Reklaam sulgub sekundi pärast

Kõnekas uuring: teismeea ülekaalulisus võib põhjustada soolevähki

Värsked uuringud näitavad, et ülekaalu probleemid kasvueas on tugevalt seotud soolevähiga hilisemas eluetapis. Teadlased jälgisid ligi 240 000 Rootsi meest 35 aasta jooksul. Analüüs, mis avaldati ajakirjas "Gut" näitab, et teismelistel, kes on ülekaalulised, on tulevikus suurem tõenäosus haigestuda soolevähki.

Värsked uuringud näitavad, et ülekaalu probleemid kasvueas on tugevalt seotud soolevähiga hilisemas eluetapis. Teadlased jälgisid ligi 240 000 Rootsi meest 35 aasta jooksul. Analüüs, mis avaldati ajakirjas "Gut" näitab, et teismelistel, kes on ülekaalulised, on tulevikus suurem tõenäosus haigestuda soolevähki. Näitajad olid aga veelgi kõrgemad nende teismeliste puhul, kes kannatasid äärmusliku ülekaalu all. 

Maailma Vähiuuringute Fondi andmetel on seos ülekaalulisuse ning vähkkasvaja vahel tugev. Soolevähk on kolmas kõige levinum vähkkasvaja maailmas. Igal aastal teavitatakse umbes 1,4 miljonist uuest soolevähi juhtumist. Nimetatud haigusega on tihti seostatud ka punase liha tarbimist ning rasvunud kõhupiirkonda. 

Ohuperiood

Uuringus osalejad olid uuringu alguses vanuses 16-20. Valdav enamik neist olid normaalkaalus, 6,5 protsendi ülekaalus ning 1 protsent äärmuslikus ülekaalus. Antud uuringus osalejate hulgas tuvastati hilisemas eluetapis lausa 855 pärasoole vähi juhtumit. Ning uuring näitas, et neil, kes olid noorena ülekaalus, oli 2,38 korda suurem tõenäosus vähkkasvajasse haigestuda. 

Orebro Ülikooli Haigla ning Harvardi Ülikooli juhitud uuringu järeldus oli järgmine: "Hilised teismeliseaastad ning üleminek täiskasvanu aastatesse on periood, mil oht kasvajasse haigestumiseks on suurim, seega on see väga kriitiline periood ning seda eriti meessoo hulgas. On oluline ennetada ülekaalulisust juba lapseeas, et seesuguseid traagilisi tagajärgi ennetada." 

Tugevad tõendid

Maailma Vähiuuringute Fondi kõneisik Rachel Thompson ütles, et antud uuringu tulemused on huvitavad, kuna need näitavad, et soolevähki haigestumise risk on seotud meie elustiiliga juba alates lapsepõlvest. 

"Ehkki uuringu tulemused on põhjapanevad, on selles valdkonnas veel palju tööd vaja teha. Oleks huvitav näha, kas ka edaspidised uuringud kinnitavad, et lapsepõlves põetud ülekaal võib täiskasvanueas vähkkasvajat põhjustada."


Allikas:  bbc.com