Reklaam sulgub sekundi pärast

MIDA TEHA, KUI SUHTEST kaob alguse võlu?

Mäletad veel, millesse sa oma partneris armusid ja milline ärevus võbeles kogu kehas iga uue kohtumise ootuses? Vahest meenub seegi, kui roosade prillide läbi sai suhte alguse aegadel maailma vaadatud?

Nii imeline, kui paarisuhte alguse hurm iganes olla võib, on paratamatu, et see mõne aja pärast vaibub. Armumise ülevoolav seisund on ju oma toredusele vaatamata ka üksjagu ebarealistlik. Tõsi küll, reaalsuse suhtes pime olemiseks on ka põhjus – see aitab partneriga lähedaseks saada. Kui kogu tõde paljastuks korraga, võiks suhte süvenemine olla mitmeti raskendatud.

Suhte algust katab õrna loorina illusioonid ja fantaasiad teise inimese täiuslikkusest, mis kogu pildist teadlikuks saades hajuma kipuvad. Õigupoolest just sealt sügavam tunne algabki – olla aktsepteeritud, hoitud ja vajatud ühes oma kõigi tugevuste ja puudustega.

Kirg asendub turvatundega

Uuringud näitavad, et algusaegade lumm kestab maksimaalselt kaks aastat. Suhte hakul valdab paari seksuaalne laeng ja kihk, milles seksuaalsust hoiavad lõõmamas partneri uudne võlu ja üha ilmsiks tulevad värsked nüansid ühes tema alles pooltundmatu kehaga ning enda entusiasmiga. Tõsi küll, osadele võib algus ka vaevaline olla. Sel juhul toovad seksuaalse erutuse mitte niivõrd uudsed olukorrad, vaid pigem omavahel lähedamaks saamine ja turvatunde lisandumine.

Tasahaaval suhtealguse lõõm vaibub, ja õigupoolest on see ju isegi hea – vastasel juhul jääks töö tegemata, sõbrad unarusse, kohustused täitmata ning ööuni magamata. Keegi ei jaksa vastarmunuid valdavat tundetormi pikaajaliselt taluda. Pikkamööda omavaheline lävimine tasakaalustub ning argipäev asetub paika. Paar hakkab teineteist nägema senisest realistlikumalt, mis võib äratada ehk koguni väikest pettumust. Kas nüüd algaski argirutiin? Ja nii jääbki? On see ikka See, millest ma unistasin?

Argine armastus võtab võimust

Argine armastus on armumisest sügavam, kuid kahtlemata nõudlikum osa. Aktiivse ja hästitoimiva seksuaalsuse osas lisavad teineteise tundmine ja turvalisus nüüd eeliseid, kuid samas ka väljakutseid uudsuse võlu ja vahelduse vähenedes. Õnnelikus paarisuhtes osatakse kasvada koos, kuid samal ajal mõistes ja vastutades omaenda heaolu eest.

Kui illusioonide maskid varisevad, algab armastuse argitöö ja -õnn. Just siis asuvad senised kõrvuni armunud vaatama ühes suunas ja ehitama tiimi, mis suudab vastu seista tõsisematelegi tormidele. Leegil ei tohiks ometi päris ära kustuda lubada. Kui külgetõmme ja imetlus partneri vastu kaovad, on reeglina põhjuseks asjaolu, et suhte nimel pole piisavalt vaeva nähtud.

Pika paarisuhte jooksul tuleb nii mõndagi ette: tõusud-mõõnad karjäärialases edus, laste sünd ja ema-isa rollidega kohanemine, elukohamuutused, toimetulek rahaliste kohustustega jms. Kõik see mõjutab suhet ja suhte osapooli. Asjatundjate sõnul võib algusaegade hurma ent uuesti ja sügavamalt saavutada – ja seda partnerit välja vahetamata.

Uut leeki sütitades

Suhte algupärased motiivid on otsustava mõjuga ka kooselu tuleviku osas. Kui kokku saades on kogetud kõikehaaravat kirge, süttib see ka mõne aja pärast vaevata uuesti. Sõbraliku kamraadluse või praktiliste põhjuste pinnal kokku kolinuna on armulõõma ehk raskem taasleida. Teisalt, kui suhe baseerub turvalisel sõprusel, ei pruugigi ihapalangu suhtes olla tohutuid ootusi. Jalustrabava seksi asemel on hingeline lähedus – ja mõlemad on rahul.

