Reklaam sulgub sekundi pärast

METSAVANA ENNUSTAB: kas lumi püsib kevadeni?

Kas lumi püsib kevadeni ja milline saab olema lähiaja ilm? Seda käisid Uudised.ee uurimas Raplamaal elava ja looduse märke jälgiva Metsavana juures.

Enamus Eestimaast on kattunud mõnusa lumevaibaga.Metsavana sõnul on talv nüüd lõplikult kohal ja lumi peaks ka maha jääma. "See lumi ei lähe enne kevadet mitte kuskile. Sellepärast, et kuusk lasi esimest korda okast jõulude ajal ja sellega võib juba arvestada, et 40 päeva edasi on teist korda, veel 40 päeva edasi on kolmas kord - täpselt nagu need kevaded, sügised, talved on üksteisele turja jooksnud, siis täpselt samamoodi on tulnud ka kuuseokka laskmine," sõnas ta. 

Metsavana sõnul on sellel talvel tulemas ka palju tuisku ja tormi. "Ta jätkab samas vaimus ainult selle mööndusega, et kuu keskel tuleb külmem periood. Ma ei ütle, et liiga külm, siin Lääne-Eestis ja rannikul on ta kuskil 10 kraadi, aga Kirde, Kagu ja Põhja-Eestis tuleb natukene rohkem."

Ka metslinnud on kodude juurde tulnud toitu otsima. "Ilmselt tunnetavad nad, et on vaja natukene rasva juurde, sellepärast, et terve veebruar on tõsine talvekuu. Seal on temperatuurid juba stabiilsed, aga selle mööndusega, et veebruari alguses lund ei tule kuigivõrd, aga teises poole tuleb lund väga palju juurde."