Reklaam sulgub sekundi pärast

MAGASID KEHVASTI? Unetutel öödel on ootamatu tagajärg

Igaüks meist on teinekord unetu öö veetnud: mõndadele inimestele on see vahetustega töö tõttu normaalne nähtus ning teistel ei tule jälle und. Hiljutisest uuringust selgus, et magamatusel on aga ootamatu tagajärg. Nimelt võib see kergitada sinu kehakaalu, vahendab ajakiri Me Naiset. 

Unetul ööl on samasugune tagajärg nagu pohmellil: mõte ei liigu, väsimus piinab ja pea on paks. Uuringutest on selgunud, et iga unetu öö nõrgendab tegutsemisvõimet lausa 25 protsendi võrra. 

Hiljutisest Uppsala ülikooli teadlaste poolt läbi viidud uuringust selgus aga, et magamatus mõjutab väga tugevalt ka ainevahetust. Jube ühe unetu öö tagajärjel hakkab meie keha kergemini rasva varuma. 

Katse viidi läbi 15 normaalkaalus oleva inimese peal. Ühel ööl said nad normaalselt magada ning teisel ööl hoiti katsealuseid vägisi üleval. Nende trenni tegemine ja söömine oli hoolikalt ette planeeritud. Hommikul võeti kõikidelt vereproovid. Peale unetut ööd selgus, et keha hakkas ennast ette valmistama rasva kogumiseks. 

Unehäirete all kannatajad pole tavaliselt ärkvel vaid ühe öö ning seega ei peatu ka rasva kogunemine. Samal ajal eritub organitesse rohkem stressihormooni kortisooli, mis võib lisada söögiisu. Stressiga hakkavad paljudele maitsema just rasvased ja magusad toidud ja nii käivitub kiiresti juurdevõtmise nõiaring.