Kaalu, kas su suhe vajaks värskendust? Selleks küsi endalt, tunned sa end suhtes erilise ja ihaldatuna. Juurdle ühtlasi, kas kaaslane otsib su seltsi ja lähedust. Tekitab tema ligiolek sinus soojust? Vastates enamikule neist küsimustest eitavalt, võib suhe vajada elustamist.

KUUS SOOVITUST, KUIDAS ALGUSAEGADE LEEKI UUESTI HÕÕGUMA PANNA: 

Keskendu partneri headele omadustele.

Olgugi, et argipingetes võivad silma jääda eeskätt tema halvad omadused – näiteks mehe passiivsus kodutöödes või ebamõistlik rahakasutus – keskendu nimelt tema tugevustele. Märka häid nüansse, mida kaasa sulle pakub ning räägi neist ka talle. Ütle, et austad ja respekteerid seda sellest hoolimata, et aeg ja aastad teid ja suhet on muutnud.

Fantaseeri oma partnerist – ja ainult temast!

Kui näed oma unelmates just teda, ja mitte kedagi teist, side teie vahel tugevneb. Siinkohal ei ole silmas peetud ainuüksi seksuaalseid fantaasiaid – mõtiskle, millesse armusid aegade alguses ning ürita leida samu nüansse veel tänagi.

Ole tema lähedal.

Vaata ja tunneta partnerit! Unusta muud toimetused ja viibi füüsiliselt tema ligi.

Ole aktiivne osapool.

Armuleegi uuesti sütitamine ei nõua niivõrd suhtelt, kui teilt kummaltki. Kui hakkad partnerit teadlikult tunnustama, puudutama ja hindama, peegeldub see ka tema suhtumises.

Ütle talle, et armastad.

Väljenda oma õrnu tundeid nii riidude järel kui muudel hetkedel, mil kallim seda kõige vähem oodata oskab. Kinnita, et oled talle täielikult pühendunud, olgugi, et mõni argiolukord oli keerukas või suhe on parajasti madalseisus.

Rõõmusta teda iga päev.

Näita oma tegudega, et ta on sul kogu aeg meeles. Puuduta teda sobilikul hetkel, valmista õhtusöögiks tema lemmiktoitu või saada talle keset tööpäeva südamlik sõnum.

Võtmesõna – üllatused!

Fotograaf Kersti Niglas on oma abikaasa Meelisega koos olnud 20 aastat. „Sellest abielus 14 ning meil on kaks imelist tütart. Oleme alati parajad romantikud olnud, meile meeldib teineteist üllatada,“ räägib Kersti.

„Näiteks meenub üks pulma-aastapäeva hommik, kui otsustasime, et sel aastal jätame traditsioonilise reisi siiski vahele. Hommikul tuli abikaasa mind armsalt äratama ning sosistas kõrva: sul on nüüd aega tund aega, et pakkida.“ Alles lennujaama check-in’is sai naine teada, et ees on ootamas viis päeva romantilises Prahas! 

Kerstile meenub ka üllatus abikaasa sünnipäevast: „Sünnipäeva õhtul palusin tal end viisakalt riidesse panna, sidusin silmad kinni ning panin autosse istuma. Sõitsime umbes tund aega ning mees üritas pidevalt mõistatada, kuhu me jõudmas oleme. Talle tundus, et ilmselt oleme jõudnud Pärnu kanti. Tulime autost välja, sidusin tal silmad lahti… ja võttis ikka aega, enne kui talle kohale jõudis, et olime jõudnud tagasi… koju!“ naerab Kersti ja lisab, et mehele oli see ikka väga korralik šokk, et tunnise sõiduga on võimalik jõuda lihtsalt koju. „Vahepealse ajaga olid meile koju jõudnud kõige lähedasemad, katnud laua, ümber tõstnud asjad, süüdanud küünlad ning koos muu seltskonnaga ootas meid kokk Juha Rantanen. Viimane jagas meid kolme gruppi: eelroog, pearoog ja magustoit ning asusime kõik koos endale õhtusööki valmistama. Juha oli nii kokk, meelelahutaja, koolitaja kui ka stand-up koomik ühes ning õhtu kujunes tõeliselt meeleolukaks. Abikaasa meenutab seda siiani kui elu ühte parimat sünnipäeva.“ 

