Reklaam sulgub sekundi pärast

MEIL ON VÕIME ISEENNAST TERVENDADA. Mõtisklusharjutus!

Uue sajandi saabumine on toonud aina enam inimeste igapäevasesse materiaalsesse ellu soovi tihedamini ka oma sisemise minaga kontaktis olla. Teraapiaid, mille kaudu oma sisemusse vaadata, on palju, näiteks mediteerimine, jooga ja ka teraapiliselt mõjuvad kaunid värvid, looduspildid, mõtisklema panevad tekstid ning palju veel, mida oleme leidnud juba üle viieteistkümne aasta tegutsenud veebilehelt Valgusesaar.ee.

Raamatud, audiokursused, mandalapildid, mida Valgusesaar.ee üks asutaja Riina Grethiel Leppoja kirjastab ja loob, aitavad inimestel avastada iseennast ning meenutada oma hinge suurust - eneses peituvat kõrgemat potentsiaali. Nende eesmärgiks on edastada sõnumit, et üheskoos suudame seda maailma muuta ning et meis kõigis on peidus võime luua nii enese kui teiste jaoks paremat tulevikku.

Oleme saanud loa avaldada Valgusesaar.ee sõnumeid ja üheskoos hakkame Buduaari "Keha ja vaim" rubriigis aeg-ajalt avaldama meie veebi lugejatelegi huvitavaid, mõtlemapanevaid, heasoovlikke sõnumeid ning anname ka juhiseid, kuidas harjutuste läbi kasvada. Riina Grethiel Leppoja persooniloo leiab talvises Buduaari ajakirjas, mis ilmub novembri alguses. 

Oma sügavaima tõe leidmine

Järgnev katkend pärineb Sanaya Romani raamatust „Ärkvelolekust tulenev vägi ehk teejuht tundlikule inimesele“. See raamat on astmeline kiirkursus energiate tunnetamaõppimiseks. Kasutades neid lihtsaid juhiseid, on tuhanded inimesed õppinud looma koheseid ning sügavaid muudatusi oma suhetes, suhtumises iseendasse ja võimes armastada ning olla armastatud.

Sul on elus palju erinevaid rolle ja eri aegadel koged sa tõde erinevalt. Sa võid sõnade lausumist, mida öelda kavatsed, eelnevalt harjutada, aga kellegagi kohtudes avastad end ikkagi ütlemas hoopis midagi muud. Nii tekibki küsimus: „Mis on tõde?“. See, mis tundub tõena ühel hetkel, ei pruugi seda olla järgmisel. Kas tõde on muutuv või on olemas sügavam tõde, mis jääb kestma alatiseks? Oma paljude erinevate identiteetidega olete te kõik isiksuse tasandil muutuvad. Teie hing – teie sisemine mina – kannab aga endas sügavamat tõde. 

Kaastunne on võime panna ennast teise inimese olukorda

Tõe leidmine tähendab seda, et lähtutakse oma südamest ja ollakse kontaktis oma hingega. Tõe leidmine tähendab, et iga olukorda vaagitakse valguses. Mis valgus see on? Eelkõige tuleb see südamest ja tähendab sügavat kaastunnet. Kaastunde kvaliteeti arendades hakkad sa arendama võimet lähtuda kõiges oma sügavaimast tõest. Teie kõigi elus on inimesi, kes põhjustavad teile kannatusi, kuna nad ei austa ega hinda teid. Võib juhtuda, et tahate neilt midagi, mida teile ei anta. See võib toimuda nii tööalastes suhetes kui ka isiklikus elus. Kui aga lähtuda kaastunde sügavamast tasandist, siis saab kõiki olukordi alati lahendada.

Sa võid ju öelda „Mis kasu ma sellest saan, kui lähtun oma sügavaimast tõest? Rühin pigem edasi ja lahendan probleeme tavapärasel moel“, kuid tasuks on rõõm, rahu ja tasakaal, mida nii paljud teie seast ihaldavad.

Tõde lähtub alati tundetasandist. Kui tihti on sul olnud tunne, et peaksid kellelegi helistama, ja hiljem oled avastanud, et tema mõtles su peale samal ajal kui sina temale ning et ajastus oli ideaalne inimesega kontakteerumiseks? Kui palju kordi on sul olnud tunne, et praegu pole õige aeg helistada, aga ometi otsustasid seda tunnet eirata, helistasid ikkagi ning siis tuli välja, et energia teie vahel ei voolanud või et inimene ei olnudki kättesaadav? Teil kõigil on võime häälestada oma energiataju ning sisemise tõe tunnetus õigele lainele. Aga kuidas seda sügavamat sisemist tõde üles leida? Kuidas astuda välja piltidest, mille sees sa elad, ja rollidest, mida mängid?

