Reklaam sulgub sekundi pärast

MIDA TÄHENDAB CFD JA KUIDAS nendega raha teenida?

CFD on lühend ingliskeelsest väljendist Contract for Differences, mis eesti keeles tähendab hinnavahelepingut. Hinnavahelepingud on kauplemiseks, mitte investeerimiseks – mis tähendab, et ei osteta tegelikult kaubeldavat vara või instrumenti ennast, vaid teenitakse tulu, kui turg või instrument liigub investeerijale sobivas suunas (nt tõuseb või langeb). Samas liigub CFD sarnaselt oma alusvaraga, ehk nagu Apple’i aktsia käitub Nasdaq’i börsil, nii käitub ka Apple’i CFD.

CFD-dega kauplemine on hea alternatiiv forex-kauplemisele (kui see mingil põhjusel ei peaks sobima). Tänu paljudele erinevatele maakleritele on kauplejal ligipääs lisaks CFD-dele ka aktsiatele, optsioonidele, intressimääradele ja toorainetele. Paljud asjatundjad soovitavad hinnavahelepingutega kauplemist alustada just toornafta CFD-dega, sest toornafta turud on kõige suurema aktiivsusega, investoritele väga ahvatlevad ning globaalsete tegurite poolt mõjutatud (mistõttu on lihtsam hinna liikumist ennustada).

Üldiselt vaadeldakse hinnavahelepinguid ennekõike kiiremate kauplemisvahenditena, mitte investeerimisvahenditena, sest hinnaliikumine loob võimaluse kiireks kasumiks (läbi mõtlemata otsuste korral paraku ka kahjumiks). Kuna kaupleja kunagi alusvara ei oma, siis saab ta kaubelda turgudel, mis harilikel juhtudel ei ole ligipääsetavad, luues rohkem võimalusi.

Kuidas teenitakse raha

Kaubeldes CFD-dega on võimalik teenida kasumit  nii turu langusest kui tõusust. Kui usute, et vara väärtus tõuseb, siis avate ostupositsiooni (lähete pikaks e Go Long), vastupidisel juhul avate müügipositsiooni (lähete lühikeseks e Go Short). Hinnavaheleping tähendab, et panustatakse kas vara väärtuse tõusule või langusele ning panuse tegemise hetkest (positsiooni valimisest) tõuseb või langeb CFD väärtus. Teinekord võib koguni muutumatuks jääda. Väärtuse tõusu ja langust mõõdetakse punktidega (tick) ning erinevatel turgudel on punkti väärtus erinev (näiteks USA Nasdaq 100 ühe punkti väärtus on 5 USD; Jaapani Nikkei 225 ühe punkti väärtus on 25 USD ning Londoni FTSE 100 1 punkti väärtuseks on 10 naela).

Kui vara hind aga püsib muutumatuna, siis on kauplejal oht oma väike kasum CFD maakleri hinnavahesse kaotada. Erinevatel maakleritel on erinevad hinnavahed (spread), mis kujutavad endast väikest ostmise ja müümise vahendamistasu. Tasu ise on reeglina väga väike ning harilikult ei mängi suurt rolli, kuid kui väikse mahuga tehinguid on palju, siis vahendustasud kuhjuvad.

Kehtivusajata hinnavaheleping lõppeb, kui tehakse avatud positsioonile vastupidine leping. Lepingu lõppedes tasutakse positiivse vahe korral kauplejale teenitud rahasumma. Negatiivse vahe korral maksab kaupleja lepingu pakkujale vastava negatiivse osa kinni. 

CFD kauplemise eelised

Üheks eeliseks on see, et erinevate maaklerite kaudu on kauplejal turule ligipääas round-the-clock ehk 24/7. Tähendab, et on võimalik positsioone avada või sulgeda ka siis, kui alusvara turud on suletud.

Suurim eelis CFD puhul on võimendus, mis ei ole küll kohustuslik, kuid võimaldab oskuste ja teadmiste abil kasumit oluliselt suurendada. See tähendab, et kaupleja kontrollib väiksema summaga suurema tehinguväärtusega positsiooni. Võimendus võib olla kuni 20-kordne ning nõutav tagatismäär jääb üldjuhul vahemikku 0.5–30% tehingusummast. Tähendab, et võimenduse abil saab osav kaupleja teenida sissemaksest oluliselt suuremat kasumit. Samuti on risk suuremaks kahjumiks, kui positsioone ei mõelda läbi.

CFD kauplemise riskid

Põhiline risk CFD-dega kauplemisel on tururisk. Kui turg liigub kauplejale ebasobivas suunas, siis positsiooni väärtus langeb. Loomulikult ei erine see teiste kauplemisviisidega seotud riskidest (ntaktsiad ja valuutad), kuid kuna hinnavahelepinguid on võimalik võimendada, siis võib suureneda ka kahjum. Sarnaselt teiste kauplemisviisidega tuleks maksimaalse kasu teenimiseks tunda turge ja turgudega seotud asjaolusid.

Enne kauplemist

Veendu, et ei kasuta raha, mille kaotamist ei saa endale lubada ning tee põhjalik eeltöö. Samuti tuleb mõista CFD kauplemise reegleid.