tähelepanu pöörata, uurida, lugeda, läbi mõelda," ütleb peatselt kuue lapse ema.

Kellel on huvi ka kodus sünnitada, võib lisainfot otsida: Eesti Kodussünnituse Toetusühingust ja Eesti Sünnitoetajate Ühendusest!

 

/Toimetas: Helena-Reet Ennet/