Sa võid kasvada ka kannatusi ja vaeva vältides

Sügavaima tõe juurde viivaks ukseks on teadlikkus ja ärkvelolek. Mida rohkem sa ausalt toimid, seda rohkem sa arened. Iga elusituatsioon, mis nõuab sinult tõde, annab võimaluse kasvada. Täna neid olukordi oma elus, mis näivad keerulised või põhjustavad valu. Tea, et need on võimalused jõuda sügavama tõeni. Jutt ei ole tõest, mis viib sind eraldatusesse, toob kaasa viha, kättemaksu või õigustuse; või tõest, mis kuulutab teise eksinuks ja annab sulle õiguse või vastupidi, vaid jutt on tõest, mis võimaldab teil kokku saada sügavamal tasandil. Et oma energiataset tõsta, vaata enda sisse ja küsi endalt, kas sa mitte ei varja enda eest tõde, mida sa teise inimese kohta tunned või mõtled. Kui sa ei lase endal tõde näha, siis saadetakse su teele üha uusi probleemseid inimesi ja olukordi. 

Võibolla oled sa näiteks oma partnerilt alati oodanud kirglikke tundeid ja hoolitsust, kuid sa astud suhetesse, mis ei rahulda neid sügavamaid vajadusi, öeldes iseendale, et sa ei peakski neid soovima ega vajama. Sinu sügavam tõde seisneb aga selles, et vajad neid, ning seni, kuni sa pole selle tõeni jõudnud, koged sa jätkuvalt valu ja kannatusi. 

Iga kord, kui räägid tõtt või tegutsed ausalt, lööb su energia särama ja muutub kergemaks. Iga kord, kui lähtud oma tõest, muutub su aura õhulisemaks ja heledamaks, kuni su kehasse hakkab voolama päikesevalgus. Su välise elu draamad on su siseelu draamade peegeldus. Iga inimene, kellega sa välises elus kokku puutud, sümboliseerib energiat, mis sinu enda sees peitub. Mõtle inimesele, kellega sa välises elus võitled. Kujuta endale ette, et vaatad iseennast läbi selle inimese silmade. Pane ennast tema olukorda. Pöördu oma südamesse ja näe iseennast koos selle inimesega, lähtudes sügavast ja kaastundlikust tõest. Vaata, kuidas see inimene üha rohkem rõõmustab, kui teievaheline energia kergemaks ja heledamaks muutub. 

Iga inimene ja sündmus pakub sulle võimalust energiaid puhastada, end arendada ja liikuda kõrgematele teadvustasanditele. Suurim tasu on see, kui oled kord probleemi lahendanud, ei pea sa enam kunagi selle juurde tagasi pöörduma. Teine inimene saab sulle haiget teha ainult siis, kui sa ise mingil viisil endale haiget teed. Teine inimene saab sind reeta ja alahinnata, sinusse mittearmastavalt suhtuda ainult siis, kui sa iseendasse samamoodi suhtud – siis, kui sa iseennast ei väärtusta ega armasta. 

Universum on sulle andnud vägeva kingituse – võime iseennast tervendada

Kui sa ennast tervendad, kaob su ümbert kõik, mis viitas sisemisele võitlusele. Sa saad ennast tervendada, väljendades tõde, mis lähtub sügavast kaastundest. Näiteks võid sa arvata, et keegi ei väärtusta sinu tundeid. Kui liigud tõetunnetuses astme võrra sügavamale, siis ütled endale: „See inimene ei ole kuigi teadlik mitte kellegi tunnetest, mitte ainult minu omadest“. Või lausud: „Ta kannatab ise ega saa aru, et teeb mulle haiget“. Kui aga liigud veelgi sügavamale, siis näed, et oled ise lasknud sel inimesel endaga niimoodi käituda, sa pole ise ka oma tundeid väärtustanud ning oled tahtnud juba palju kordi temaga sellest rääkida. Sa vaatad üha sügavamale, kuni pääsed valu küüsist ja aktsepteerid teist inimest. 

