Reklaam sulgub sekundi pärast

KÜPSETAMISE KÜMME KÄSKU Mary Berry’lt

Täna õhtul toob Sony Channel televaatajateni võrratu tõsielusarja "Briti parim pagar", kus 12 hobipagarit panevad proovile oma küpsetamisoskuse. Iga osa lõpus langeb üks osaleja saatest välja. Saatejuht Mary Berry jagab nippe, mida järgides õnnestuvad kõik küpsetised. 

1. Ole koostisosade kaalumisel tähelepanelik

See on lihtsalt uskumatu, kui palju võib valesti minna pelgalt seetõttu, et koostisosad on valesti kaalutud. Tähelepanematus võib koogi maitsele ja konsistentsile saatuslikuks saada, aga õnneks saab seda kerge vaevaga vältida. Lihtsalt keskendu ja tee kohe alguses kõik õigesti, sest hiljem on tehtud eksimusi oluliselt raskem parandada.

2. Suhtu retsepti elegantse hooletusega

Koostisosade mõõtmisel tuleks muidugi näpuga järge ajada ja retseptist kinni pidada. Samas tasub silmas pidada, et see, kuidas sa tainast sõtkud, milliseid vahendeid kasutad ja milline on sinu ahi, mõjutavad samuti lõpptulemust. Seetõttu on kasulik retsepti enda kommentaaridega täiendada, et järgmisel korral teaksid, kuidas sinu valmistusviis ja töövahendid lõpptulemust mõjutavad. 

3. Kasuta julgelt kõiki vahendeid, mis küpsetamist lihtsustavad

See tundub nii iseenesestmõistetavalt, aga siiski leidub inimesi, kes selle peale nina püsti ajavad. Miks oma elu keeruliseks teha? Kui köögikombain annab parema tulemuse kui käsitsi tegemine ning säästab aega ja vaeva, siis kasuta seda! Niigi tuleb suurem osa käsitsi teha, seega tasub aega otstarbekalt kasutada. Sööjaid ei huvita mitte kraanikausis olevad nõud, vaid toidu maitse ja tekstuur. 

4. Ole küpsetuspulbriga ettevaatlik

Kui seda liiga palju lisada, saad tulemuseks kuivanud küpsetise, mis kerkib küll kiiresti kohevaks, kuid vajub sama kiiresti kokku. Küpsetuspulber on imeline koostisosa, aga seda tuleb kasutada tasa ja targu.

5. Ära kiirusta

Ära proovi tunni ajaga teha kooki, mille valmistamiseks peaks kuluma 70 minutit. Tee seda mõni teine kord, kui sul on rohkem aega. Ajaga võidu joostes arvesta pigem 25% suurema ajakuluga kui ette nähtud, sest äpardus ei hüüa tulles. Nagu enamike asjadega elus, valmistab asjade tagant kiirustamine pettumust.

6. Veendu, et kasutad õiget koogivormi

Erinevad koogid vajavad erinevat vormi sõltuvalt sellest, millised on koostisosad ja kui kiiresti peab küpsetis kerkima. Kallis koogivorm ei tähenda ilmtingimata, et see sobib selle küpsetise jaoks, mida teha plaanid. Loe tähelepanelikult retsepti ja veendu enne küpsetama asumist, et sul on olemas vajalik varustus.

7. Ära lase kõrvalseisjatel ennast segada

Kui küpsetad rahvarohkes kohas või sul on külas sõbrad, kes jälgivad iga sinu liigutust, palu paar minutit, et saaksid segamatult keskenduda. Küpsetamine on niigi keeruline ja sa ei ole kohustatud samal ajal muude asjadega tegelema.

8. Ära kasuta koogi küpsuse kontrollimiseks ainult hambaorki

Kui kook ei ole kuldne, siis see pole valmis. Lisaks hambaorgiga katsumisele kontrolli ka värvust ja võimalusel aseta käsi koogi peale. Kui see vajub alla ja vetrub tagasi üles, on kook valmis. Kui mitte, pead selle veel natukeseks ahju asetama.

9. Paksu ja ühtlase glasuurikihi saamiseks kata kook esmalt moosiga

See muudab koogi pinna ühtlasemaks ning on oma olemuselt nagu vundament, mis tagab kvaliteetse ja sileda lõpptulemuse.

10. Mida kõrgem rasvasisaldus, seda parem

Kasuta alati 75% või kõrgema rasvasisaldusega rasvainet. Madala rasvasisaldusega margariinid ja võid sisaldavad palju vett ning selle aurustumisel kaotab kook oma pehmuse.

Saa rohkem häid küpsetusnippe ja ela kaasa Briti parima pagari valimisele alates 5. septembrist igal tööpäeval kell 18.55 telekanalil Sony Channel.

Selleks, et näha telekanalit Sony Channel, võta ühendust oma teleteenuse pakkujaga.

 

Allikas: BBC Good Food, tõlkinud Marianne Liibert