Reklaam sulgub sekundi pärast

Metshaldjas Mari Metsallik: „Loodus pakub meile esmaklassilist toitu!“ Galerii!

„Linnud äratasid mind oma rõõmsa lauluga 4.45 hommikul, mil rähnike toksis usinalt puuoksa. Tõusin naerusui, lindude muusika hinges helisemas, jõin värsket kosutavat kasemahla ja lippasin metsa. Istusin ühte oma lemmikkohta, jõe kaldale ja silitasin pehmet sammalt. Heitsin sellele selili ja ootasin võimsa jõevoolu vulinat ning kuulasin päikesetõusu. Ja sealt ta tuli. Kõik mu ümber rõõmustas ja vaikselt helises, kui päike oma kiired heitis. Maa lõi helendama ja mina koos temaga.“ Ei, see ei ole lõik ilusast muinasjutust, vaid 22- aastase metshaldja Mari Metsaalliku argipäev.

„Linnud äratasid mind oma rõõmsa lauluga 4.45 hommikul, mil rähnike toksis usinalt puuoksa. Tõusin naerusui, lindude muusika hinges helisemas, jõin värsket kosutavat kasemahla ja lippasin metsa. Istusin ühte oma lemmikkohta, jõe kaldale ja silitasin pehmet sammalt. Heitsin sellele selili ja ootasin võimsa jõevoolu vulinat ning kuulasin päikesetõusu. Ja sealt ta tuli. Kõik mu ümber rõõmustas ja vaikselt helises, kui päike oma kiired heitis. Maa lõi helendama ja mina koos temaga.“ Ei, see ei ole lõik ilusast muinasjutust, vaid 22- aastase metshaldja Mari Metsaalliku argipäev.

Mari, sinu lugu on üsna ebatavaline. Sa oled modell, kes on poseerinud isegi Playboy Eesti esikaanel, kuid suuremat huvi oled sa äratanud hoopis oma kardinaalse elustiilimuutusega, kui vahetasid glamuurse linnamelu maaelu ja looduse vastu. Miks ja millest selline otsus? 

Õigem oleks öelda, et meedia hakkas minu vastu huvi tundma Playboy kaanemodelliks olemise ajal ja vahetult pärast seda, kui see kogemus seljataha jäi. Ma ei ole sündinud Playboy modellina ega ka sellega kogu elu tegelenud. See oli vaid üks aasta minu elust, vaid üks kogemus väga paljude teiste seas. Nii Playboysse minek kui sealt äratulek olid kahtlemata muutus ja seiklus, kuid mitte midagi nii dramaatilist, et selle üle jäädagi rääkima.  

Milline oli Mari viis aastat tagasi ja milline on Mari täna? Millised on peamised erinevused?

Viis aastat tagasi ei teadnud ma veel, mis on sisemine rahu ja kus on selle allikas. Olin sel ajal väga haavatav, sest mu elus olid toimunud mitmed väga rängad isiklikud katsumused ja läbielamised, nägin asju, mida 17-aastased noored neiud nägema ja kogema ei peaks. Kogesin meeletut kaotusvalu ning õppisin suunama selle valu tänulikkuseks elu vastu, et olla võimeline nägema iga kogemuse taga õnnistust ja võimalust sügavaks äratundmiseks. 

Ütle nüüd ausalt, mida sinu lähedased sinu elustiilipöördest arvasid? 

