Reklaam sulgub sekundi pärast

KUIDAS TEADA, ET lõhnaõli on pahaks läinud?

Käsi üles, kellel on kapis üle kolme aasta vanuseid lõhnaõlisid? Kuna lõhnaõli ei pea palju peale piserdama, siis ei kulu seda eriti. Samuti on paljudel naistel samaaegselt kasutusel mitmeid erinevaid parfüüme ning seega on selge, et enne "parim enne" päeva ei jõua sa kuidagi neid kõiki ära kasutada. Kuidas siis teada, millal lõhnaõli pahaks on läinud?

Tavaliselt on lõhnaõlidele peale märgitud, kui kaua need peale avamist kasutuskõlblikuna säilivad. Reegel on, et peale esimest piserdust säilib lõhnaõli kuskil kaks aastat ning peale seda hakkab sisu pahaks minema. 

Lisaks kuupäevale on aga ka muid viise, kuidas kindlaks teha, kas lõhnaõli on veel kasutuskõlblik või mitte. "Kui lõhnaõli värv on muutunud tumedamaks või heledamaks, siis on see pahaks läinud. Ka lõhn ise muutub hoopis teistsuguseks, kui see algselt oli," sõnas kosmetoloog Sara Pulkamo. 

Mõnikord lõhnab pahaks läinud parfüüm ebameeldivalt, teinekord pole aga lõhna enam nii hästi tunda kui algselt. 

Ka suured pudelid viivad selleni, et lõhna ei jõua õigel ajal ära kasutada. Tavaliselt on lõhnaõlid pakitud 30 või 50 ml pudelitesse, kuid neid müüakse ka 100 ml pudelites. Vältimaks lõhnaõli pahaks minemist, tasuks eelistada väiksemat kogust. "Kuigi pudelid võivad suured olla, tuleb meeles pidada, et lõhna on selle sees tunduvalt vähem," lisas Pulkamo. 

Kuidas lõhnaõli säilitama peaks?

Lõhnaõlidele ei meeldi soojus ja niiskus. Paljud naised kipuvad parfüüme aga just duširuumis säilitama. Samuti ei ole lõhnaõlile otsene päikesevalgus hea. Kõige parem koht säilitamiseks on paik, kus pole niiskust, soojust ega päikesevalgust. 

Külmkapis kasutusaeg pikeneb

Kui omad kallist parfüümi, mida raatsid endale peale piserdada vaid paar korda aastas, siis kaalu selle säilitamist külmas, näiteks külmkapis. Pudel tasub pakkida aga sedasi, et selle lõhn ei jää toitudele külge ning vastupidi - et söögiaroom lõhna ära ei rikuks. Külmkapis säilitades pikeneb lõhnaõli kasutusaeg lausa poole võrra. 

 

allikas: Ilta Sanomat