Lähtuda kaastundest tähendab lähtuda tõest. Kui tihti mängid sa oma peas läbi seda, mida kavatsed kellelegi öelda, sest õigustad ennast, lähtud oma egost, räägid, kui suurepärane sa oled või kuidas ainult sinul on õigus? Iga kord, kui tabad end mõnda olukorda mõttes läbi mängimast – nagu te kõik üsna sageli teete –, küsi endalt: „Kas ma suudan lähtuda astme võrra sügavamast tõetasandist?“. Alati võib leida viise, kuidas olla armastavam, mõistvam ja kaastundlikum.

Oma sügavaima tõe leidmine nõuab enese sisse vaatamist. See tähendab, et sa ei süüdista teisi inimesi, ei astu ohvrirolli ega raiska aega enesehaletsusele. Kui vaatad ükskõik millist olukorda sügavuti mineva pilguga, näed alati, et oled selle loonud eesmärgiga kasvada. Igas olukorras, mille puhul tundsid end ohvrina, olid mingil tasandil alati toimuvast teadlik, kuid vältisid samme, mis oleksid lubanud olukorral muutuma hakata.

Sul on võime ära tunda oma tõde

Tõde on see, et sinu sees on peidus kaastunne, julgus, jõud ja tarkus lähtuda alati kõrgemast tasandist. Sa oled mänginud rolle, mis ei peegelda sinu olemise suurust, kuid need on vaid rollid ja mitte sinu tõeline mina.

Et suuta lähtuda tõest, on vaja pöörata tähelepanu energiale. Tihti ei pane sa enne toimuvat tähele, kui olukord on muutunud nii väljakannatamatuks, et pead endasse süüvima, mediteerima, mõtisklema ja ennast teise inimese olukorda asetama. Vajadus endaga tööd teha võibki olla põhjus, miks sa raske olukorra üldse tekitasid. Kui mediteeriksid ja analüüsiksid end pidevalt, oleks su elu lihtsam. Kui sa endasse süüviksid ja avaksid kaastundlikult oma südame iga kord, kui sind kimbutab ebamugavustunne, ei jõuaks asjad kunagi kriitiliseks minna.

Iga kord, kui sa harjutad oma peas seda, mida inimestele öelda, saadad sa välja energiat teievaheliste tulevaste kontaktide suunas. Oma ettekujutustes lähtud sa tihti sügavamast ja kaastundlikumast tasandist. Kui suudad sellest teha oma vaimsete harjutuste eesmärgi, siis märkad, et su suhted inimestega hakkavad paranema. Kui aga harjutad seda, kuidas ennast kaitsta ja õigustada või kuidas teist inimest enda huvides ära kasutada, on sul pärast temaga ebamugav rääkida. Teievaheline suhtlus jääb poolikuks ning see viib edasise energiakao ja võibolla isegi võitluseni. Seetõttu on parem oodata niikaua, kuni suudad lähtuda oma sügavama tõe armastavast tasandist, selle asemel et ebakõlalisi emotsioone edastada.

Miks on nii raske teisele inimesele silma vaadata ning oma tõde väljendada? On see kaotushirm, mis kammitseb? On see hirm selle ees, et sind ei armastata enam, kui oled ennast täielikult avanud? Mõne jaoks on see kartus olla haavatav. Tihti on lihtsam mängida rolle, mis ütlevad „Ma olen tugev ja võitmatu, ma olen täiuslik inimene“, selle asemel et näidata teisele inimesele oma tõelist mina. Kui sul pole midagi kaotada, lähtud sa kindlasti palju sagedamini oma sügavaimast tõest. Universum võib sind asetada olukorda, kus sul pole midagi kaotada, et saaksid kogeda võimalust oma sügavamat tõde väljendada ja puhastada suhteid teiste inimestega. Kuid tõe rääkimiseks ei pea sa jõudma sellesse seisu, kus pole enam midagi kaotada. 

Kujuta nüüd endale ette kedagi, kellega soovid asjad sirgeks rääkida või suhteid parandada. Näe selle inimese nägu enda ees ja vaata, kuidas ta sind täieliku arusaamise ja kaastundega silmitseb. Kujutle seda inimest sinu tõde heaks kiitmas. Ütle talle vaimusilmas midagi, mis teid mõlemaid ülendab.

Sellal, kui sa mõtled, mida kellelegi öelda, hoia kindlalt oma sügavama tõe nägemust ja harjuta, kuidas seda armastavalt väljendada.

