Reklaam sulgub sekundi pärast

KRISTI PÄEVIK: Me suhtleme

Carina Mia on saanud nüüd  kolmekuuseks. Tema esimesed kilgatused panevad ema ja isa suunurgad ülespoole tõusma. Carina Mia suhtleb meiega jutujorinal rääkides ja jalgade-kätega vehkides.

Oleme nüüd hakanud käima ka beebikoolis. Beebile lauldes tehakse seal massaazi ja võimlemisharjutusi. Emaüsas kuulis laps ema häält iga päev. Lapsele lauldes, ümisedes või lihtsalt leelotades muutub laps rahulikumaks.

Carina Mia on saanud nüüd  kolmekuuseks. Tema esimesed kilgatused panevad ema ja isa suunurgad ülespoole tõusma. Laps suhtleb meiega jutujorinal rääkides ja jalgade-kätega vehkides.

Oleme nüüd hakanud käima ka beebikoolis. Beebile lauldes tehakse seal massaazi ja võimlemisharjutusi. Emaüsas kuulis laps ema häält iga päev. Lapsele lauldes, ümisedes või lihtsalt leelotades muutub laps rahulikuks. Titadekoolis suhtlevad emad omavahel. Beebid aga vaatavad oma suurte silmadega teisi omasuguseid. Ei oska öelda, kas ka nemad mõistavad üksteist. Mina õpin küll paremini oma last tundma.
Kolme kuuga on mul omad harjumused, kuidas last hoida ja kuidas temaga võimelda. Beebikoolis aga sain väga palju uusi ideid ning harjutusi ja tundub, et ka minu laps tervitab neid rõõmsalt. Need arendavad harjutused on lapsele väga kasulikud.

Kuigi ma lapse juttu päris ei mõista, suhtlen temaga võimalikult palju. Räägin talle, mis ma temaga teen ja mis meil päeval plaanis on.
Lapse innukad reageeringud kinnitavad, et talle meeldib, kui ma temaga suhtlen. Tublisti vastab laps mulle oma jutujoruga. Kui naeratan mina, siis naeratab ka tema. Alles hiljuti hakkas mu mees lapse naratuse peale südamest kõva häälega naerma, eks ikka sellepärast, et laps oli nii armas. Seepeale vastas ka laps häälega naeratades.

Lapse selgeim jutt on nutt. Siis on temal midagi viga. Tihtilugu jääb aga arusaamatuks, mis võib nutu põhjus olla. Kõht täis ja pepu puhas, siis peaks ju mõnus olema lambanaha peal mänguasju uurida? Vahel tundub, et seda kõike võiks ikka ainult emme süles teha.

Targad raamatud räägivad, et titad eelistavad kõrgemaid ja pehmemaid toone. Peagi hakkavad nad muutunud hääletoonist välja lugema hetki, mil oled ärritunud. Väsimuse või stressis olekuga tasuks rääkimise asemel pigem suu kinni hoida. Rasedana ja nüüd lapsevanemana suhtlen palju samas olukorras olevate naistega. Tihti öeldakse, et laps on pähe hakanud, muust noored lapsevanemad ei räägigi, kui oma lapsest. Kui nüüd ausalt öelda, siis minu elu ongi hetkel minu laps. Kogu päev ja öö keerleb ju tema tegemiste ümber.

Lapsega peaks suhtlema võimalikult palju ka isa. Titale annab kindlustunnet isa hääl, mida ta on harjunud läbi emaüsa kuulma. Erilise sideme oma lapsega saab isa luua kui räägib temaga tasase ja õrna hääletooniga.
Iga ema suhtleb oma lapsega erinevalt. Minule meeldib aga kõige enam see hetk, kui laps lamab mu kõrval ja mängib teki ja oma kätega, oodates und.
Temas õhkab rahulolu, et saab emme kaisus olla ja seda mõnusat turvatunnet nautida. Minu olen rahul ja ma tean, et ta tunneb seda ning sellest tulenevalt on ka tema rahul. Usun, et minu kehakeel annab lapsele edasi palju informatsiooni. Sel mõnusalt hetkel ei olegi sõnu vaja.
Loodan, et ka teie, kallid lugejad, suhtlete siin omavahel ja annate head nõu, kuidas beebide elu mõnusamaks muuta.

Tervitades
Kiku