Reklaam sulgub sekundi pärast

KUIDAS ON MARI OJASAARE RIIETUMIST JA STIILI mõjutanud emaks olemine?

KUMA disaineri Mari Ojasaare stiil võlub boheemlasliku lihtsusega, milles on tunda nii skandinaavialikku minimalismi, kuid ka killukest boho’t. Viimase kümne aastaga on naise stiil väga palju muutunud – kontsadest on saanud madalad jalanõud, minist on saanud maksi ning tagist kampsun.

Kõige enam leidub Mari garderoobis kleite. Ideaalis lendlekski ta ringi vaid maani kleitides, kuid reaalsuses kannab loominguline naine kleite pigem kombineerituna retuusidega. „Annan endale aru, et olen elus sellises etapis, kus kõige olulisem on see, et vajadusel saan lastega muru peale istuda, puu otsa ronida ja tõukerattaga vurada,” täpsustab Mari, kelle riietumist ongi viimaste aastate jooksul kõige enam mõjutanud just emaks olemine. Ka kõrvarõngad ja kaelaketid peavad hetkel veel oma aega ootama.

Stiilipolitseinikust õde

Kui tüüpiliselt koguvad naised stiiliideid moeajakirjadest või Fashion TV-d vaadates, siis Mari ammutab inspiratsiooni hoopiski sisekujundusest – teda paeluvad tonaalsus ja tekstuurid. Mari tunnistab, et reeglid talle väga ei istu. Seega ühtegi stiilireeglit, mida ta järgiks, ei eksisteeri… „Hommikul teen riidekapi ukse lahti ja panen selga selle, mis tunne on. Tegelikult meeldibki mulle mustrite ja riidekihtidega natuke eksperimenteerida.” Ka moetrende Mari väga ei järgi, kuna selles vallas harib teda kaksikõde Kristi, keda Mari nimetab oma stiilipolitseiks. „Kristi on stilistina töötanud ja ma väga hindan tema stiili, ta kannab kõik riided megalahedalt välja,” pajatab Mari ning lisab, et suur osa tema garderoobist ongi õe second-hand.

Hommikuti enese valmissättimine viie minutiga ei ole Mari jaoks mingi probleem ning sageli tuleb ette seikasid, kus ühes käes samaaegselt on ka beebi. Kui aga on rohkem aega, siis võtab Mari enese jaoks vabalt pool tundi, et pesta juuksed ja kanda hoolt ka keha eest. „See sisemine enesetunne on ikka kõige tähtsam ning alles seejärel ripsmetušš peale.” Välimuse juures peabki Mari kõige tähtsamaks hoopis sisemist ilu. „On superilusaid naisi, kes väliselt on ilusad, kuid seest katki, ja on naisi, kelle koorik ehk nii ei sära, aga sisemus on megahuvitav ja paeluv. Tasub rohkem sissepoole investeerida,” on Mari veendunud.

Looduse väge väärtustades

Mari armastab loodust ning ka riideid valides saab määravaks see, et kangad oleksid naturaalsest materjalist. Selleks, et tema garderoobi leiaks tee mõni tehiskangast rõivaese, peab see rabama oma disainiga. Värvidest kannab Mari kõige enam musta ja valget, kuid aeg-ajalt meeldib talle vahelduse mõttes ka mõnd eriti erksat värvitooni katsetada, mis tooks välimusse teistmoodi elu. Mari kannab uhkusega Eesti disaini, kuid lemmikute seas on ka mitmeid lõunanaabrite disainerid nagu näiteks Due ja Robi Agnes.

Kodumaise loomingu seast tõstab Mari esile Xenja Joosti, Marit Illisoni ja Woolishi. „Need on omanäolised ja lahedad brändid ja nii lahe on nende kasvu jälgida ja kaasa aidata,” rõõmustab Mari ja lisab, et enamuse oma garderoobist soetabki ta just disainerite toetamise eesmärgil erinevatelt disainiturgudelt. Kuna Mari enda brändi KUMA ehted on valmistatud looduslikest materjalidest, siis oskab ta eriliselt väärtustada ka ehetes peituvat looduse väge. Erinevad kristallid võivad anda väga palju jõudu, kuid Mari usub, et tegelikult töötab kristallide puhul paljuski ka platseeboefekt ehk täpselt nii, kuidas sa ise usud ja mõtled, nii ka on. Seega tasub kindlasti kristallide väesse usku omada. Mari armastab kanda n-ö oma looga ehteid. „Nii hea on teada, et kannan kas enda või kellegi teise loomingut ja püüan siis mõelda, kuidas meister selle valmistas ja kuidas tekkis ehte lugu.”

Tähendusrikas tätoveering 

Marist ei ole mööda läinud ka tätoveerimise trend, kuid tema jaoks omab tätoveering ta paremal käel väga erilist tähendust. Ajal, mil Mari ja tema elukaaslane Jesper elasid pool aastat Balil, kohtusid nad väga kihvti kunstnikuga, kes tegi ka tattoo’sid. Mari on äärmiselt tänulik, et just see mees talle tema esimese tätoveeringu tegi. Kogu protseduur toimus väga spirituaalses meeleolus, väekristallide juuresolekul ja imeilusa muusika saatel. „Elasin läbi valu mitmeid emotsioone. Minu jaoks on see erilise tähendusega ka sellepärast, et loova isikuna lasin lahti soovist kontrollida, mis minu nahale lõplikult jäädvustatakse, usaldasin seda tätoveerijat ja andsin talle vabaduse luua visuaal. Tema kuulas minu loo ära, mida ma sellel tätoveeringuga enda peal kanda soovin ja vastavalt sellele tegi joonise,” kirjeldab Mari ning lisab, et praegu tundub talle, et see tätoveering ei jää mitte viimaseks.

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar juuli-august 2018.