Reklaam sulgub sekundi pärast

MAREK KALMUS AVALDAS arvamust, kas uus bikiinifitnessi projekt on tervisele ohtlik

1.juulil sai alguse 3 kuud kestev bikiinifitnessi projekti #1€4BIKIINIFIT kust võtab osa 30 naist, kes kõik oma unistuste vormi nimel trenni tegema asusid. Treenerite Anastasia Gavrise ja Marek Kalmuse sõnul on tegemist eelkõige tervislikku ja sportlikku eluviisi propageeriva projektiga, mille eesmärk on nii-öelda tavainimesest profisportlase voolimine.

Kõnealune projekt on viimastel päevadel sotsiaalmeedias aga suurt kriitikat saanud, kus väidetakse, et see on tervisele ohtlik, sest kui midagi nii kiiresti teha, on see tahes tahtmata ekstreemne ja kahjustab tervist. Samuti süüdistatakse Kalmust selles, et tema kavad sisaldavad liiga vähe kaloreid ja ta hoiab inimesi näljas. Kas "3 kuuga vormi" projekt kahjustab tõepoolest tervist ja on ohtlik? Kas 3 kuuga on üldse võimalik tippvormi saada ja kas Kalmus näljutab inimesi? Buduaar esitas need küsimused personaaltreener Marek Kalmusele endale. 

"See, kas kedagi on võimalik viia kolme kuuga tippvormi, ehk siis antud juhul võistlusvormi, mida eeldab bikiinifitness, siis see sõltub antud projekti puhul ja ka alati kõikide inimeste puhul nn stardiplatvormist. Ehk siis millises seisus on inimese keha täna. Keha = vaimu ja füüsise kooslus ehk "BALANCE."  Vähemalt võtan mina seda alati just nii ja lähtun inimesi soovist enda keha muuta ja koostan kavad sellest lähtuvalt. 

Kui inimesele on näiteks antud looduse poolt väga head füüsilised eeldused, aga tema vaimne pool on tasakaalust väljas või on asi lausa pataloogiline, siis tuleb alati olla ettevaatlik ja tasapisi hakata vaimu füüsisele  lähendama. Vastasel juhul võib saada lühiajaliselt küll hea visuaalse tulemuse, kuid pikemas perspektiivis rikutakse ka inimese füüsiline  tervis. 

Ma ei ole kunagi kellelegi öelnud "ei." Siit tulebki nüüd välja osa nn negatiivseid kritiseerijaid minu aadressil. Tean, et mõned nendest klientidest on hiljem rahulolematuna läinud ja seljataga minu tegemisi mustanud, kuna ma ei olnud nõus neid aitama ja saavutada kiiresti soovitud vormi. Miks inimene selline on ma ei hakka siinkohal pikalt lahkama. Eks seda esineb igas eluvaldkonnas kindlasti ja mõelda oskav inimene saab aru, millega on tegemist. Jumal nendega! Sellised oli, on ja nad jäävad alati meie keskele olema

Mis on siis eespool mainitud nn stardiplatvorm? 

1. Palju on inimesel ülekaalu ehk kui suur on rasva%? 

2. Kui vana on inimene? 

3. Milline on tema senine sportlik taust?

4. Tema senised toitumisharjumused jne jne. 

Võiks öelda, et see sõltub KÕIGEST natuke rohkem või vähem. Vastan siinkohal ka hea meelega sellele, et minu algselt koostatud menüüd klientidele OLEVAT sarnased? TÕSI. Nii see on ja seda kindlal põhjusel, kuid loomulikult mitte KÕIKIDE puhul ja seda just selle nn stardiplatvormi pärast.

Ometi on laiemas plaanis asjad nii, et inimeste toitumisharjumused on sedavõrd valed, et need minu nn standardkavad on just heaks alguseks saamaks enda toitumisega õigele teele. Probleem tekib siis, kui inimene ei loe minult temale kavadega saadetud kirja tähelepanelikult läbi ja arvab, et nii tulebki tal toituma jääda. Minu kiri kavadega kliendile sisaldab alati lauseid nagu näiteks - menüü kohendamine toimub tagasiside käigus ja lähtudes inimese progressist liikumises soovitud suunas enda füüsise muutmisel. 

