Reklaam sulgub sekundi pärast

KUIDAS VALMISTUDA tugevaks paarisuhteks?

Kahjuks ei õpetata meile koolis seda, kuidas sobivat kaaslast valida, kuidas oma emotsioonidega toime tulla ja kuidas paarisuhet hoida ja arendada. Samas on hästi toimiv paarisuhe üks olulisemaid tasakaalu ja rahulolu allikaid täiskasvanu elus.

 

Kahjuks ei õpetata meile koolis seda, kuidas sobivat kaaslast valida, kuidas oma emotsioonidega toime tulla ja kuidas paarisuhet hoida ja arendada. Samas on hästi toimiv paarisuhe üks olulisemaid tasakaalu ja rahulolu allikaid täiskasvanu elus.

Kuidas luua alus tugevaks paarisuhteks? Nõu annab tunnustatud suhtenõustaja Imbi Viirok.

Kõik paarid, kes ummikusse jõudes on otsustanud oma suhet remontida, on imetlust väärt. Mida rohkem aga panustame sellele, et olla heaks paarisuhteks valmis, seda parem on suhte vundament ja seda vähem on vaja suhet hiljem remontida. Paare nõustades olen märganud, et sageli ettetulevaid probleeme saaks kenasti ennetada suhteks enam valmistudes. Heaks suhteks valmistuda pole kunagi hilja, seda võivad teha nii vallalised kui paarid.

1. Kasvata armastust enda vastu

Iseenda armastama ja väärtustama õppimine on protsess – teekond, mida käime terve elu. Sündides on beebi usaldav, armastab ennast ja maailma. Aja jooksul võib see armastus lüüa kõikuma, sest laps kuuleb kriitikat vanematelt, õdedelt-vendadelt, õpetajatelt, sõpradelt ja hakkab enda kohta arvama seda, mida teised tema kohta arvavad. Nii nõrgeneb kontakt iseendaga ja teiste arvamus muutub järjest olulisemaks.

Paarisuhtes võib see tähendada ebareaalseid ootusi partnerile – selleks et inimene tunneks ennast väärtuslikuna, vajab ta partneri pidevat tähelepanu ja tunnustust. Armastus on kahesuunaline tee – me soovime armastada ja armastust vastu võtta. Kui inimese enesehinnang on liiga madal, võib olla keeruline armastust vastu võtta, ükskõik mida partner ka teeb, seda pole ikka piisavalt või ei tundu see usutav.

Mida enam inimene iseennast väärtustab, seda positiivsemaid tähendusi annab ta partneri käitumisele ja seda kergem on ka partnerit armastada sellisena, nagu ta on.

Oluline on, et iseenda väärtustamine toimuks kolmel tasandil – nii mõtetes, sõnades kui tegudes. Pane tähele, kuidas sa iseendast mõtled, kuidas iseendast räägid ja kuidas väärtustad iseennast läbi oma käitumise.

Alljärgnevad ideed on abiks iseenda armastamisel sellisena, nagu sa oled:

1) Õpi tundma oma isikupära. Millised on sinu suurimad tugevused? Mis on sinu põhiväärtused? Millised on su parimad isikuomadused? Iseenda hea tundmine aitab olla enesekindlam ja ennast enam väärtustada. Alustuseks võid viie erineva sõbra-tuttava käest küsida, mida peavad nemad sinu suurimateks tugevusteks. Koosta oma tugevustest nimekiri ja täienda seda alati, kui enda juures mõne uue tugevuse avastad. Proovi ka edu päeviku pidamist – pane igal õhtul kirja päeva parimad sündmused ja analüüsi, millised sinu tugevused ja isikuomadused neid õnnestumisi soodustasid.

Mitu oma tugevust tunned ära alljärgnevas loetelus?

Aktiivne, andestav, aus, detailne, empaatiline, hea huumorimeelega, hea kirjutaja, hea kuulaja, hea kõneleja, hea probleemilahendaja, hea suhtleja, hea tagasiside andja, innukas, iseseisev, julge, julgustav, kaastundlik, keskendunud, korrektne, leidlik, lojaalne, loogiline, loov, missioonitundega, optimistlik, parendaja, paindlik, planeerimisvõimeline, pühendunud, püsiv, rõõmsameelne, seikluslik, spontaanne, teadmishimuline, tulemuslik, tänulik, uuenduslik, vastutustundlik, võistluslik, õiglane.

2) Veeda iseendaga kvaliteetaega. Sa ei vaja saavutusi selleks, et ennast kvaliteetajaga premeerida, iseenda rahulolu eest hoolitsemine on su tervisele ja heaolule sama vajalik kui söök ja jook. Kutsu ennast kohtama, tegele millegagi, mis sind väga rõõmustab, naudi hetke. Muuda iseendaga kvaliteetaja veetmine rituaaliks, plaani see oma nädalakavas nii, nagu plaanid muud olulised tegevused.

