Reklaam sulgub sekundi pärast

Liigne päike võib lõppeda nahavähiga!

Arvad, et just sina oled nahavähile immuunne? Pooled vähi juhtumitest on just nahavähi juhtumid. See tähendab, et iga aasta avastatakse Ameerika ühendriikides 1,3 miljonit uut nahavähi juhtumit. Nahavähk on kõige levinum vähi juhtum üldse. Selle varajasel avastamisel on nahavähk ravitav...

[email protected]

Arvad, et just sina oled nahavähile immuunne? Pooled vähi juhtumitest on just nahavähi juhtumid. See tähendab, et iga aasta avastatakse Ameerika ühendriikides 1,3 miljonit uut nahavähi juhtumit. Nahavähk on kõige levinum vähi juhtum üldse. Selle varajasel avastamisel on nahavähk ravitav, kui seda aga ei avastata varakult, levib see ka teistele kehaosadele ja on surmav. Kui sa ei kaitse oma keha nii nagu vaja, võib see kõik juhtuda ka sinuga!

Sinu nahas on naturaalne kaitse päikese vastu, selleks on melaniin. Tulemuseks on naha pruunistumine ehk päevitus. Melaniini hulk nahas on inimestel väga erinev. Seega on ka aeg, kui kaua inimesed päikese käes viibida tohivad erinev. Melaniinist üksi ei piisa, on vaja ka päikesekaitse kreemi.
Kui oled päikese käes kauem kui 20 minutit, kasuta suurema UV kaitse faktoriga päikesekreemi, mis kaitseb nii UVA kui ka UVB kiirte eest. Päikesekaitse faktor (SPF) võiks olla siis 15. Pane päikesekreem peale juba toas, 30 minutit enne välja minemist. Nii jõuab kreem nahka imenduda ja õue minnes on kaitse juba aktiveeritud. Iga kahe tunni tagant, eriti kui oled käinud vees ujumas, määrige kaitseks peale veel päikesekeemi. See kehtib ka veekindlate päikesekreemide puhul.

ära unusta ka oma lapsi! 80 % nahal olevatest päikesekahjustustest tekib inimestel enne 18ndat eluaastat. Iga kord kui laps saab päikesepõletuse, suurendab see tema riski nakatuda tulevikus nahavähki. Ent ära kunagi kasuta päikesekreemi alla 6 kuuse lapse nahal. Hoia nii noort imikut üldse päikesest eemal ja kata ta kinni. Pane talle pähe õhuke mütsike.

Pane kõrvataha!

- Väldi päikest alates 10:00-15:00, siis on päikesekiirgus kõige tugevam.
- Kasuta päikesekaitse kreemi ka pilvistel päevadel. UV kiired tulevad ka läbi pilvede.
- Istu parem varju all kui lauspäikeses.
- Kui oled heledanahaline ja põled kiiresti, siis ära istu päikese käes ilma, et oleksid oma keha katnud õhemate riietega.
- Kasuta huulte kaitseks huulepalsamit. Huuled sisaldavad melaniini ja põlevad samuti kiiresti.
- Väldi päikest peegeldavaid pindu nagu näiteks liiv ja vesi. Need võivad peegeldada koguni 85% päikesekiirtest sinu kehale.
- Osad rohud, eriti antibiootikumid vähendavad naha võimet olla päikesele vastuvõtlikud.
- ära unusta ka silmi! Kanna päikeseprille. Ka silmadel on oht nakatuda silmavähki ja jääda pimedaks.

Allikas: http://health.ivillage.com/everdayprobs/sunburn/0,,92gk-1,00.html