Inimesed, kes mind tõeliselt tunnevad, ei ole pidanud kuigi palju üllatuma. Nad teavad, et ajal, mil olin Playboy kaanel, võisin päeval käia uhkelt üles lööduna glamuursetel üritustel ning õhtul joosta paljajalu oma külateedel ringi, veeta päevi metsas loodusega suheldes, teha jõe ääres mudamaski ning korjata ravimtaimi. Pigem oli seda vastuolu naljakas kõrvalt vaadata. Ka minul oli lõbus, see oli kui näitemäng, mis tegelikult kogu maine elu ju ongi. Minu isa teeb mu üle nalja, et kui ma parasjagu loomarantšos sigu taga ei aja ja loomi ei talita, võin kuskil moelaval kõndida. On hea, kui me õpime nautima kõike ning kõiges nägema vaid head, vabastama end hinnangute andmisest. See oli ka tore aeg iseendale tõestamaks, kui oluline on jääda iseendaks olukorras, kus on palju ahvatlusi. Looduse keskel kasvanud inimese jaoks jäävad vaimsed tõed alati olulisemaks kui maised ahvatlused. Oluline on iga tegevuse juures olla täidetud valgusega ning oma soovides heatahtlik, siis paistab meie elu kui selge allikavesi, milles pole mingit prügi ega mustust. 

Playboy aeg õpetas mulle ka seda, et alasti keha peaks kuuluma mehele, kes armastab sinu alasti hinge. Kehavõludega ahvatledes on võimalik püüda mehi, kuid mööda võib minna see üks, kes suudaks märgata enamat. Olen õnnelik, et olen tõestanud iseendale, et isegi sellise elukutse juures võib uskuda tõelisse, ühte armastusse, ning oma keha hoidmist just selle mehe jaoks. 

Kus sa hetkel elad?

Minu kodu on Vääna-Jõesuus. Majakeses, mille ehitas minu vanaisa. Armastan väga seda paika, oma kodu, imelist aeda, metsa, mereranda, jõge, mis minu kodu ümbruses on. Elan seal enamiku ajast üksi, aga suvisel ajal viibivad ka minu vanemad seal minuga. Meie pere on seotud selle kohaga, sest just sinna aeda soovis minu vend sängitada oma maise keha pärast oma surma, kuna ka tema süda kuulus just sinna. See on tõeline rahu paik, kus ka iga külaline tunneb end alati õnnelikuna ja lõõgastunult. 

Oled 100% taimetoitlane ja öelnud, et inimesed vangutavad sageli pead, kui seda kuulevad. Miks otsustasid oma menüüst liha välja jätta?

Ma ei ole kunagi olnud lihasõber. Lapsena ma ei võtnud seda suu sissegi ja pigem olin üldse söömata, kui sõin liha. Õnneks ei ole mulle lihasöömist ka kunagi väga peale surutud. Eks iga inimene valib ise, mis talle kõige paremini süüa sobib ja milline toitumisviis rahulolu pakub. See ongi tema jaoks siis õige. Jumal tänatud, et meil tuleb aina rohkem teadlikke lapsevanemaid, kes julgevad kuulata oma lapse enda soove ja mõtteid ning neid usaldada. Soovin, et iga inimene leiaks enda jaoks sobiva toitumisviisi, mis tooks tema ellu suuri positiivseid muudatusi ning hea, tugeva tervise. Kui olin umbes 15-aastane, püüdsin ühes ilu- ja tervisefoorumis inimesi taimetoidu usku pöörata. Õnneks olen mõistnud, et rumal on loopida seemneid kivisele pinnasele pinnast enne ette valmistamata, seda kastmata ja kobestamata. 

Oled öelnud, et toitud vastavalt aastaaegadele. Milline sinu toidulaud vastavalt aastaajale välja näeb?