3) Anna endale andeks oma eksimused. Tea, et inimesena oled sa alati väärtuslik. Vahel võid sa ebaõnnestuda mõnes tegevuses, kui mitte kunagi inimesena. Sinu identiteet ja sinu teod on kaks erinevat asja. Anna endale andeks, kui sinu tegu ei õnnestunud nii, nagu soovisid ja plaani, kuidas järgmine kord paremini õnnestuda, kuid pea meeles, et inimesena ei ole sa sellepärast sugugi vähem väärtuslik.

4) Tea, millist paarisuhet sa soovid. Inimeste ootused paarisuhtele võivad olla väga erinevad. Selleks, et suhe oleks õnnelik ja jääks kestma, on oluline, et partnerite ootused paarisuhtele sobivad kokku. Suhe tähendab alati läbirääkimisi ja kompromisse, kuid kõikides asjades kompromissile minna ei saa, see hakkab pikas perspektiivis kätte maksma ja rahulolematust tekitama. Samas ei ole olemas ideaalseid inimesi ning heas suhtes peame õppima ka erinevusi aktsepteerima. Et ootused suhtele oleksid selged, õpi eristama oma suhte-eeldusi, vajadusi ja soove.

Neid ootusi suhtele, millest sa pole valmis loobuma, võime nimetada suhte-eeldusteks. Näiteks võivad suhte-eeldusteks olla ausus, truudus, avatus, sõnapidamine. Kui truudus on sinu jaoks suhtes oluline, siis siin ei ole kompromissid võimalikud, ei saa kokku leppida, et esmaspäeviti oleme truud ja teisipäeviti ei ole. Suhte-eeldusteks võivad olla näiteks armastus, lähedus, ausus, truudus, avatus, hoolimine, kokkulepetest kinnipidamine, ühised hobid, huumor, soov saada lapsi, ettevõtlikkus jne.

Neid ootusi, milles on võimalik läbi rääkida, võime nimetada vajadusteks. Vajadus on samuti oluline! Kui vajadus on katmata, siis tekib sellest probleem, kuid kui probleemile leitakse lahendus, ei mõjuta see suhte kvaliteeti. Vajaduste alla käivad nii praktilised vajadused kui emotsionaalsed vajadused. Näiteks võivad praktilisteks vajadusteks olla kodutööde võrdne jaotamine ja finantsiline kindlustunne ning emotsionaalseteks vajadusteks lähedus ja tunnustamine.

Lisaks eeldustele ja vajadustele on inimestel paarisuhtes veel rida soove – asju, mis neile väga meeldivad. Soovid on n-ö kirsid tordil, need pakuvad rõõmu, kuid on kergesti muudetavad ja ühte soovi saab asendada teisega. Kui naisele meeldib lilli saada, ei vähenda tema jaoks suhte kvaliteeti see, kui kaaslane eelistab üllatada hoopis kommikarbi või õhtusöögiga.

Õnneliku paarisuhte eelduseks on see, et partnerite suhte-eeldused oleksid sarnased, kuna seal kompromisse teha ei saa ning katmata eeldus hakkab varem või hiljem tekitama suurt rahulolematust.

Suhtevajadused ei pea olema ühesugused, aga need peavad kokku sobima, see tähendab, et mees peab olema valmis katma kõik naise vajadused, samuti nagu naine kõik mehe vajadused. Toimivas paarisuhtes peavad mõlema partneri vajadused olema kaetud. Seega erinevad suhtevajadused ei ole probleemiks, kui partnerid oskavad nendes läbi rääkida ja mõlemale sobivaid kokkuleppeid saavutada.

Soove ei tasu üle tähtsustada! Oma soove tuleb muidugi teada ja neist partnerile rääkida, kuid kuna ühte soovi saab asendada teisega, on siin mänguruumi palju. Pigem tasub ettevaatlik olla, et täidetud soovid tutvumisprotsessi ajal liigselt ei pimestaks. Romantika, lillede ja üllatuste varjus võib nii mõnigi katmata suhte-eeldus jääda märkamata.

Pane kirja oma viis kõige olulisemat suhte-eeldust, viis vajadust ja paar soovi.

1) Kui oled paarisuhtes, siis arutage oma ootusi suhtele koos partneriga ja leppige kokku, millised on teie ühised suhte-eeldused ning millised on kummagi olulisemad vajadused suhtes.

2) Kui oled vallaline ja soovid paarisuhet luua, siis uute inimestega tutvudes õpi neid tundma oma suhte-eelduste vaatenurgast.

 

 

Tekst: Imbi Viirok, suhtenõustaja www.tarksyda.ee

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar, kevad 2016