Iga harjutuskorraga muutud sa enesekindlamaks ning leiad üha paremaid viise end väljendada. Ole enda vastu hea ja õrn. Kui sa avastad end mineviku sündmusi revideerimas, ära pane endale oma käitumist või sõnu pahaks. Leia hoopis, et käitusid nii hästi, kui tol hetkel oskasid. Sa suudad energiat suunata nii tulevikku kui ka minevikku ja niimoodi võib sinu südamest saadetud energia minevikus toimunud sündmusi tervendada. Mõista seda, et läbitu juhatas sind oma tõe mõistmise suunas.

Oma südames teate te kõik üksteise kohta käivat tõde. Sa võid üritada seda mitte näha, kuid mingil sügavamal tasandil tead sa seda ikkagi. Kui aga keskendud kellegi puhul üksnes tema puudustele, võib sulle tunduda, et oma arvamust otse välja öelda ei ole õige. Sa võid isegi arvata, et oma tundeid alla surudes osutad sa kellelegi teene, kuid tegelikult on sinu sees sel ajal küpsemas sügav konflikt, mis laheneb ainult läbi tõe väljaütlemise. Võibolla pead sa mõne suhte koguni lõpetama, kui eemaldumine antud inimesest tõe väljaütlemise seisukohast vajalikuks osutub.

Oma sügavaimat tõde järgides austad nii iseennast kui ka teist inimest

See ei tähenda, et tõe väljendamisega kaasneks kellegi haavamine. Sinu sügavaim tõde lähtub alati armastusest nii iseenda kui ka teise inimese vastu. Kui miski, mida sa ütled, kahjustab või haavab teist inimest, siis ei ole põhjuseks sinu sügavaim tõde, sest selle olemus on alati armastus.

Võta ette üks suhe, mida sa soovid parandada ja kujutle, et sellega tegeleb sinu kõige targem osa – sinu kõrgeim mina, enesekindel, võimas ja armastav mina. Näe naeratust teise inimese näol ja räägi temaga oma mõtetes. Alati, kui avastad end rääkimas mitte just kõige enesekindlamalt, märgates, et sa pole kuigi kõrges teadvusseisundis, meenuta, et annad endast parima vastavalt oma hetkearusaamadele ning teadmistele. Hinda end sellisena, nagu sa oled. See, et kuulutad oma kõrgema mina heaks ning emotsionaalse osa halvaks, ei vii sind tervenemiseni. Lähtu oma kõrgemast minast, ent jaga ka ebakindlale osale armastust, et see areneda võiks.

Jälgi ennast, kui sa mõttes erinevaid stseene harjutad. Vaadeldes end mängimas erinevaid rolle, märka, milliseid reaktsioone sa ootad teistelt inimestelt. Hoia vaimusilmas nägemust sellest, kuidas sa oma hirmud ja kahtlused vabaks lased ning oma tõde kõige armastavamal ja kaastundlikumal moel väljendad, pannes ennast teise inimese olukorda. Pea seda kõrgeimaks ja kõige tervendavamaks teoks, mida sa ühe suhte heaks teha võid. Kuigi alguses võib enese avamine sulle energiakaotust tähendada, võta arvesse lõpptulemust: ajahulk, mida sa kasutasid selleks, et situatsiooni üle mõelda, ja valu, mida sa tundsid, kuuluvad nüüd möödanikku. Kõik vanad, ebamugavad olukorrad, mida lõid minevikus, hajuvad su olemise uue tasandi valguses olematusesse. Ka sõbrad, kes ei soovi sinuga suheldes lähtuda oma sügavaimast tõest, asenduvad inimestega, kes seda teevad. Pea meeles, et elu on teekond sinus peituva sügavaima tõe juurde ning iga elusituatsioon, mis sulle valu või vaeva valmistas, õpetab ka truuks jäämist oma hingele. 

MÕTISKLUSHARJUTUS

1. Kas sinu elus on keegi, kelle eest sa oled tõde varjanud? Kirjuta üles, mida sa tegelikult talle öelda tahad. Lase sel hinnanguid andmata välja voolata. 

2. Nüüd oled sa selle kirja pannud, aga kas sinus on veelgi sügavam tõetasand, millelt võiksid lähtuda – tasand, mis on pehmem, kaastundlikum ja mis tunnustab teist inimest armastava indiviidina? Kirjuta eelnevalt kirjapandu ümber. 

3. Sa võid jätkata nii kaua, kuni mõistad, mis on teievahelise probleemi tegelik olemus. Siis kujutle enda ja selle inimese vahele valgust ja rõõmu ning lase tõel endast vabalt välja voolata.

Lühendatult Sanaya Romani raamatust „Ärkvelolekust tulenev vägi ehk teejuht tundlikule inimesele“