Reklaam sulgub sekundi pärast

Kuidas ja millal ülemusele oma rasedusest teatada

Kui oled peret planeerinud ja jõnglast omale oodanud, on teade rasedusest sinu jaoks loomulikult suur ja õnnelik sündmus. Alguses räägid vaid oma kaaslasele (lapse isale), olete kahekesi rõõmsad. Veidi aja pärast lubad ka oma lähimad sõbrannad ja pereliikmed (isa, ema, vennad-õed) saladusest osa saama...

[email protected]

Kui oled peret planeerinud ja jõnglast omale oodanud, on teade rasedusest sinu jaoks loomulikult suur ja õnnelik sündmus. Alguses räägid vaid oma kaaslasele (lapse isale), olete kahekesi rõõmsad. Veidi aja pärast lubad ka oma lähimad sõbrannad ja pereliikmed (isa, ema, vennad-õed) saladusest osa saama. Kõik tunnevad sinu üle rõõmu, kuid siiski on veel üks inimene, kes peaks teadma, et peagi saad sa emaks - su ülemus. Nüüd oleneb kõik sellest, kuidas te omavahel läbi saate.

Enamus naisi peab kõige õigemaks ajaks ülemusele rasedusest rääkida siis, kui kõht juba paistma hakkab. Kuid enne peaksid mõtlema selle peale, kui kaua ja mis tingimustes sa üldse edasi töötada saad. Ega su töö su rasedust ei ohusta? Peaksid seda ka oma arstiga juba päris alguses arutama. Ka sellest oleneb, millal ülemusega rääkida.

Kui tahad kellelegi oma töökohal rõõmsast uudisest enne ülemust rääkida, pead olema väga diskreetne ja seda inimest täielikult usaldama. Ei oleks ju eriti meeldiv, kui ülemus saaks su rasedusest teada kellegi teise käest ja enne kui sa ise talle rääkida otsustad.

Mis puutub emaduspuhkusesse, peaksid teadma ka oma töökoha reegleid ja kasulik oleks tunda ka Eesti vabariigi seaduseid - siis oskad paremini oma õiguseid taga nõuda ja oled paremas olukorras läbirääkimistel, juhul kui neid peaks üldse vaja minema. Enamasti on ülemused ja töökaaslased ikka teiste inimeste lapsevanemaks saamise üle samuti rõõmsad.

Vaata, et päev, mil otsustad ülemusega vestelda, ei oleks töö juures kaootiline ja närviline. Hea oleks näiteks kui ülemus ja samuti sa ise oleksite heas tujus. Leppige kokku aeg, millal sa jääd raseduspuhkusele, kuid samas pead arvestama ka sellega, et see kuupäev ei pruugi jääda lõplikuks. Kõik sõltub su enesetundest ja raseduse kulgemisest.

Väljavõtteid Eesti vabariigi töö- ja puhkeajaseadusest: