Reklaam sulgub sekundi pärast

KUIDAS LUGEDA LAPSELE unejuttu, et ta kindlasti magama jääks?

Unejutud kuuluvad paljudes peres igaõhtuse rutiini juurde ja väga tore, et see nii on. Kuigi see võib paljude laste jaoks olla viimane võimalus, et magama minekut natukenegi edasi lükata, võivad unejutud parimal juhul last rahustada ning aidata tal uinuda. Veebilehe Fatherly sõnul erineb unejutt tavalisest lapsele lugemisest väga palju.

Vanemad peaksid oma lastele väga palju lugema, sest sedasi õpivad lapsed, et lugemine on tore tegevus ning innustuvad sellest ka ise. Lisaks aitab koos lugemine tekitada lapses ja vanemas ühtekuuluvustunnet.

Õhtuse unejutu eesmärk on rahustada last. Seega peaks ka vanem ise ja muinasjutt olema rahulikud.

"Unejutud, mis sisaldavad liiga palju tegevust või pinget, võivad last rahutuks muuta ning lausa ärevust tekitada. Lisaks võivad liiga põnevad jutud muuta lugeja hääletooni ning sedasi muudavad need keeruliseks ka rahuliku õhkkonna tekitamise," sõnas unetreener Chris Brantner.

Näiteks lood, millel on põnev lõpp või mille peategelane satub ohtu, on tõenäoliselt unejutuks sobimatud. Selle asemel lihtsad vastuolud ja selged lõpplahendused muudavad loo lapse jaoks huvitavaks, kuid ei tekita liigset põnevust,

Ka rahulik ja aeglane hääletoon aitavad lapsel rahuneda. Kogu lugemishetkes peaks olema võimalikult vähe energiat. Käteliigutused või näoilmed võivad lapses tekitada sama palju elevust nagu hääletoon.

Ka valgustus on oluline. Led-tuled  võivad olla liiga erksad ja sinised. Lisaks sellele, et nende valgus on liiga ere, võivad need takistada melatoniini tootmist, mistõttu on uinumine raskendatud. Soojad, oranzid tuled on uinumise seisukohast vaadatuna palju paremad. 

 

allikas: Fatherly