Reklaam sulgub sekundi pärast

Mari Martin, tema stiil ja Tallinn Dolls

Ülimalt andekas ja tegus Mari Martin kiidab väsimatult Eesti naiste ilu, sarmi ja töökust. Tallinn Dollsi mänedzer ja moelooja Mari teab, millise värviga saaks sellel sügisel iga inimese särma panna. Mari eelistab klassikalist stiili, ent kindlasti väikese kiiksuga. Brändi juhtimisel lähtub ta kuldsest tõest - milleks järgida mingeid teisi, kui luua oma teekond. Tundub, et Mari Martin on võtnud ette õige teekonna, Tallinn Dollsi brändi näeb ta tähistamas ka 150. sünnipäeva.


 

Ülimalt andekas ja tegus Mari Martin kiidab väsimatult Eesti naiste ilu, sarmi ja töökust. Tallinn Dollsi mänedžer ja moelooja Mari teab, millise värviga saaks sellel sügisel iga inimese särama panna. Mari eelistab klassikalist stiili, ent kindlasti väikese kiiksuga. Brändi juhtimisel lähtub ta kuldsest tõest - milleks järgida mingeid teisi, kui luua oma teekond. Tundub, et Mari Martin on võtnud ette õige teekonna, Tallinn Dollsi brändi näeb ta tähistamas ka 150. sünnipäeva.

Mari, kas sinust on saanud moelooja? Siiani oled tegutsenud kui väga hea moemänedžer, ent nüüd on sinu looming ka lavadele jõudnud...

Natuke olen ikka moeloomisega pidevalt tegelenud ja selles kaasa rääkinud. Moebränd on ju tegelikult üks tervik ja kumbki osapool ei toimi eraldiseisvalt. Kuna olen alati ühe jalaga ühes paadis ja teise jalaga teises, siis see tasakaal on vahelduv. Kuid disain on alati olnud osa minust ja seda nii kaua, kui ma mäletan.

Olen igapäevaselt 100% Tallinn Dolls'i asjade sees ja seetõttu on disainimise protsess tulnud jooksvalt ja pigem loomulikult. Eks ma olen õppinud ikka ka parimatelt, nagu Karolin Kuusik.

Tallinn Dolls esindab Eesti moodi laiemalt ja on avatud kõiglle andekatele Eesti disaineritele, et aidata viia looming lavalaudadelt riidekappi. Just see on Tallinn Dolls'i missioon.

Kui lõid uue Tallin Dolls'i kollektsiooni selleks sügiseks, kui palju lähtusid oma riietumisstiilist? Milline oli sinu silmis naine, kes sinu suurepärast kollektsiooni kannab?

Tallinn Dolls'i ümber on väga palju imelisi naisi ning just need naised inpsireerivad mind kõige enam. Vahel tunnen lausa, et nemad on loojad ja mina pean selle lihtsalt iseenesestmõistetavalt ellu viima. Riided peavad lihtsalt aitama välja tuua inimese parimad omadused ja aitama neil särada.

Sellel hooajal oli suur osa kollektsioonist pühendatud ka töökatele naistele. Ma hindan väga kõrgelt Tallinn Dolls'i ümber naisi, kes on edasipüüdlikud ja väga tegusad. Minu kiidusõnad ja imetlus kõigile neile.

Professionaalsus ja hea välimus ei tohiks üksteist kindlasti mitte välistada. Naiselik sarm on alati naiste trump.

Ja need on just need naised, kes näevad piisavalt ametlikud, kuid suurepärased välja ka tööl, esindusüritustel ja kohtumistel. Miks mitte investeerida just nendesse riietesse pisut rohkem, mida kõige rohkem kannad ja vajad igapäevaselt.

Eesti naised on ikka uskumatud – ilusad, tublid ja targad.

Mind inspireerivad inimesed, meeleolud ja selle kollektsiooni puhul ka mitmed filmielamused nii Film Noir vallast kui ka mujalt. Näitlejatest on mind inspireerinud Kirsten Dunst ja film Melanhoolia. Midagi natukene tumedat, maagilist, müstilist ja fataalset.

Armastan naiste erinevaid tahke, mis koosnevad kõikidest erinevatest toonidest, midagi natuke tumedamat, siis helgemat, pisut konkreetsust ja loomulikult midagi lõbusat. See kõik ongi üks müstiline kombinatsioon, mis teeb naisest tõelise naise.

Sinu enda stiil on pilkupüüdev ja samas klassikaline. Palju on selles planeeritud riietust ja kui palju on selles puhast intuatsiooni?

Mina ei ole enda riietuses üldse planeerija. Lähtun tujust, sündmustest ning vajadusest. Kõige olulisem on olla siiski õigel momendil õige asjaga, milles tunned ennast hästi. Kindlasti mängib olulist rolli mugavus ja olen väga kriitiline materjalide suhtes. Ilus asi halva materjaliga on kahjuks koheselt odav.

Pisut klassikaline stiil, aga väikeste kiiksudega on tõepoolest minu maitse. Midagi igavest, ajatut ja siiski eripärast. Igavad asjad ei meeldi mulle üldse.

