Reklaam sulgub sekundi pärast

LASTEARST REET RAUKAS: mida ja miks pakkuda beebile tema teisel elupoolaastal

Iga lapse arengus on lisatoit väga oluline – nii õpib ta tundma uusi maitseid, lõhnu ning toitude konsistentsi. Kuna teisel elupoolaastal ei kata rinnapiim enam imiku energia- ja toitainevajadust, tuleks beebi menüüsse lisada ka toekamaid toite. 

Lastearst Reet Raukas soovitab pakkuda beebile lisatoitu hiljemalt kuue kuu vanuselt. “Kui tahke toidu pakkumisega hiljaks jääda, võib imikul kujuneda teatud toitainete vaegus, mis mõjutab tema kasvamist ning arengut,” sõnab Raukas. Samas rõhutab arst, et lapse varustamisel toiduenergiaga omab endiselt suurt rolli rinnapiim või piimasegu.  

Teisel elupoolaastal hakkavad välja kujunema ka uued oskused nagu närimine. “Kuna imik alles harjub piima paksusest erineva konsistentsiga toidu söömisega, tasuks tahket toitu esmalt pakkuda lusikalt,” annab Raukas nõu. Lastearst lisab, et kui laps on ise huvitatud, võib juhtuda, et tema käsi aitab söömisele kaasa. Kuigi tulemuseks on segadus, on beebi ja tema riided pestavad ning sellist tegevust ei maksaks tõrjuda.  

Peale kuuendat elukuud peab Raukas oluliseks lisada lapse toidule liha, sest see on beebi arenguks vajaliku valgu ja raua allikaks, mida organism vajab vereliblede moodustamiseks. “Esmalt tuleks toidule lisada teelusikatäis peenestatud liha ning vanuse edenedes kogust suurendada,” sõnab Raukas. Imiku toitainetevajadusi silmas pidades soovitab lastearst AS Salvesti tootesarjast Põnn köögiviljapüreed veiselihaga ning aedviljapüreed kanafileega, mis on valmistatud madala rasvasisaldusega tailihast. Koostöös Raukasega on Põnni toodete retseptide loomisel arvestatud just beebi ealisi iseärasusi ja vajadusi.

“Kaheksanda elukuu lõpul võiks lapse päevaplaanis olla kolm tahke toidu korda. Hommikusöögiks puder, lõunaks köögiviljapüree lihaga ning ooteks puuviljapüree,” annab Raukas nõu. Põnni tootevalikusse kuulub mitmeid putrusid, mis on mõeldud spetsiaalselt beebidele, kes on vanemad kui kuus kuud. Põnni kodune kaerapuder mustikaga, täisterapuder banaaniga ning mõnusalt mahlane puuviljapuder on vaid mõned näited Põnni tootesarja maitsekombinatsioonidest. Mugavas väikeses klaaspurgis Põnni õuna-, ploomi-, pirni-jõhvika ning õuna-porgandipüree sobivad hästi beebile maitsvaks vahepalaks.  

Põnni lastetoidusarjas kasutatakse võimalikult palju kodumaiseid tooraineid – köögiviljatoitudes parimat eestimaist liha, kartulit ja porgandit ning putrudes Eesti piima. Põnni toodetesse ei ole lisatud suhkrut, nisujahu ega lõhna- või maitseaineid ning paljud tooted on ka gluteeni- ja laktoosivabad.

Loe veel: