Reklaam sulgub sekundi pärast

MERLYN UUSKÜLA on raamatupoe reeglites pettunud

Meele teeb mõruks, kui saad sünnipäevaks kinkekaardi ning selleks ajaks, kui poodi seda kulutama jõuad, on kinkekaart juba aegunud. Just sellises olukorras oli sel nädalal armastatud laulja Merlyn Uusküla, kes sai sõpradelt sünnipäevaks Apollo raamatupoe kinkekaarte.

“Ma harva nurisen läbi FB mingi asja üle, kuid hetkel on küll põhjust. Nimelt sain sünnipäevaks hulga Apollo raamatupoe kinkekaarte ja tahtsin minna poodi raamatuid ostma. Nüüd selgus aga, et seal taga on tempel 07.07.2017 ja need on aegunud. Et nagu what?,” küsib Merlyn oma Facebooki seinal õigustatult. “Kuidas raamatupood üldse saab panna templi kinkekaardile, et kui sa kuue kuu jooksul ei osta raamatut, jääd kingist ilma ja kinkija kingib oma raha hoopis Apollo poele??!!”

Merlyn kirjutab, et see on tema meelest ülimalt veider ja kummastav suhtumine ühe suure poe poolt. “Arvan, et inimesi, kes käivad paar korda aastas raamatupoes, on päris palju ning ma isegi ei kujuta ette, milliseid tuhandeid Apollo sellise omakasupüüdliku süsteemiga endale kokku hoidnud on. Raamatupoel ei peaks olema ühtegi 'kõlblik kuni' kuupäeva kinkekaardil, arvestades, et mõni inimene loeb ostetud raamatuid vahelduva eduga aasta jagu või kauem. Või äkki ilmus mulle sobiv raamat just praegu, mitte kolm kuud tagasi? Hetkel on pettumus nii kinkija kui kingisaaja poolel ning Apollo võiks küll seda teemat kommenteerida, miks nad nii oma klientidesse suhtuvad. Raamatupoe kinkekaarti saades ei hakka sa ju kuupäevi tagant uurima, on üsna loogiline, et see on tähtajatu, kuid võta näpust. Keegi tahab ka kinkekaardi pealt raha teenida.” 

Rääkides sel teemal Merlyniga lähemalt, arvab ta, et võibolla oleks mõistlik kinkida konkreetse poe kinkekaardi asemel kaubanduskeskuse kinkekaarte, mille puhul on teada, et need ei aegu ja need kehtivad ühtlasi ka keskuses olevas raamatupoes. 

Tutvudes Tarbijakaitseamet vastava infoga, siis nende poole pöörduvad tihti pettunud kliendid, kelle kinkekaardid on aegunud, kuid kahjuks ei saa nad siin abiks olla. Iga kauplus kehtestab ise oma kinkekaardi reeglid. Kui tarbija ostab kinkekaardi, siis ühtlasi nõustub ta ka kinkekaardi tingimustega. Aegunud kinkekaarte ei pea kauplus vastu võtma, aga siiski teevad seda paljud poed, et hoida oma kliente ja häid suhteid, kuna raha on ju kaardi eest juba kätte saadud. Apollo kinkekaartide kehtivuse osas on pretensioone nii ajakirjanduses kui foorumites varemgi olnud. Mõne aasta eest on Apollo müügi- ja turundusjuht kiitnud meedias firma otsust lühendada kinkekaartide kehtivus aastalt poolele aastale, sest väidetavalt on see tõstnud kinkekaartide realiseerimise protsenti. Apollo esindaja sõnul on tagasitulemata kinkekaartide hulk minimaalne.

Kui palju oled sina raha ja kingitusi tuulde lasnud kinkekaartidega?