Reklaam sulgub sekundi pärast

LOE, KUIDAS TUNTUD Eesti inimesed jõulupühasid veedavad

Käes on jõulud - aasta imelisem ja maagilisem aeg. Enamus inimesi veedab pühad koos oma perega, süües maitsvaid jõulusööke ning vahetades sümboolseid kingitusi. Buduaar küsis tuntud Eesti inimestelt, kuidas nemad oma jõulupühad veedavad ning mida jõuluvanalt kingiks soovivad. 

"Prooviabielust" tuntuks saanud Helen Kõpp: "Ma võtan jõule väga rahulikult ehk midagi ülepeakaela ostma ei asu, vaid hindan, et sel ajal leiame aega oma kallite inimestega koos veetmiseks. Ma veedan tavaliselt iga aasta oma jõule pere seltsis. See on traditsioon meie peres ammusest ajast. Jõulud ongi meie jaoks kogu perega kokku saamine, sealhulgas onude-tädidega ning vanaemaga. Teine viis jõulude veetmiseks on sattunud juhuslikult jõulukuusse ning selleks on väga ammusest ajast saadud heade sõpradega kohtumine ning see punt on moodustunud meil juba gümnaasiumist. Elu on viinud meie teed erinevasse maailmaotsa, kuid sellegipoolest leiame aega kohtuda. Minu jaoks ei ole jõuludel tähtsad kingitused. Kuna jõulude ajal kipuvad kõik inimesed olema veidi siiramad, siis kasutan seda aega soovides südamest kõigile rahu ja rõõmu - see on minu jaoks jõulude võlu."

Luksusmoe disainer Gerli A. Chantelle sõnas, et veedab jõulud koos perega: "Igal aastal saame perekonnaga kokku ja sööme õhtust, jagame pisikesi kingitusi. Kingisoovi ei ole - perekond ja nendega ajaveetmine ongi suurim kingitus."

Ka maailmarändur ja kirjanik Jesper Parve veedab pühad perekonna seltsis: " Lihtsalt kodus perega ja ei oska midagi tahta, kõik hea juba olemas."

Lauljatar Kethi Uibomägi: "Sel aastal sõidan jõululaupäeval 24.12 koos bändiga hoopis Austraaliasse esinema. Anname Sydneys 3 kontserti. Veedan jõululaupäeva lennukis. Teeme perega jõuluõhtu siis hoopis 23.12 ja naudime üksteise seltskonda. Me tegime seekord loosipakid, iga üks saab ühe kingituse ja ma ise annetasin kingitusteks muidu kuluva raha hoopis “Inglite aeg” heategevusprojekti. Meil on traditsiooniks saanud terve mu pere ema, isa, kaks õde, tädi ja nende pere kõik koos teha maitsev õhtusöök ja alati on meil paki lunastamine koos etteastetega. Ma soovin ainult ühte, parim kingitus on teineteise mõistmine ja aeg lähedaste jaoks. Kui väiksem olin, siis oli traditsiooniks kuuse ehtimine ja saun. Mina ise pole aastaid endale koju kuuske toonud, sest detsember on minu jaoks aasta töiseim kuu ja ma ei raatsi kuuske metsast üksinda seisma tuua kui mind nagunii kodus pole."

Blogija Merilin Taimre: "Esimene aasta veedan jõulud ilma vanemateta. Nad sõidavad Taisse sooja külma eest ära. Selle aasta jõulud veedan aga esmakordselt Roometiga ning tema suguvõsaga. Ka teeme jõuluõhtusöögi mu vanema õe ja venna ning nende peredega. Jõuluvanale olen juba mitu korda korrutanud, et no tõepoolest ei soovi ma mitte midagi materiaalse väärtusega. Niigi teen kodus suurpuhastust, saadan asju annetuseks ning müün kõik maha et uude aastasse puhtalt lehelt minna. Jõulutraditsioone ka otseselt pole. Soojus südames ning perekond lähedal on ainsad, mis igal aastal jõuludel ees ootab."

Lauljatar Laura Põldvere: "Tänavu saavad jõulud olema mere peal ehk siis olen enda üliägeda bändiga Tallinki laeval Rootsi kruiisil inimesi muusikalisele rännakule viimas. Aga muidugi leian ka hetke veeta aega enda perega, süüa head toitu ning nautida piparkoogilõhna ja ägedaid lauamänge, mida tavaliselt mängime. Ma olen alati õnnelik jõuluvana kinkide üle ehk siis kõik, mis tuuakse teeb südame soojaks. Aga mida ma eriliselt ootan on see, et saan vaadata jõulufilme nii kaua kui tahan ja siis öösel ärgata, vargsi minna külmkapi juurde, panna taldrikule salat, kala, kook, piparkoogid ja seda siis nosida."

Fotograaf Ardo Kaljuvee: "Jõulud on meie peres minu töö tõttu väga kiire aeg. Väga palju jõulupidusid ja aastalõpu üritusi. Kuuse ehtimine tuleb üldiselt sekunditega ära teha, muidu see jääbki tegemata. Piparkooke on varasematel aastatel palju tehtud, sellel aastal jääb seegi ilmselt tegemata. Aga traditsiooniks on saanud need päris õiged pühade päevad veeta ikka pere, vanemate ja vanaemaga koos. Küll ülejäänud aasta saab ringi reisida ja käia, aga see aeg tuleb ikka lähedastega veeta. Ma pole jõuluvanalt juba väga ammu midagi soovinud. Olen väga õnnelik inimene, kõik materiaalne on mul olemas. Ainus, mida võiks soovida on teistele inimestele rohkem õnne ja rõõmu, et nad saaksid rohkem võtta aega enda jaoks, veeta aega oma lähedastega, puhata ja kindlasti ka reisida!"