Reklaam sulgub sekundi pärast

Liis Lass soovib Shanghai´s avada oma restorani

Endine miss ning modell Liis Lass jätkab sellest kevadest õpinguid Jaapanis, nimelt võeti kaunitar vastu ülemaailmselt tunnustatud ülikooli Nagoya Universtity of Commerce and Business. Ka oma tuleviku on Liis otsustanud tihedalt just Aasiaga siduda, neiu tulevikuplaanidesse mahub ka oma restorani avamine Shanghais, rääkis ta Buduaarile.

Endine miss ning modell Liis Lass jätkab sellest kevadest õpinguid Jaapanis, nimelt võeti kaunitar vastu ülemaailmselt tunnustatud ülikooli Nagoya Universtity of Commerce and Business. Ka oma tuleviku on Liis otsustanud tihedalt just Aasiaga siduda, tema tulevikuplaanidesse mahub ka oma restorani avamine Shanghais, Hiinas, rääkis ta Buduaarile.

Mida on elu Hiinas sulle õpetanud?

Olen nüüdseks elanud Pekingis üle poole aasta ja sellest ajast kindlasti ei piisa, et õppida tundma hiinlasi, hiina kultuuri ja keelt. Siiski on mul kindel eesmärk siduda oma lähitulevik Aasiaga, et see meeletult keeruline keel selgeks saada ja siinset eluolu paremini tundma õppida. Elu siinpool maakera on vaid kinnitanud minu endisi veendumusi, et maailm ei lõpe Eesti riigipiiriga ning et silmaringi laiendamiseks tuleb kindlasti võimalikult palju reisida ja kogemusi omandada. Paljud Eesti inimesed on uskumatult piiratud ja vaese elukogemusega, sellest on lihtsalt kahju.

Mil määral on reisimine sinu arusaama inimestest, eri kultuuridest muutnud?

Olen oma 25 eluaasta kohta üsna palju reisinud ning erinevates riikides elanud. Minu lapsepõlve suved möödusid Stockholmis ning teismelisena reisisin modellitööd tehes nii Lõuna-Koreasse kui ka Hiina. Siiani pean kodukohaks ka Hispaaniat, kus elavad praegugi paljud minu lähedased. Olen alati olnud arvamusel, et palju näinud ja käinud inimesed on huvitavamad vestluspartnerid ja üleüldse asjalikumad maailmakodanikud, seega tunnen, et olen teinud õiged valikud. Kevad viib mind Jaapanisse, kus alustan õpinguid Global MBA erialal ja seda  tunnustatud ülikoolis Nagoya University of Commerce and Business, peale seda kaalun kolimist Shanghaisse, et realiseerida oma  unistused, millest üheks on enda pisikese restorani avamine. Nimelt olen tudeerinud Prantsusmaal veine ning suure gastronoomiafännina plaanin selle kire ka teistega jagatavasse vormi paigutada. Päeva lõpus on inimesed tegelikult kõik ju üsna sarnased, kõik me tahame elada õnnelikku elu, armastada ja olla armastatud, olenemata sellest, kas oleme idast või läänest.

Mida soovitaksid noortele, kes peale keskkooli ei tea veel täpselt, mida nad õppida tahavad?

Kui noor inimene ei tea peale keskkooli, mida ta teha tahab või millised on tema tugevamad küljed, siis on tal tõsine probleem. Mina teadsin juba algkoolis üsna hästi, et kellegi käsu peale hommikul üles tõusjat ja ebameeldiva palgatöö nühkijat minust ei saa iialgi ning seega oli ettevõtluse ja ärinduse õppimine minu jaoks loogiline valik. Olen arvamusel, et ärivaist pole õpitav, pigem olen oma õpinguid võtnud elukooli täiendusena. Olles üles kasvatatud ettevõtlikus vaimus, usun, et kõik eesmärgid on saavutatavad. Laiskus ja niisama vedelemine edu ei too, sest magava kassi suhu hiir ei jookse. Kui aga noor inimene tõesti ei tea, mida oma ajaga peale keskkooli peale hakata, soovitan siiski ülikooli astuda, sest "vaba aasta" võib lõppeda pidutsemiste, fookuse kadumise, planeerimatute laste tegemise või mõne muu õnnetusega ning ülikooli tihti ei jõutagi.

Millised iseloomujooned peavad olema noorel, kes soovib end välis-maal teostada ja sinna õppima minna?

Julgust peab olema, sest minnakse ju alustama nullist. Uus tutvusringkond, uued kontaktid, uus karjäär. Julgen arvata, et kõik sellega hakkama ei saagi ning tihti tullakse mõne aja möödudes saba jalge vahel koju tagasi. Pealehakkamist ja ettevõtlikkust peab olema. Mina hakkasin oma teisel Hiinas veedetud kuul korraldama Pekingis elavatele välismaalastele suunatud ärikontaktide vahetamise üritusi, ning sellel liikumisel on tänaseks juba üle kahesaja liikme. Sarnast üritust korraldan ka Jaapanis. Ühtegi senti ma selle üritusega ei teeni, kuid leitud kontaktid on omaette väga väärtuslik kapital, mille hinda rahas mõõta ei saa. Ning koolis käimise väärtus peitub ju samuti kontaktides, sest õpikuid iseenesest võib lugeda ka toast lahkumata.

Karin Karu