Reklaam sulgub sekundi pärast

Kuldnõela võitja on Aldo Järvsoo

6. märtsi õhtul Viru Keskuses toimunud Kuldnõela galaetendusel valiti Eesti 2008. aasta parimaks moekunstnikuks Aldo Järvsoo. Kuldnõel omistatakse möödunud aastal kohalikku moemaastikku kõige enam mõjutanud moedisainerile ning seekord anti auhind üle 11. korda.

6. märtsi õhtul Viru Keskuses toimunud Kuldnõela galaetendusel valiti Eesti 2008. aasta parimaks moekunstnikuks Aldo Järvsoo. Kuldnõel omistatakse möödunud aastal kohalikku moemaastikku kõige enam mõjutanud moedisainerile ning seekord anti auhind üle 11. korda.

Žürii koosseisus Signe Kivi (esinaine), Jüri Siim (EKA moeosakond), Kristina Herodes (Tallinna Kaubamaja), Olga Makina (fotograaf) ja Anu Merila (Marie Claire) valis nelja äärmiselt tugeva ja omanäolise moelooja hulgast võitjaks Aldo Järvsoo.

Otsus sündis tõelises kirgedemöllus ja tuliste väitluste käigus. Žürii esinaise Signe Kivi sõnul olid kõik nominendid igas mõttes erinevad, kuid väga tugevad „oma käekirjaga“ kunstnikud. “Aldo Järvsoo looming ei jäta külmaks kedagi – särav ideede tulevärk ja isikupärane maailmapilt on paitanud kohaliku moepubliku meeli juba kümmekond aastat,” märgib Kivi. Signe Kivi tõstis esile respekti ja leidlikkust, millega Aldo on arendanud rahvuslikku temaatikat oma kollektsioonis „Virve“. „See kollektsioon on kummardus käsitööle ja linasele materjalile – just Aldo on leidnud rahvuslikkusest uued üllatavad detailid ja toonud need kõrgmoodi. Tema austus pärandi ja sellega tegelejate vastu õhkub igast kleidist – aga trumbiks on ikkagi täiesti uus nägemus – Aldo kunst. Braavo!,“ avaldab Kivi arvamust võitja loomingu kohta.

Ka Kristina Herodes peab Aldo viimast kollektsiooni loominguliselt ääretult tugevaks. „Aldol on välja kujunenud väga selge isikupärane käekiri, milles lapselikult ohjeldamatu ja siiras loovus toetub geniaalsele proportsioonitajule, rafineeritud maitsele ja suurtele kogemustele. On väga vähe moeloojaid, kelle sünnipärane ere talent õhkub kaugele ja on tunda kõiges, mida ta teeb – Aldo on täpselt selline natuur!“ Anu Merila peab imetlusväärseks Aldo oskust käsitleda rahvuslikku teemat ühtaegu vabalt, kuid samas pieteeditundega. „Vabariigi juubeliaastal sündinud kollektsioon on suurejooneline ja loomulik, kordumatu ja meisterlik.“

Lisaks aule ja kuulsusele sai võitja ligi kahekilose rauast ning lehtkullaga vääristatud Jaanus Valdi disainitud sepisnõela, Viru Keskuse meenena kõigile nominentidele kingitud Risto Tali ning Rait Siska sepistatud gigantse sõrmkübara ning Tallinna Kaubamaja poolt kinkekaardi 10 000 krooni väärtuses. Võidukollektsiooni saavad kõik huvilised nautida 8.- 15. märtsini Tallinna Kaubamaja Naistemaailmas paikneval näituspinnal Aura kohviku kõrval.

Kuid kindlasti ei ole mood mõõdetav vaid auhindadega – kõik neli kollektsiooni tõestasid, et Eesti moedisaini tase on säravalt kõrge ega jää maha kõlavatest nimedest Pariisis või Milaanos. Liisi julge uuenduslikkus, Liivia nutikas minimalism, Aldo elegantne mõtteselgus ja Tiina ülinaiselik glamuur naelutasid Viru Keskusesse kogunenud publiku silmad laval toimuvale ning panid imetlevalt õhkama nii mõnegi moodi armastava daami. Kuldnõel anti sel aastal välja juba 11. korda ning seda Viru Keskuse moeürituste sarja FIBIT raames. Uusi trende tutvustav moemaraton FIBIT toimub Viru Keskuse aatriumis 6.-8. märtsini.

 

Toimetas Leemet Prits

Buduaar.ee Tegevtoimetaja