Reklaam sulgub sekundi pärast

KUIDAS VÄRVID SINU elu mõjutavad?

Igal inimesel on välja kujunenud oma lemmikvärv, mis teda kõige enam kõnetab ning väga sageli tuleb see esile just riiete, kuid ka näiteks lauvärvi ning huulepulgatooni valikul. Kui tihti aga mõeldakse sellele, kuidas konkreetne värv, lisaks sellele, et ta meile meeldib või sobib, meid emotsionaalselt mõjutab?

Igal inimesel on välja kujunenud oma lemmikvärv, mis teda kõige enam kõnetab ning väga sageli tuleb see esile just riiete, kuid ka näiteks lauvärvi ning huulepulgatooni valikul. Kui tihti aga mõeldakse sellele, kuidas konkreetne värv, lisaks sellele, et ta meile meeldib või sobib, meid emotsionaalselt mõjutab?

Meditsiinilised katsed on tõestanud, et värvid mõjutavad närvisüsteemi ning on seotud teatud tunnete ja tähendustega. Olulist rolli mängivad kindlasti ka isiklikud kogemused ja kultuur, milles elatakse.

Ka inimese isiksuseomadused võivad peegelduda lemmikvärvides, näiteks ekstravertide eelistused varieeruvad rohkem, introverdid kalduvad eelistama sinist, kollane värv seevastu osutub tihti intellektuaalseks valikuks. Tasakaalukad inimesed kannavad tihtilugu meelsasti just rohelist.

Põhjus, miks konkreetne riietus on ühel päeval sümpaatne, ent teisel päeval mitte, võib peituda selles, et see värv ei peegelda enam hetkemeeleolu. Iga värv omab positiivset, kuid ka negatiivset toimet. Kui valida need värvid, mida kantakse, teadlikult, on võimalik tuua oma ellu muutusi.

Väidetavalt mõjutavad meid kõige enam neli põhivärvi: punane, sinine, kollane ja roheline.
Kui värvid on omavahel kombineeritud, mõjutavad nad teineteise toimet ning ei peegeldu samalaadse mõjuga kui erinevalt domineerides. Punase kandmine koos rohelisega võib asetada inimese keerukasse olukorda, kuna punane tähendab liikumist ning roheline paigalseisu. Kui kanda mitut värvi üheaegselt, siis on soovitav kombineerida neid nende tähenduse järgi, luues sel moel uut potentsiaali ja väljakutseid.

Kõikvõimas punane
Punane on uute alguste, otsuste langetamise, energia, elu, turvalisuse ja kire värv. Just punane on väidetavalt esimene värv, mida inimesed tajuma ning teistest eristama hakkavad. See värv suurendab energiat ja soodustab vaba liikumist. Kui tekib ootamatu soov kanda punast, võib see tähendada, et vajad puhkust.

Sinine on intellekti värv
Sinine värv mõjub meeltele rahustavalt, kõige suuremat reaktsiooni omab see just vaimselt. Tugev sinine soodustab selget mõtlemist, pehmemad toonid aitavad keskenduda. Sinist võib pidada maailmas kõige levinumaks lemmikvärviks.

Kollane peegeldab emotsionaalsust
Kollast peetakse eelkõige usalduse ja optimismi värviks. Kollane värv on psühholoogiliselt kõige intensiivsem, õiget tooni kollane võib tõsta enesehinnangut, teisalt vale kollase kandmine võib seda hoopiski langetada, tekitada hirmu ja ärevust.

Roheline aitab luua harmooniat
Meid ümbritsevas maailmas leidub palju rohelist. See värv muudab tasakaalukamaks, suurendab kindlustunnet ning annab rahu. Roheline värv sümboliseerib ka armastust ning mitmel pool peetakse rohelist sensitiivide värviks.

Artikkel ilmus ajakirja Buduaar Teen november-detsember 2016 numbris.