Kui inimene ei saa enda kava koostajaga suhelda edaspidi või koostaja ise sellist võimalust ei paku, siis nendest nn toitumisnõustajatest või kavade koostajatest tasuks eemale hoida. Minuga see nii ei ole ja pole kunagi olnud, vaid vastupidi. Kiri, millega inimestele nende kavad saadan, sisaldab ka linki minu fb lehelt, kus on artikkel selgitamaks peensusteni (humoorikas võtmes), millest sõltub see, kas kavad toimivad või mitte. Kui inimene seda ei viitsi lugeda on see tema probleem. Kas pole? Ja selliseid lahmijaid jagub kahjuks.

Inimene, kes ise aktiivselt tagasisidet annab, saab ka alati soovitud tulemused ja seda JUSTNIMELT TERVISLIKULT, mida siis ka suudetakse hiljem säilitada. Tundub loogiline? Minule tundub ja mitte ainult, vaid ma tean, et see nii on, kuna mul on 30 aastane reaalne praktika selles valdkonnas. Ok, 29 aastane.

Ehk, et MITTE KEEGI ei saa koostada sellist menüüd, mis toimiks lõputult, kui kava koostaja pidevalt kava tellijaga ei suhtle. VÕIMATU, kuigi mõned "spetsialistid" meil siin seda üritavad väita ja inimene on tihti reklaami ohver, kui ta teemat ei valda.

Liiga madal kalorsus!? Madal milleks? 

Madal, et mitte saada nautida enda senist elustiili, mis on inimese ülekaaluliseks muutnud? Sellisel juhul tõesti on nende menüüde kalorsus madal ja toidud mitte nende maitse-eelistusi arvestades koostatud. 

Kõik teavad ütlust "SA OLED SEE MIDA SA SÖÖD." Paraku nii ongi ja kes seda ei mõista, see ärgu minu poole pöördugu. Kirjutagu need, kes on valmis enda elustiili muutma. Need kes on valmis suhtlema ja andma pidevalt tagasisidet ehk need, kes on valmis võitluseks enda harjumustega, mis on teadagi suhteliselt  raske, kuid soovi korral olen ma kõikide jaoks alati olemas olnud. 

See kõik on ka üks põhjus (teine on heategevus, - toetada Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liitu rahaliselt. Kõik, mis me selle projekti raames saame, läheb kõik viimse sendine nendele. Siiani oleme andnud neile 400.- ) miks me selle projekti ellu kutsusime. Et leiaks veelgi laiemat kajastust tervislik elustiil ja selle propageerimine, sest KALLID LUGEJAD - Eestis on tänaseks päevaks üle 65% alla 18 aastaseid noori ülekaalulised. Väga hea pinnas haigustele, ka vähile muide.

NOORED, kasvavad organismid, kes just peaks olema enda ülikiire ainevahetuse ja kasvava organismi puhul kõik ideaalkaalus. See näitab selgelt KUI valesti ja halvasti inimese igapäevaselt toituvad. Ülekaal ei ole vähese liikuvuse teema, selle osa on vaevalt 10%. Ülejäänud 90% sõltub igapäevasest ninaesisest, kuid valik on loomulikult igaühe enda teha. 

Sama ka projektiga liitujate puhul. Meil registreeris ennast projekti üle 200 naise, kellest valisime välja 30. Valik langetati just-nimelt eelpool mainitud punktide põhjal ja seda reaalis inimestega vesteldes, kus saadakse ka esimene ülevaade muide inimese vaimsest poolest, millest oli eespool ka põgusalt juttu. 

Seega kokkuvõtvalt - meie projekt on absoluutselt tervislik. Mitte keegi ei pea jõudma lavale. Me ei piina kedagi ega näljuta poolsurnuks, vaid liigume piiril, mis kindlasti on tervislik. Kes, kui kaugele jõuab, seda näeme sügisel, oktoobris. Isiklikult olen kindel, et tulemused saavad olema märgatavad ja nii mõnigi neist 30 naisest jõuab lavale võistlema ja seda enda vormi häbenemata. Omaltpoolt teen ma selle heaks kõik ja sama teeb ka projekti teine treener Anastasia Gavris."