Reklaam sulgub sekundi pärast

KUIDAS KÄITUDA, kui laps varastab?

Laps haarab "kogemata" sõbra juurest mänguasja kaasa, näppab poest kauaihaldatud huulepulga või varastab raha vanemate rahakotist. Mida lapsevanem sellises olukorras teha võiks? Kas appi tuleb vana hea koduarest, karjumine, nutmine või kasevits? Või aitab hoopis rääkimine ja selgitamine, miks sedasi teha ei tohiks?

Mida teha, kui laps varastab?

1. Õpeta lapsele juba varakult, mida tähendab laenamine ja kuidas asjad alati nende omanikule tagasi viiakse.

2. Ütle lapsele, et mitte kunagi ei tohi asju ilma loata võtta. Alati tuleb luba küsida.

3. Kui leiad kodunt kahtlaseid asju, küsi lapselt, kust need pärit on. Laps ei pruugi kohe tunnistada, kust ta need saanud on, vaid vihastab vanemate küsimuste peale. Ära asu kohe süüdistama, vaid uuri ettevaatlikult.

4. Õpeta last enda ja teiste vara hindama.

5. Kui laps jääb varastamisega vahele, aita tal asjad tagasi viia. Toeta teda ning aita tal olukorda käsitleda. Ära tuleta hilisemate riidude käigus vargust meelde.

6. Laps peab õppima, et iga teo eest peab vastutama. Igaüks meist peab enda tegude eest vastutust kandma. Kui laps arvab, et varastamine on lubatud, siis jätkab ta oma teguviisi.

7. Kas annad lapsele taskuraha? Mõelge koos asja üle järele. Ehk peaksid lapsele natuke taskuraha andma, mida ta saab kulutada ükskõik millele.

8. Isegi kui laps on varastanud, ära karju ega nääguta. Näita, et kõigest hoolimata sa armastad teda. Vastasel korral võib laps hakata varastama tähelepanu saamiseks. 

9. Kui varastamine jätkub, rääkige sellest üheskoos tõsisemalt. Rääkige usaldusest ja aususest, ürita laps panna selle inimese asemele, kellelt ta varastab. Mida tunneks tema, kui ta taskuraha või mänguasjad varastatakse?

10. Varastamine võib tuleneda ka soovist tähelepanu saada või kampa sulanduda. Noored võivad tunda, et sõbrad avaldavad survet. Kui teised varastavad, kas ka mina olen sunnitud seda tegema?

allikas: MLL