Reklaam sulgub sekundi pärast

KUI TERVISLIKUST TOITUMISEST saab haigus

Viimasel ajal on meediakanalites rohkelt räägitud toitumishäiretest ja nende ohtlikkusest tervisele. Kuigi selliste lugude kajastamine on tänuväärne tegevus, võib pidev kära normaalse söömise ümber võib viia ka uue äärmuse – ortoreksiani. Just nii nimetatakse toidukäitumist, mille puhul püüab inimene kangekaelselt järgida üksnes kvaliteetset söögisedelit, kuni see muutub keha ja vaimu kurnavaks kinnisideeks.

Viimasel ajal on meediakanalites rohkelt räägitud toitumishäiretest ja nende ohtlikkusest tervisele. Kuigi selliste lugude kajastamine on tänuväärne tegevus, võib pidev kära normaalse söömise ümber viia ka uue äärmuse – ortoreksiani. Just nii nimetatakse toidukäitumist, mille puhul püüab inimene kangekaelselt järgida üksnes kvaliteetset söögisedelit, kuni see muutub keha ja vaimu kurnavaks kinnisideeks.

Nagu teised toitumishäired, saab ka ortoreksia alguse rahulolematusest oma keha ja tervisega, saleda figuuri ületähtsustamisest ja enesehinnanguga seotud probleemidest. Pahaaimamatult kehakuju arvel tehtud kommentaar või kriitika viib sarnaselt anoreksiale ja buliimiale esialgu hariliku dieedipidamiseni. Kuid erinevalt anoreksiast, kus kinnisideeks saab haiglaslik kõhnuseihalus, tahab ortorektik hoida oma keha terve, mürkidest vaba ja looduslikuna. Tegelikult juhtub aga vastupidine - toitumise kontroll muutub lumepalliefektina ülitäpseks kalkuleerimiseks, mida tohib süüa ja mida mitte. Ortoreksia võib saada alguse ka toidusedeli korrigeerimisest kehakaalu vähendamise, haigusest vabanemise või tervislikuma eluviisi alustamise eesmärgil. Normaalsest käitumisest kõrvalekallet näitab siinjuures aga olukord, kus soovkaalu saavutamisel jätkab inimene kangekaelselt piiratud toitumist ning vähendab „lubatud” toiduainete hulka ka edaspidiselt.

Ortoreksia käes kannatajad on enamasti äärmiselt teadlikud ja huvitatud toiduainete sisaldusest oma menüüs ning muutuvad tervislikkuse järgimisel obsessiivseteks planeerijateks. Tervisliku eluviisi punktuaalsest järgimisest saab ortorektiku päevade olulisim eesmärk. Neile on iseloomulik toitude sildistamine headeks ja halbadeks ning loobumine kõigest, mis näib rasvane, säilitusaineterohke või kunstlikes tingimustes kasvatatud. Ortoreksia võib alata tõesti ebatervislikest toiduainetest loobumisega, kuid häire süvenedes välistatakse oma igapäevamenüüst aina enam toiduaineid, mis on tegelikult normaalse toitumise osaks. Ortorektikud lõpetavad enamasti olukorras, kus aktsepteeritavate toitudena on lubatud üksnes loetud kogus nimetusi, mis jätab organismi vajaka mitmetest olulistest toitainetest ja vitamiinidest. Näiteks söövad nad üksnes rohelist köögivilja ja jogurtit, olles seejuures täpselt teadlikud tarbitava toidu kaloraažžist, vitamiini- ning rasvasisaldusest.

Lisaks keha kurnamisele on ortoreksia käes kannatajale omane ka vaimne ebastabiilsus. Olukorras, kus suhu on pistetud midagi, mis kvalifitseerub tema mõistes ebatervislikuks, tekivad ortorektikul tõsised süümepiinad ning ärevus ja meeleheide „vale” toidu söömise pärast. See viib veel äärmuslikuma toiduvalimiseni, mis lõppeb taas kord keha ilmajäämisega eluvajalikest ainetest. Ja ongi tekkinud ohtlik ja tervistkahjustav nõiaring.

Millised on konkreetsed tundemärgid, et inimese toidukäitumine on häirunud ja tegemist võib olla ortoreksiaga?

Ohumärkideks on näiteks:

• tervislikule toidule mõtlemine mitu tundi päevas
• üksikasjalik järgmise päeva menüü planeerimine
• „tervislike” toitude nimekirja loomine ning loobumine kõigest „ebatervislikust”
• süümepiinad millegi „ebatervisliku” söömise järel
• järjepidev loobumine toitudest, mille järele on isu, sest nad on mustas nimekirjas
• kontrollitunne oma elu üle, kui suudetakse järgida seatud dieeti
• teiste inimeste kritiseerimine, kes ei söö „organiseeritult”
• üksildustunne ja langenud elukvaliteet, kuna väljas söömine on välistatud
• võimetus toitu nautida
• hea enesetunne, kui suudetakse säilitada kontrolli söömise üle

Ortoreksia on sama tõsine haigus nagu teisedki toitumishäired ja kui sa kahtlustad, et sul või sõbrannal võib olla probleeme normaalse söömisega, tasub kindlasti pöörduda perearsti või toitumisnõustaja poole. Vastasel juhul riskitakse tõsiste tervisehäiretega nagu eluohtlikud südame- ja neerukahjustused, kuid ka muutused välimuses ning enesetundes. Ülima toidukontrolli kaudu oma keha mõjutamine pole kindlasti moodus parema tervise saavutamiseks, vaid üksnes ohtlik ning tõsiste tagajärgedega haigus. Kõikvõimalikud toitumisäärmused on su keha seisukohalt üksnes kahjulikud. Ole dieedipidamisega ettevaatlik!


Buduaari arhiiv
Kairi Look