Loodus valmistab meie toidu ideaalses järjekorras. Meile, inimestele, on ette nähtud ökoloogiliselt puhas, vitamiinirikas, päikese köögis kasvanud toit. See on emaklassiline tervendav toit. Loodus ja Looja on valmistanud küllusliku toidulauale igale putukale, ussikesele ja ei maksa arvata, et ta oma poja, inimese, ilma jättis. Kevadel, pärast pikka ja külma talve tärkavad tumerohelised, klorofüllist, värsketest vitamiinidest ja mahladest pungil lehekesed nagu karulauk, noored umbrohud ja pungad puudel, mis on imeliseks puhastuseks meie kehale. Võiksime süüa neid tervendavaid toiduaineid nii palju kui suudame, et täielikult puhastada, kosutada ja äratada oma keha. Karu läheb kevadel ärgates esimese asjana otsima metsast karulauku, et oma pikas talveunes puhanud keha puhastada. Meie küll talveund ei maga, aga meie keha väsib, kuna me ei söö talvel piisavalt palju värsket toitu. Suvisel ajal valmivad meile ideaalses järjekorras maitsvad ja vitamiinirikkad marjad ning sügisel magusad puuviljad. Usaldades Loojat, võiksime süüa neid vilju nii palju kui suudame, et kindlustada piisav vitamiinide ja mineraalide reserv tulevaks pikaks talveks. Kui sööme rohkelt värskeid marju ja joome mahlu, saab meie keha koguda nii palju vitamiine ja mineraale, toitaineid, et sellest jätkub terveks pikaks talveks. Keha hoiustab need. Kõik viljad on erinevate rõõmsate värvidega, mõjutades meie füüsilist keha ning oma värvide energeetikaga ja eeterlike õlide puhastava toimega ka meie energiakeha. Kinkides oma kehale looduslikul, kemikaalidega töötlemata pinnasel kasvanud taimi ja marju, ei tunne keha puudust mitte mingitest toitainetest. 

Talv on minu jaoks puhkuse aeg. Paljud inimesed on mulle öelnud, et talvel paastuda ei tohi ja talvist paastu pole üheski religioonis ära märgitud. Ei ole küll, aga pöörates näo looduse poole, näeme, et talvel puhkab kõik. Metsast paksu lume aegu toitu leida on raske, selleks on Looja andnud toitaineid ka õhku, mida hingame. Inimene, kes on osa loodusest, peaks samuti puhkama, aga sageli ta rügab siis hoopis eriti intensiivselt. Kuna loodus on ette näinud talveks puhkuse, kurnab igasugune ülepingutamine sel perioodil eriliselt, ka keha peab pingutama, kui anname talle raskestiseeditavat toitu. 

Milline on sinu lemmiksöök?

Jalutuskäik mererannas või männimetsas! Kui rääkida füüsilisest toidust, siis värske kevadine karulaugusalat koos noorte vahtra- ja tammelehtedega. Aastaid olen kevadisel ajal käinud oma armastatud metsalagendikul, joonud kortslehekausikesest kastevett ning söönud magusa kortslehe magustoiduks. Armastan ka kibuvitsaõitelt hommikuse kastevee joomist. Nii lõhnav, tervendav ja magusamaitseline on see eliksiir ja nii toitev keha jaoks. Võiks öelda, et mu lemmik on metsatoit, mis sisaldab puutumata looduse energiat, mis tervendab ja puhastab keha ja hinge. 

Kas sa kosmeetikat ka kasutad? 

Kuna olen naine, armastan minagi enda kaunistamist, kuna see tugevdab naiselikkuse energiat minus. Kui olin vast 13–14-aastane, avastasin enda jaoks, et porgandimahla joomine toob nahale kauni päevitunud jume. Minu tolleaegne sõbranna küsis alati, kas käin solaariumis, aga kogu see jume tuli porgandimahlast. Seega pean välist kaunidust, head ja tervet jume ja sära tervisliku toitumisega vahetult seotuks. Eriline ilukuur nahale on vitamiinirikaste lillat värvi toitude söömine, mis annab näole sära ning põskedele ja huultele puna. Menüüsse kuuluvad mustikad, põldmarjad, peedimahl, ploomid, viinamarjad jne. Jumestusena kasutan peedimahla ja külmutatud marju. Peedikoortega üle põskede tõmmates saab kaunima ja loomulikuma õhetuse kui ühegi meigitootega ning samal ajal toidab ja niisutab see nahka. Seda saab kasutada ka laugudel ning huulevärvina. 

