Reklaam sulgub sekundi pärast

MIDA TEHA, KUI AEDA HAKKAVAD valitsema teod?

Hilissuvi on juba käes ning varajane sügis ei lase ennast kaua oodata. Suvi hakkab otsa saama ning paljudel tuleb juba praegu ennast töölainele häälestada. Kuid ühed olendid, kes praegusel ajal ei kurvasta, on teod ja nälkjad. Praegune aeg on nende levikuks väga soodne, sest vihmased ilmad soodustavad nende levikut aina rohkem. Suvekuumus hakkab läbi saama ning vihmaste ilmadega on neid hulganisti liikumas ka päeval. Miks ei peakski olema, sest külluslikult söögipoolist on neil praegusel ajal palju. Mida siis nende kahjulike kahjuritega ette võtta?

Looduslikud vaenlased

Teod on sellised tegelased, kellel on tegelikult ka päris palju looduslikke vaenlasi. Näiteks siilid söövad neid lausa isuga. Üks hea nipp, kuidas tigude arvukust vähendada, on luua siilidele hea elukeskkond. Kuivade ning põuaste ilmadega võiks alati aeda asetada joogiveekausi, et siilid saaksid seal joomas käia. Samuti võib siilidele pakkuda ka süüa. Kindlasti ei tohiks siilidele pakkuda soolaseid ning vürtsikaid toite ning piimatooteid. Isegi puude istutamine soodustab siilide sattumist aeda, sest puulehtedest saavad nad endale pesa rajada. Lisaks söövad tigusid konnad ning mitmed linnud.

Tigude hävitamine graanulitega

Üks tõhusamaid võtteid on kasutada tigude ja nälkjate hävitamiseks mõeldud Detia graanuleid. Tegu on mürksöödaga, mille toimeaineks on metaldehüüd. Tähele tuleb panna, et metaldehüüd on ohtlik koduloomadele. Üldiselt on tegu väga tõhusa vahendiga, sest teod eelistavad pigem süüa graanuleid kui sinu raske vaevaga kasvatatud taimi. Graanulid imavad tigude kehavedelikku, teod kuivavad ja lõpuks surevad. Sellisel viisil tigudest lahti saamine on tõhus just siis, kui tigusid on aias palju. Kui seda puistata, siis ikka taimedest eemale, et mürgised kemikaalid ei kahjustaks taime.

Ehita ise takistused, mis teod eemale hoiavad

Tigudele ei meeldi roomata mööda teralist materjali. Väga hästi aitab liiva ja kruusa puistamine. Häid tulemusi on saavutatud ka purustatud munakoorte, tuha ja kohvipaksuga. Takistusribade rajamise miinuseks on see, et neid tuleb pidevalt uuendada ning see on küllaltki aeganõudev tegevus. Kui pole aega pidevalt takistusribasid uuendada, siis varsti võtab loodus võimust ning nendest hakkab läbi kasvama rohi, mida mööda on tigudel väga lihtne takistusribast üle liikuda.

Tigude tõrjumine ja eemalhoidmine annab parimat tulemust siis, kui seda ka regulaarselt teha. Kui tigusid on aias ikka väga palju, siis aitab kõige paremini ikkagi nende hävitamine. Erinevaid viise on mitmeid ning igaüks peaks valima just enda aiale sobivaima variandi.