Samuti ei saa mainimata jätta ühte hommikut, kui paar lapsed hommikul kell 4 üles äratas. „Kõik kellad, kaasa arvatud laste mobiilide kellad olid kolme tunni võrra edasi lükatud, seega nemad arvasid, et on tavaline koolipäeva hommik. Ütlesime neile, et oleme lootusetult sisse maganud ning peame kohe kiiresti kooli jooksma. Vanem tütar oli väga kuri, sest ta oli spetsiaalselt palunud, et teda tund aega varem ärataksime, kuna ta ei jõudnud õhtul kõike ära õppida. Autos rahustasin teda, et küllap kõik laheneb ning temal pisarad voolasid, et emme, kas sa oled hulluks läinud, me ju kohe jõuame kooli ja mul on õppimata – kuidas siis ometigi laheneb? Kui pisarates lapsed lõpuks aru said, et kooli asemel oleme parkinud lennujaama parklas ja issi tõstab autost välja kohvreid… seda hetke ei unusta meie peres küll keegi,“ meenutab Kersti vahvat seika ja lisab, et veel said lapsed mõistatusi ja ümbrikke, et ära arvata, kuhu reis viib. „Tookordne plaan viis meid Londonisse ja oli lastele täiesti unustamatu elamus. Pärast seda oleme teinud sarnaseid üllatusreise veel ning alati suutnud välja mõelda nii müstilise plaani, et see jõuab lasteni kõige ootamatumal hetkel.“

Perel on väga aktiivne eluviis ning Kersti reisib seoses oma tööga väga palju „Balanssi üritamegi hoida sellega, et vahele tuleks tegevusi nii perega kui ka kahekesi. Sama teeme alati, kui on tunne, et vahepeal lähevad suhted pingeliseks. Leiame kasvõi vägisi aja ning läheme kahekesi restorani ja kinno või võtame hotellitoa,“  toob naine näiteid. „Samuti on meil üsna palju armsaid traditsioone: teineteise äratamine tähtpäevadel romantilise hommikulauaga, aeg-ajalt üksteise kuupäevade broneerimine, selleks et teist üllatada mõne toreda tegevusega ning pulma-aastapäeval lendame alati kuskile kahekesi. See kahekesi-aeg on ääretult vajalik ja teeb iga kord imesid! Pikk suhe ei ole kindlasti alati lihtne, aga võtmesõna on ehk rutiini murdmine, teineteisele aja leidmine ja suhtlemine.“

Tasakaal ja rutiinimurdmine

Stilist ja stiilikoolitaja Maarja Siim on elukaaslase Aaroga koos olnud kaheksa aastat. „Kindlasti on meie „retseptiks“ sarnane huumor, looduses viibimine, austus ja teineteisega arvestamine ning ka teineteise „kiiksudele“ kaasa elamine,“ räägib Maarja. „Näiteks tuleb elukaaslane kaasa mu aeg-ajalt ülevaloolava luksusevajadusega, stiilis „ok, no osta need kingad, mis sest, et sul on selliseid juba viis paari!“ ning teisalt elan mina talle kaasa mõne uue bluetooth-seadme leidmisega või aitan kasvõi maa alt leida seda üht sobivat kõlarit. Ühesõnaga, ükskõik kui suur või naeruväärne asi ka ei oleks, elame teineteisele kaasa.“

Teine, mis hoiab paari suhet rutiiniseks muutumast, on erinevad töögraafikud. „Mina olen vabakutseline, aga tema käib igapäevaselt kontoris,“ jätkab Maarja. „Seega saan endale lubada kasvõi teisipäeval hilisõhtust dringiringi vaikseks jäänud linnas või öisele kinoseansile minekust, mis on elukaaslane igapäevatoimetustest ja ajakavast täiesti väljas, sest tema peaks sel hetkel juba magama! Aga just sellised rutiinimurdmised mõjuvadki värskelt ja kainestavalt. Ja kui mina nädalavahetuseti teleprojektide või koolitustega hõivatud olen, on jälle vastupidine olukord.  Me mõlemad naudime korra n-ö „teisel pool“ käimist ja tekitame teineteise graafikutega mõlemale poolele parajalt põnevust.“

Maarja ei salga, et ollakse ka üsna kirglikud tülitsejad. „Meist kumbki ei suru oma emotsioone alla, vaid kui on mõni probleem, siis jagame ka seda kohe. Omavahel oleme mõelnud, kuidas see võimalik on, et leidub paare, kes üldse ei tülitse! Oleme mõlemad arvamusel,et aeg-ajalt on vaja tuuletõmmet, et õhk jälle klaariks saaks,“ naerab naine ja soovitab teistelegi pinged kohe maha laadida! „Kuid olgu, mis on ja mis kellele sobib, ühes asjas on vist kõik naised ühel meelel: mehele jääb alati viimane sõna ja see on „olgu!““

 

Artikkel ilmus ajakirjas Buduaar juuli-august 2019.