Reklaam sulgub sekundi pärast

KUST AMMUTAB DISAINER Helene Vetik oma teadmise moest?

Helene Vetik on naine, kelle näol on tegu tõelise multitalendiga - lisaks loovjuhi ja graafilise disaineri ametile peab ta populaarset blogi UUS TUUS. Eelmise aasta oktoobris valiti Helene Eesti Disainiauhinnad galal aasta disaineriks ning ta on esimene naine, kes on sellise tiitli Eestis saanud. Helene rääkis Buduaarile, kust ammutab ta oma teadmise ja nägemuse moest ning milline on selle talve must wear riideese.

Mis inspireeris sind looma oma moeblogi? Mida mäletad oma esimese postituse kohta? 

Sellel eelajaloolisel ajal, kui ma blogima hakkasin, polnud Facebooki, Instagrami, vist isegi Twitterit mitte, seega blogid ja foorumid oli ainus viis kuhugi veebipäeviku formaati oma fotod ja inspireerivad internetileiud talletada. Juba aastast 1998 toimetasin ma nii luuleblogi, jutublogi kui disainiblogide kallal, kirjutasin nagu teismelised ikka - sellest, mis peas toimub. Uustuus tuli aga ülikooli ajal, avastasin eBayst ühe vinge prillipoe ning tahtsin seda sõpradega jagada.

Kust ammutad oma teadmised ja nägemuse moest?

Vanasti ammutasin teadmisi vast kõige enam filmikunstist ning lihtsalt tänaval huvitavaid inimesi piiludes. Hiljem aga, kui sain haritud Eesti Kunstiakadeemias, tuli ühes kunstiajaloo ja disainiajaloo õppega väga palju kokkupuudet erinevate ajastute ja stiilidega. Mu teadmised moest ei ole eriti seotud moe representeerimisega meedias, vaid pigem tulenevad kogemusest, ajaloost, stiilist. Hetkel aga hoian silma peal Instagramil ja Pinterestil, uurin, mida loovad väiksemad kaubamärgid ning kuidas riietuvad huvitavad isiksused.

Mis on selle talve must wear moeese? Millise eseme võib aga heaga kapipõhja ära peita?

Minu jaoks on talv selline hooaeg, kus ei tasu kindlasti häbeneda mütse ja salle. Iga kord, kui näen poolpaljast inimest tänaval n-ö oma stiili nimel jäätumas, hakkab natuke kurb. Hiiglaslikud kudumid - sallid, mütsid, kindad on kindlasti must have asjad ning neid võib vapralt kohe mitme kihi kaupa enda ümber keerata. Mida aga talvel ei sooviks näha, on naturaalne karusnahk ja UGG tüüpi saapad, metsloomade piinamine jäägu ürgaega, tänapäeva moodsal inimesel ei peaks sellega pistmist olema.

Kui oleksid a)loom b)taim c)auto, siis milline loom, taim ja auto oleksid ning miks?

Loomadest võiksin vabalt olla pandakaru, lihtsalt vedeleda metsatuka vahel, näksida sõpradega snäkse, tukastada ning mängida. Taimedest kummel, kollane, imeliku maitsega, kuid enneolematute raviomadustega. Autodest ütles mulle kunagi üks mees, et ma oleksin helesinine Porsche, ise aga arvan, et pigem komuflaažis JEEP Wrangler, et igasugune jama eluteel ei takistaks.

Mis on kõige pöörasem riietusese sinu riidekapis?

Ei ole kindel, et see on just kõige pöörasem, sest neid pööraseid asju on päris mitmeid, aga usun, et kõige enam on küsimusi tekitanud ja pilke püüdnud KENZOxH&M mantel, mis näeb välja kui väga suur lapitekkidest tehtud kimono.