Reklaam sulgub sekundi pärast

Liis Lass: kas kraanivee joomine on ikka keskkonnasäästlik?

Särav ja kaunis noor ärinaine Liis Lass, kes hetkel elab, õpib ja töötab Singapuris, seadis hiljuti kahtluse alla väite, et kraanivee joomine on keskkonnasäästlikum kui pudelivee tarbimine. Millest selline arvamus ning millist vett on Liis ise nõus jooma  Buduaar rääkis Liisiga sel teemal lähemalt. Teemaks tuli ka kraanivee pakkumine restoranides  loe ja uuri välja, kuidas suhtub sellesse Liis.

Särav ja kaunis noor ärinaine Liis Lass, kes hetkel elab, õpib ja töötab Singapuris, seadis hiljuti kahtluse alla väite, et kraanivee joomine on keskkonnasäästlikum kui pudelivee tarbimine. Millest selline arvamus ning millist vett on Liis ise nõus jooma  Buduaar rääkis Liisiga sel teemal lähemalt. Teemaks tuli ka kraanivee pakkumine restoranides  loe ja uuri välja, kuidas suhtub sellesse Liis.

Vee kvaliteet on Liisi jaoks alati ülimalt oluline olnud ning mingit suvalist vett ta jooma ei hakka. "Kuna meie keha koosneb peamiselt veest, siis oleks ju loogiline järeldada, et vee kvaliteet, mida tarbime, on võrdväärne meie tervise kvaliteediga. Seetõttu jälgingi hoolikalt, et millist vett ja kus riigis ma tarbin. Kuna reisin palju, siis oskan päris hästi teha vahet ka pudeliveel  osad on keemiliselt puhastatud ja kurgus karedad, teised pikast plastpudelist seismisest mürgiseks muutunud, kolmandad aga juba üsna joodavad. Vesi on üks maailma suurimaid ärisid ning naiivne oleks arvata, et iga läbipaistev vesi on puhas ja kasulik. Tallinnas käies joon kraanivett, kuid ega see maitse nüüd kuigi hea pole," tunnistab Liis ja jätkab: "Ka kodus Singapuris saan juua kraanivett, kuna see vastab samuti joogivee standarditele, kuigi siinkohal on tegu nii-öelda puhastatud räpase veega. Samas Pekingis või Jakartal elades ei tulnud see kõne allagi ning iganädalased suured pudeliveetellimused olid tavalised. Hirmuga lugesin aga alles hiljuti ajalehest, et seesama Hiina Nongfu Spring vesi, mida iga päev jõin, oli vähki tekitavate kemikaalidega reostatud. Säh sulle Springi," nendib Liis, et vahel võib ka normaalse maitsega vesi hoopis ohtlikuks osutuda.

Millest tuleneb aga Liisi väide, et kraanivee tarbimine ei pruugi sugugi olla keskkonnasäästlikum kui pudelivee joomine? "Kas kraanivee joomine on kuidagi keskkonnasäästlikum? Minu arvates on see kindlasti kaheldav. Ka puhastamiseks, kogumiseks, töötlemiseks ja varustamiseks kuluvad ressursid, millest tavatarbija teadlik ei ole. Ei ole nii, et ühes otsas on Ülemiste järv ja teises meie kraan. Aga tõepoolest, kõige keskkonnasäästlikum ja ka kõige tervislikum variant oleks ehk ise allikast vee toomine. Eeldusel siis, et põhjavesi pole reostunud, millest me ju ka alles siis aru saame, kui õliloik pinnalt paistma hakkab või lööve näkku tekib. Seega arvan, et kui tarbime klaaspudelis lisanditeta looduslikku allikavett ning sinna juurde turvalist kraanivett, siis ära me ei sure ja ka keskkond saab hakkama," ütleb Liis.

Kraanivee pakkumine restoranides on ka Eestis kõvasti populaarsust kogunud. Mida arvab sellest Liis? "Kliendina peaks mul kindlasti olema valik  kas kraanivesi või pudelivesi. Ei tahaks kraanivett mineraalvee pähe juua, eriti suurtes kogustes. Aga kui selle jaoks on tarbijaskond siis why not, las restoranid pakuvad. Inimesed ei tohiks kaasa minna igasuguste trendidega, milleks nii pudelivee kui ka kraanivee idealiseerimine tegelikult on. Kui sul on vanaema juures sügav puurkaev ja läheduses keemiatehaseid pole, siis soovitan seal kanistrid täis tankida ja vaid seda vett juua. Kohe kui veega on seotud masstarbimine ning ärihuvid, siis mingit õnnistust sealt oodata ei ole. Veel soovitan juurde lugeda veekristallide olemuse kohta ja selle kohta, kuidas nad meie keha mõjutavad. See on väga huvitav ja tasub teada," soovitab Liis inimestel end veekristallide olemuse ja nende mõju teemal harida.

Kraanivesi või pudelivesi? Sel teemal leiad palju huvitavat lugemist ka kohe poelettidele ilmuvast Buduaari suvenumbrist!

Karin Karu