Sa oled pidanud 69-päevast paastu ehk olnud kogu selle aja tahke toiduta. Kuidas sa vastu pidasid ja mida see eksperiment sulle õpetas?

Alustasin seda paastuna, eesmärgiga anda kehale puhkust pidevast seedimisest. Kuna kogesin selle loobumisega tohutut energia vabanemist, jätkasin seda pikemat aega. See õpetas mulle muuhulgas ka seda, et millegi tõeliseks mõistmiseks peame me seda kogema. Ilma kogemuseta võime saada tarkuse, aga teadmine tuleb kogemusega. Nii palju on vaieldud teemal, kas tahke toiduta on võimalik elada, õigus on nendel, kes ütlevad, et ei ole, ja õigus on nendel kes ütlevad, et on. Oleneb vaid sellest, millist vaatepunktist sellele teemale läheneda, vaielda ei ole mõtet. Inimese jaoks, kes usub vaid kolmemõõtmelisse maailma, mida ta oma viie meelega tajub, kes usub õigesse-valesse, võimalikku-mittevõimalikku, musta-valgesse, teeks endale sellise mõttelaadi juures tahkest toidust loobumisega palju halba. Aga inimese jaoks, kes on alati uskunud ja tajunud, et on olemas palju täisväärtuslikumaid viise oma keha toitmiseks kui vaid pelgalt füüsiline toit ning kes usub, et Looja ei loonud inimkeha sõltuvaks, vaid iseend ülalpidavaks, on tahkest toidust loobumine nagu õnnistus, mis plahvatusena avab kehas energiaallikad ja põletab blokeeringud. Jätkasin toiduta elamist, kuna kogesin iga päevaga aina kasvavat energiataset. Vastasel korral poleks ma kindlasti jätkanud. 

Millised on sinu suhted arstide ja ravimitega...

Keemilise tabletiga ei saa keegi kunagi terveks, need suudavad vaid keha märguandeid alla suruda ja summutada valu. Valu on märguanne, et oleme oma keha valesti kohelnud. Valu on Jumala jutuajamine inimesega, see on õnnistus ja peaksime olema selle eest tänulikud. Ja tänama ka oma keha, et ta on nii tugev, et meile valu näol märku annab. Kui tabletina valu alla surume, ei jää kehal muud üle, kui suruda haigus sügavamale kehasse, kus ta varem või hiljem juba raskema sümptomina välja lööb. 

Mis sa arvad, millised on inimeste haiguste peamised põhjused?

Loodusest eemaldumine. Kõik halvad valikud tulevad vaid selle tagajärjena. Loodusest eemaldudes eemaldub inimene oma sisemisest tarkusest ning toob oma ellu palju pimedust, ta ei mõista ega tunneta enam oma sisemist jumalikku juhatust, mis juhib ta alati õigete valikuteni ning hoiab haigustest. Haigused tulevad, kui inimene pole oma kehas täielikus kohalolus. Kui ta uitab mõtetega, on tema keha kui avatud ustega pidu, kuhu võivad sisse voorida ootamatud energeetilised külalised ning meil pole endal aimugi. On äärmiselt oluline olla igal hetkel teadlik oma mõtetest ja tunnetest ning keha reaktsioonidest nendele. Olla teadlik oma kehast. Inimesed on liiga lärmakad. Me peaksime olema vaiksed ja häirimatud, tasakaalus, et kuulda ingellikku juhatust oma elus. Liigne lobisemine ja mõttetute, tühjade sõnade ütlemine, mille taga pole loovat energiat, väsitab ja kurnab ning teeb inimese laisaks. Me raiskame liialt energiat, selle asemel et seda koguda ja enda igal tasandil paranemiseks suunata. Laiskus ja distsipliini puudumine teeb keha nõrgaks. 

Mis sa arvad, millest on tingitud kevadväsimus? Kas sa ise oled sellega tuttav?

