Reklaam sulgub sekundi pärast

Lapsed räägivad: mis teeb kodust kodu?

Kodu pole mitte ainult peavari. Kodu on lapse turvapaik, koht, mida igatseda ja koht, kuhu tahetakse alati tagasi minna. Buduaar rääkis Alexandra (7a) Mia (6a) Miku (6a) ja Kaspariga (7a) sellest, mis teeb ühest kodust kodu.

Kodu pole mitte ainult peavari. Kodu on lapse turvapaik – koht, mida igatseda, ja koht, kuhu tahetakse alati tagasi minna. Buduaar rääkis Alexandra (7a), Mia (6a), Miku (6a) ja Kaspariga (7a) sellest, mis teeb ühest kodust kodu.

Milline on sinu kodu? Kas sa elad linnas või maal?

Mia: "Minu kodu on suur ja kollane. Tal on kaks korrust. Teisel korrusel asub minu tuba, minu tuba on roosa ja seal on sinine nukumaja ja arvuti. Ma elan linnas." 

Alexandra: "Mina elan ka linnakorteris. Ema, isa ja kassi Pääruga. Kodus on kolm tuba. Minu tuba on kõige väiksem, sest ma olen ise ka veel kõige väiksem. Aga võib-olla me varsti kolime maale."

Mikk: "Mina elan linna lähedal maal. Meil on oma maja. Kodu on suur ja mul on oma magamistuba ja lisaks mängutuba."

Kaspar: "Mina elan korteris. Mia on minu naaber. Korter on neljatoaline. Minul pole oma tuba, sest vend elab ka minu toas."

 

Mis sulle sinu kodus kõige rohkem meeldib?

Alexandra: "Mulle meeldib see, et ema on alati kodus, kui ma koolist tulen. Veel meeldib mulle see, et seal on minu arvuti ja mänguasjad ja mulle meeldib ka oma laud. Laua taga on hea joonistada."

Kaspar: "Ma ei tea. Mulle meeldib ka, et seal on minu asjad. Eriti mu teleka- ja arvutimängud. Ja süüa on ka! Veel meeldib mulle minu voodi."

Mikk: "Mul küll alati süüa pole. Kui ema õhtul tuleb, siis toob. Voodi meeldib mulle ka, aga kõige mõnusam on ikka telekat vaadata ja arvutimänge mängida. Peale kooli on hea koju tulla!"

Mia: "Mulle meeldivad minu kardinad. Ema ostis need mulle. Seal on lumivalgekese pilt peal. Taust on nagu roosa ja lumivalgeke on sinise kleidiga peal. Veel meeldib mulle telekat vaadata kodus!"

 

Mis peab ühes kodus alati olema, mis teeb sinu jaoks kodust kodu?

Mia: "Ema ja isa ja oma voodi, ka katus."

Mikk: "Mina arvan ka, et kõige olulisem kodus on perekond ja oma tuba."

Alexandra: "Kõige rohkem peab olema oma voodi. Suvel, kui olin pikalt maal vanaema juures, siis kõige rohkem tahtsin koju tulla sellepärast, et seal on minu voodi. Nojah, katus ka ikka ju!"

Kaspar: "Ikka oma voodi jah ja ema ja isa ja vend, sest üksi oleks päris igav ju."

Mia: "Üksi oleks igav jah!"

 

Kes sind kodus ootab tavaliselt?

Kaspar: "Tavaliselt, kui koolist jõuan, ei ole kedagi kodus."

Mia: " Mind ootab ema ja spanjel Lotta."

 

Kas sulle meeldib üksi kodus olla?

Mia: "Eriti ei meeldi. Alati ootan, et kell saaks pool seitse ja ema jõuaks töölt koju!"

Kaspar: "Mul suva. Õhtul eriti ei meeldi, aga päeval pole vahet. Ma teen ikka oma asju edasi. Vahel on tore ka üksi olla, siis keegi ei käsuta."

Mikk: "Jah, vahel on tõesti hea, kui keegi ei käsuta. Saab valjusti musa kuulata, muidu ema käsib alati tasemaks panna."

Alexandra: "Mulle ka ei meeldi üksi olla. Sellpärast kutsun Mia vahel endale külla peale kooli. Sügisel, kui ruttu pimedaks läheb, siis ei meeldi kohe üldse!"

 

Mida sa tavaliselt kodus teed?

Alexandra: "Aitan emal nõusid pesta ja pühapäeval teeme pannkooke. Eile mängisin isaga kaarte. Mina võitsin! Aga jah, tavaliselt mängin mingeid mänge või vaatan telekat."

Mia: "Ma mängin tavaliselt ja vaatan telekat. Käime emaga jalutamas ja teeme ka vahel kooki. Küpsisetorti."

Mikk: "Isaga mängin korvpalli õues õhtul. Siis telekamänge veel ja arvutimänge ja vahel vaatame perega niisama telekat."

Kaspar: "Ma mängin vennaga telekamängu tavaliselt. Vahel aitan emal nõusid pesta ja õpin, kui vaja on, ja siis niisama olen."

 

 

Triin Tisler