Reklaam sulgub sekundi pärast

Kuldkollane terviseamps – võilill

Kes oleks osanud arvata, et lihtne võilill, see oma muru üle uhkete majaomanike nuhtlus, osutub toitainete kullaauguks ja väga tõhusaks mürke eemaldavaks vahendiks? Aga tõsi see on: võilill sisaldab rohkem A-vitamiini kui porgandid, enam C-vitamiini kui tomatid, suuremas koguses rauda kui spinat ja rohkem kaaliumi kui banaanid. Võilill aitab väljutada liigseid vedelikke ja jääkaineid, ilma et viiks kaasa kaaliumivarusid, nagu teevad teised diureetikumid.

 

Kes oleks osanud arvata, et lihtne võilill, see oma muru üle uhkete majaomanike nuhtlus, osutub toitainete kullaauguks ja väga tõhusaks mürke eemaldavaks vahendiks? Aga tõsi see on: võilill sisaldab rohkem A-vitamiini kui porgandid, enam C-vitamiini kui tomatid, suuremas koguses rauda kui spinat ja rohkem kaaliumi kui banaanid. Võilill aitab väljutada liigseid vedelikke ja jääkaineid, ilma et viiks kaasa kaaliumivarusid, nagu teevad teised diureetikumid.

Võilille on tema kulinaarsete ja meditsiiniliste väärtuste pärast ülistatud juba ammustest aegadest. Vanad egiptlased kasutasid võilille mao- ja neeruhädade leevendamiseks, juudid aga koos teiste ravimtaimedega paasapühade ajal pruugitava joogi koostises ning 16. sajandil inglise aristokraatide hulgas teenis see taim ära poolehoiu kõigi haiguste vastu aitava ravimina. Rahvameditsiinis on seda taime tarvitatud mitmesuguste vaevuste puhul, alates kõhukinnisusest ja lõpetades ekseemiga. Kõik selle taime osad on söödavad - nii juured, mida saab küpsetada; lehed, mis lisavad särtsu salatisse; õied, millest tehakse veini.

Ravimina kasutatakse juuri ja ürti. Juuri kogutakse sügisel või varakevadel enne lehtede kasvamist. Juur puhastatakse mullast, lõigatakse ära maapealne osa ja külgjuured, pestakse külma veega, lõigatakse tükkideks ja pannakse mõneks päevaks närbuma. Kuivatatakse hästi tuulutatavas ruumis või kuivatis temperatuuril 40-50 °C. Kuivanud juured on väljastpoolt hele- või tumepruunid, ilma lõhnata ja mõrkja maitsega. Sissevõtmiseks mõeldud juured lastakse läbi hakklihamasina, pannakse 3-5 cm paksuse kihina pannile ja kuivatatakse veel kord, et need ei kleepuks kämpudeks. Säilitamisaeg on 5 aastat. Lehti kogutakse õitsemise ajal, närvutatakse õhu käes ning kuivatatakse hästi tuulutatavas ruumis või kuivatis. Säilitatakse tihedalt suletud klaas- või puunõus 2 aastat.

Lehtedel ja juurtel on higileajav, kuse- ja sapieritust ergutav, rahustav, rögalahtistav, allergia-, skleroosi- ja nugilistevastane, palavikku alandav ja lahtistav toime. Need tekitavad söögiisu, parandavad naha üldist seisundit ning ergutavad piimaeritust rinnaga toitvatel naistel.

Võilillepreparaatidega ravitakse alahappesusega gastriiti, neid võetakse sisse kui mõruainet isu äratamiseks, kui nõrka lahtistit kõhukinnisuse korral, kui sapieritit maksa- ja sapipõiehaiguste puhul, kui rahustavat vahendit ning kui kuseeritit neeruvoolmete ja podagra puhul.

Rahvameditsiinis võetakse juuretõmmist, mõnel juhul ka juurelehetõmmist sisse furunkuloosi, vistrike, nahalööbe ja teiste ainevahetushäirete puhul.

Võilillemahlal on üldtugevdav toime, seda on kasulik tarvitada alahappesusega gastriidi korral. Mahl leevendab ka podagrahaige liigesevalusid. Võilille piimmahlaga määritakse konnasilmi ja soolatüükaid

Mingil juhul ei saa aga mööda minna võilille piimmahlast. See teeb võilillepärgade punujate käed kiiresti pruunilaigulisteks ja emad pärast pahandavad, et plekid ei tule maha. Võilillekorjajatele olgu aga teadmiseks, et kui palju võilille piimmahla suhu satub, siis võivad tekkida iiveldus, kõhulahtisus, oksendamine ja isegi südame rütmihäired. Kevadised noored salatina tarvitatavad lehed ei ole veel mürgised. Võilille piimmahl on väga paljude toimeainetega ja muuhulgas ka ravim. Näiteks sobib ta mitmetest nahahaigustest vabanemiseks. Kuid huvitav on veel see, et sellest valgest piimmahlast toodetakse mõnel pool kautšukit. See on kummi tooraine. Kautšuki tootmiseks isegi kasvatati mõnda võililleliiki.

Kui vajad veidike mürkidest puhastumist, siis proovi seda maitsvat toonikut. Võilillejuure tinktuur (mida müükase tervisliku toidu poodides) on mürke eemaldavate omadustega ning samaga paistab silma ka ananass. Selles toonikus on ka rikkalikult A-, B-, ja C- vitamiini, aga ka seedimist soodustavat proteiini bromelaani.

Võililletoonik:

2 supilusikatäit õrnu rohelisi sellerilehti

1 supilusikatäis värsket varspeterselli

8 mündilehte

175 ml ananassimahla

15- 20 tilka võilillejuure tinktuuri

2-3 tilka Tabasco rohelist jalapenokastet

sellerivars või terve värske maasikas 

Portsjoneid: 1 (175 ml)

1. Haki sellerilehed, petersell ja mündilehed ning pane need mikserisse. Lisa ananassimahla, võilillejuure tinktuuri ja jalapenokastet. Sega aineid suurel kiirusel, kuni need on täiesti segunenud.

2. Vala segu läbi jämeda sõela jääkuubikutega täidetud klaasi. Kaunista sellerivarrega või värske maasikaga ja serveeri kohe.

 

Allikas: Kehahoolduse käsiraamat, internet

 

Triin Tisler