Inimene tunneb kevadväsimust, kui tema keha on toksiine täis. Jääkained ja mürgid kurnavad keha väga raskelt ja selle tulemusel tunneb inimene end väsinuna, kevad ise väsimust ei tekita, sest on tegelikult hoopis uue elu ja pulbitseva eluenergia aeg. Tärkamise aeg. Abiks tulevad puhastav paast, taimed ja värske allikavesi. Kevadel hõljub õhus palju tervendavat õietolmu ning eeterlikke õlisid, mis inimese kehasse sisenedes hakkavad seda puhastama ning mürke välja viima. Sellepärast tunneb inimene end väsinuna, sest mürgid paiskuvad vereringesse, et need seejärel eemalduda saaksid. Kevadväsimus on ainult keha saastatuse tulemus. 

Kui hästi sai taimi tunned. Kas käid metsas taimeatlas näpus või usaldad sisetunnet?

Olen taimede raviomadustega kursis, kuna mul on mälestused energeetilises teabes mitmetest eelnevatest eludest, kus olen olnud pühendunud eluaegseks taimedega ravitsejaks. Viimastel aastatel kogen aina enam, kuidas taimed räägivad meiega ja annavad ise teada, millised taimed milliste seisundite puhul kõige paremini mõjuvad. Iga taim on maal põhjusega ning tal on oma kindel mõju inimese jaoks. Ravimtaimed on imelised ja toovad meile palju positiivseid muudatusi, kui nad oma ellu kaasame. Minu kapp on äärest ääreni lõhnavaid ravimtaimi täis, mida jagan inimestele, kes küsivad. Ma armastan väga ravimtaimi. 

Oma blogis räägid sa ka meie ühiskonnas üsna tabuna näivast uriiniteraapiast, öeldes: „Vaba suhtumine uriini vallandab võimsa energiavoo.“ Räägi sellest lähemalt.

Uriiniteraapia on huvitav, olen selle kohta uurinud. Uriin on vanades raviteraapiates alati kesksel kohal ning loodusrahvad kasutavad seda iga haiguse raviks ja enda igapäevaseks hügieeniks. Inimesed on sellega lootusetutest seisunditest välja tulnud. Selle lausega pidasin silmas eelkõige seda, et väga paljudel inimestel on eelarvamused ja blokeeringud uriiniteraapia suhtes, mis on seotud seksuaalsuse ja loomisorganitega. Seal piirkonnas on paljudel inimestel silmaga nähtavad blokeeringud. Tundub, et kes suudab uriiniteraapiaga tegeleda ning end sellega ravida, suudab elus kõike teha, sest ta on väga suured tabud ületanud. Uriin töötab homöopaatilisel põhimõttel. 

Mis teeb sind õnnelikuks?

Arvan, et õnn on sügav hingeseisund. Seega õnnelikuks ei saa „teha“, vaid õnnelikuks võib valida ise saada, kohe praegu. Kui see seisund on saavutatud, hakkab inimene ise ligi tõmbama kõike, mis tema sisemist õnne toidab. Siis jõuab inimene sellisesse punkti oma elus, kus ta tajub kogu elu kui suurt õnnistust. Sisemine õnn on seisund, kus inimest ei saa enam mitte miski õnnetuks teha, sest sisemine õnn on püsiv nagu tingimusteta armastuski. Kui me oleme leidnud armastuse oma südamest, ei saa see meid iial maha jätta ega meile haiget teha, see saab vaid välja kiirata ja magnetina ligi tõmmata kõike, mis seda armastust toidab ja kasvatab. Hetkel on minu suurim õnn inimesed, kes pidevalt saadavad mulle kauneid kirju tagasisidega, mis imeline mõju on minu kirjutistel, piltidel või esinemistel nende elule olnud. See inspireerib tohutult. 

 

Tekst: Triin Tisler

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar kevad 2013

[gallery ids="2008601,2008606,2008616,2008625,2008635,2008644,2008654,2008663,2008670,2008685,2008694,2008706"]