Reklaam sulgub sekundi pärast

Lapse vajadused värvide maailmas

{:270658 width=150 height=100 align=right}Juba enne oma sündi oskab laps nautida värve, millega ema raseduse ajal kokku puutub. Pastelsed toonid teevad näiteks meelehead nii emale kui lapsele. Lapsevanemad peaksid täpselt teadma, kuidas üks või teine värv lapsele mõjub.

Kadri Põldma
[email protected]

{:270658 width=150 height=100 align=left}Juba enne oma sündi oskab laps nautida värve, millega ema raseduse ajal kokku puutub. Pastelsed toonid teevad näiteks meelehead nii emale kui lapsele. Lapsevanemad peaksid täpselt teadma, kuidas üks või teine värv lapsele mõjub.

Paljud lapseootel emad käivad kunstinäitustel ja ammutavad seal värvielamusi, mida siis lapsele edasi annavad. Tavaliselt on need lapsed, kes raseduse ajal kontsertidel käinud, muusikast huvitatud ka hiljem. Lapseootel ema, kellel on kombeks käia jalutuskäikudel metsas, saab endale rahuliku lapse. Tugevalt punakas oranź võib tekitada tuhusid, nii et seda võib proovida üle aja läinud raseduse puhul.

Eriti tähtis on värvidega arvestada imetamise ajal. Unustada tuleks mustad ja eriti tumedad riided. Oleks hea elada sisse lapse maailma värvidesse, häältesse ja lõhnadesse. Tugevad lõhnaõlid ja tubakas panevad väikese kodaniku nina kipitama. Rõõmsaks teevad tuju värvilised mänguasjad, mis hakkavad lapsele kiiresti huvi pakkuma ja sunnivad teda upitama.

Beebiealised

Vastsündinu energiaväli on õrn. Emad ja isad ümbritsevad oma last vaistlikult pastelltoonidega. Need on värvienergiate kõige hellemad võnked. Roosa aitab luua kõhusolemise turvalisust.

Sellele, kes kannatab gaaside ja kõhukinnisuse all, võiks õrn virsikuvärv ja sidrunikollane (lahtistav mõju) anda abi. Virsikuvärv lisab ka emapiima eritust.

Kui lapsel on raskusi magama jäämisega, rahustavad õrnsinised ja helesinised voodilinad.
Vahel on vastsündinu öö- ja päevarütmid segamini, ka siis võib abi leida värvidest. Päeval võiks lapse riietada soojadesse toonidesse nagu roosa, helekollane, virsikuvärv ning öösel aga sinise erinevaid toone.

Palavikus lapse eest võib hoolitseda andes talle sinise rahustavaid ja jahutavaid võnkeid. Rohekad toonid aga tasakaalustavad allergilist last. Valgest on abi siis kui veel ei teata, mis värvist võiks abi olla.

Mänguealised

Kaheaastaste laste mängudest on juba näha, milliseid värve nad eelistavad. Katkise helesinise padja või mänguasja saab hõlpsasti vahetada välja uue helesinise mänguasja või padja vastu. Laps samastub värviga. Sellepärast tulekski eelistada võimalikult heledaid ja pastelseid toone. Seda kuni koolieani välja. Liiga punased ja kirkad riided võivad tekitada hüperaktiivsust. Punased ööriided hoiavad last hoopis ärkvel. Tugev oran