Reklaam sulgub sekundi pärast

KUIDAS MUUTA PROBLEEMNE HAMBUMUS pilkupüüdvalt kauniks?

Hammaste tervis on inimese tervise seisukohalt üks olulisemaid teemasid ja halb hambumus võib viia tõsiste tervisehädadeni ning õõnestada suurel määral ka inimese enesekindlust. Tänu meditsiinitehnoloogia arengule on täna võimalik ka kõige probleemsem hambumus muuta pilkupüüdvalt kauniks valgeks naeratuseks. 

Hammaste tervis on inimese tervise seisukohalt üks olulisemaid teemasid ja halb hambumus võib viia tõsiste tervisehädadeni ning õõnestada suurel määral ka inimese enesekindlust. Tänu meditsiinitehnoloogia arengule on täna võimalik ka kõige probleemsem hambumus muuta pilkupüüdvalt kauniks valgeks naeratuseks. 

Mida suurem on puudujääk hammaste tervises, seda kulukamaks kordategemine osutub. Seepärast on oluline sekkuda varakult ning külastada hambaarsti regulaarselt ka juhul, kui kaebusi ei esine. Erinevad ravi finantseerimise pakkujad annavad võimaluse teha hambaravi kättesaadavaks pea igaühele. Seepärast on oluline sekkuda varakult ning külastada hambaarsti regulaarselt ka juhul, kui kaebusi ei esine.

Jälgi igemete seisukorda

Esimese asjana peaks jälgima hammaste seisukorda hambaid pestes. Hambapesu järel suud loputades kraanikausis verd nähes võib ehmatus olla suur. Kuigi see võib olla tingitud ka valest hambapesutehnikast, siis halvemal juhul võivad veritsevad igemed viidata erinevatele haigustele.

Kõige levinum haigus on igemepõletik, mida võib põhjustada nii geneetiline eelsoodumus, diabeet, stress, hormonaalsed muutused, suitsetamine kui ka ravimid. Üldiselt on aga peamiseks põhjuseks puudulik suuhügieen.

Igemepõletiku esimeseks tunnuseks ongi igemete veritsus hambapesu ajal. Ravi aluseks on hambakatu ja selle kogunemist soodustavate faktorite, näiteks hambakivi, eemaldamine hambaarsti juures. Seejärel tuleb loomulikult suuhügieenile senisest enam tähelepanu pöörata. Kui igemepõletik ravimata jätta, siis võib sellest edasi areneda parodontiit. See haigus tähendab halvemal juhul hammaste väljalangemist. Inimesed ei pruugi seda haigust ise märgata, sest sümptomid on samad, mis igemepõletiku puhul. Tegelikkuses saab aga kahjustada hambaid ümbritsev luu, hambad hakkavad liikuma ja võivad välja langeda. Kui igemepõletikku saab täielikult ravida, siis parodontiit põhjustab pöördumatuid kahjustusi.

Säravvalge naeratus

Isegi kui hammastega on kõik kenasti korras, siis erinevate söökide-jookide tarbimine muudab aja jooksul hammaste värvi tuhmimaks. Teada on, et eriti mõjuvad hammastele näiteks kohv, mustikad, peet, aga ka tee ja loomulikult suitsetamine. Aastate jooksul muutuvad hambad tumedamaks hambaemaili kulumisega. Enne valgendamist vaadatakse kõik hambad üle, et ei oleks auke ja ka hambakivi eemaldatakse. Et hammaste värvimuutuse põhjused on erinevad, siis kahjuks ei saa enne protseduuri ka öelda, kui palju heledamaks hambad muutuvad. Kindlasti võiks ka korra aastas käia hambaid sügavamalt pärli- või soodapesuga puhastamas.

Kui hambad on valged, aga on soov muuta naeratus veel säravamaks, siis saab hammastele paigaldada väikesed, umbes poolemillimeetrise paksusega kullast, hõbedast või vääriskividest kaunistused. Protseduur on täiesti valutu ja kestab vaid 15 minutit ning tulemuseks on kena kaunistus hambal.

Hambad kenasti ritta

Kui hambad ei ole erinevatel põhjustel suus kõige sirgemalt, siis aitab ortodontiline ravi. Selle käigus parandatakse hammaste asetust, et suunata ruumipuuduses olevaid hambaid sirgesse ritta, sulgeda vahesid hammaste vahel ning taastada igemehaiguse tagajärjel nihkunud hammaste asendeid. Ravi tulemusena on suus ilus sirge hambarivi.

Kõige paremaid tulemusi annab breketite kandmine. Neid on erineva kuju, värvuse ja välimusega, seega leiab iga inimene endale sobivad breketid. Väga trendikaks on muutunud läbipaistvad või kivikestega kaunistatud breketid, mida kannavad uhkusega ka mitmed Hollywoodi kuulsused. Ravi kestab tavaliselt kuni kaks aastat ning seda võib teha pea igas eas inimestele – sirge hambarivi saavad kõik, kel selleks soov.

Oma hamba asendamine uuega

Samas tuleb teinekord hambaarstile minna ka teadmisega, et ees on pikem protseduuride periood ja taastada tuleb üks või mitu hammast. Pahatihti tuleb tegeleda ka oma hamba asendamisega ehk implantaadi paigaldamisega, mis tänapäeva tehnika juures annab täiesti loomuliku tulemuse ning tagab kauni naeratuse. Tänapäeva meditsiin annab võimaluse lahendada pea kõik hambaprobleemid ning tuua inimesele tagasi tema särava naeratuse. Nii tervise kui ka ilu seisukohalt on oluline pöörata regulaarselt tähelepanu oma hammaste tervisele, toituda tervislikult ning hoolitseda igapäevaselt oma hammaste eest. Kindlasti peaks vähemalt kord aastas külastama hambaarsti.

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar jaanuar 2018.