Millised oleksid 5 peamist detaili, millele soovitad sel sügisel rõhku panna?

Sellel sügisel võiks kindlasti piiluda sameti poole. Midagi pehmet ja pisut naiselikku luksust igapäevaellu.

Midagi natuke sätendavat.

Ilus sall kauni mustriga.

Taskurätid taskutesse.

Kikilips ette või vööle.

Milline on sinu jaoks kõige sobilikum trendisuund algaval hooajal?

Mulle meeldib väga sametine ja pisut renessansilik stiil sellel hooajal. Midagi kuninglikku ja ülimalt naiselikku.

Samuti olen armunud elektrisinisesse värvi, milliseks ma värviks kogu maailma sellel sügisel. See paneb ju iga inimese särama.

Kirjelda, kuidas on Eestis moemänedžeri töö? Palju on võimalusi ja arenemisruumi?

Üldiselt on moemänedzeri töö väga loov. Võimalusi tuleb ise näha ja luua, sest muidu arenemisruumi ei ole. Eestis pole olemas kindlat sissetallatud teed, kuidas peab käima. Ja tegelikult meeldib mulle endale alati käia teistsuguseid radasid pidi. Milleks järgida mingeid teisi, kui luua oma teekond.

Ja üldiselt usun, et võimaluste nägemine tuleb inimeste enda seest, mitte väljastpoolt. Nii kaua kui mootor sees põleb, siis on maailm Sulle valla. Kui see kustub, siis on aeg puhata.

Päris palju tööd on küll, kuid iga päev on üks samm edasi. Nii et arenemiseks ruumi on ja iga päev on uued väljakutsed.

Milline positsioon on turul hetkel Tallinn Dollsil? Kas bränd on jõudnud ka Eesti piiridest väljapoole?

Tallinn Dolls on igatahes alustanud selleks, et jääda pikemalt tegutsema. Ma usun, et sellest on tulemas bränd, mis tähistab ka oma 150. juubelit kunagi. Ja selline on ka meie positsioon turul, kindla eesmärgiga pakkuda inimestele midagi enamat kui lihtsalt tavalisi riideid.

Tallinn Dolls tooted on hetkel saadaval ka Peterburis. Tallinn Dolls'i moeshowd Katusekinos külastasid ka välispress ja sisseostjad Rootsist. Eks tulevik näitab, kuidas läheb.

Kas edaspidi plaanid Tallinn Dollsi moeloojana jätkata või on plaanid lahtised? Mis on saanud Liisi Eesmaast ja Karolin Kuusikust?

Tallinn Dolls teeb erinevatel hooaegadel koostööd erinevate väga andekate disaineritega. Eelmine kevadkollektsioon sündis Tallinn Dolls'i ja Karolin Kuusiku suurepärases koostöös. Liisi Eesmaa ja Tallinn Dolls'i koostöös disainitud tooteid on samuti võimalik osta sellel sügishooajal.

Kuid eks meie kliendid on ju lõppkokkuvõttes need, kelle arvamusest me lugu peame ja nende otsustest me lõppkokkuvõttes lähtume. Tahame ju eelkõige neid õnnelikuks teha.

Nii et nemad otsustavad, kes disainib uue hooaja.

Kuid koostöö erinevate Eesti disaineritega meeldib Tallinn Dollsile väga ja sellel lainel ka jätkame!

Tallin Dollsi sügiskollektsiooni esitlus toimus fantastiliselt katusekinos, täiskuu valguses. Näitasite ka moelühifilmi. Kust saite sellise idee? Kuidas lühifilmi valmimine toimus? Kes olid projektiga seotud?

Moefilmid on väga populaarne teema maailmas ja ka meie oleme mõlgutanud mõtteid sellel teemal juba mõnda aega. Sellel hooajal sai see idee teoks tänu Coca Colale ja fantasitilisele meeskonnale.

Eks väikese idee andis sellele juurde ka Kroonika uudis, mida humoorikalt tõlgendada.

Filmi režissöörid olid Margus Univer ja Raul Viitung, operaator Janis Jurkovits, riided Tallinn Dollsi ning stilistika Karolin Kuusiku poolt. Näitlejate seas astusid üles Tallinn Dolls modellid.

Katusekinos filmi ja kollektsiooni esitlus oli just sellise emotsiooniga nagu soovisime.

Imelised olid show's nähtud väikesed kübarad modellide peas. Need oli tehtud filmilindist, kui ma ei eksi? On neid ka võimalik osta?

Need olid tõepoolest Film Noir filmilindist kübarad ja neid saab ka osta.

Tallinn Dolls'i esinduslik stuudiopood on Tatari 64, 4. korrus. Meie valitud kollektsioon on müügil ka Tallinna Kaubamajas ja siison.ee veebipoes.

Mari Martin soovitab neile, kes unistavad moebrädni loomisest :

Tuleb panustada väga palju nii emotsionaalselt kui füüsiliselt.

 

Mari Ojasaar