Reklaam sulgub sekundi pärast

Miks juua mineraalvett?

Mineraalvee raviomadused on teada juba iidsetest aegadest. Juba antiikajal ehitati mineraalveeallikate juurde templeid, kus raviti haigeid vee joomisega. Mineraalvees leiduvad mineraalid ja mikroelemendid on hädavajalikud meie eluks ja tervise säilitamiseks. Loe, miks peaksid mineraalvett jooma.

Mineraalvee raviomadused on teada juba iidsetest aegadest. Juba antiikajal ehitati mineraalveeallikate juurde templeid, kus raviti haigeid vee joomisega. Mineraalvees leiduvad mineraalid ja mikroelemendid on hädavajalikud meie eluks ja tervise säilitamiseks. Loe, miks peaksid mineraalvett jooma.

Mineraalvesi on vesi, mis sisaldab mineraalsoolasid ja mikroelemente, mis on meile eluliselt vajalikud. Mineraalsoolad koos süsihappegaasiga annavad mineraalveele tema erilise maitse. Süsihappegaas mõjub suus värkendava ja stimuleerivana. Ta suurendab maitse täiuslikkust ja laseb veel tunududa jahedamana, kui ta tegelikult on.

Mineraalvee raviomadustest on andmeid juba enne Kristuse sündi, mil ehitati mineraalveeallikate juurde templeid, kus raviti haigeid samal viisil kui tänapäeval - kerge dieedi, võimlemise, massaaži, vannide ja veejoomisega. Keskajal jäi mineraalveega ravimine soiku. See hoogustus taas alles 16.- 17. sajandil. 


Milline on looduslik mineraalvesi?

Naturaalne ehk looduslik mineraalvesi on looduslik vesi, milles ei ole muudetud algset mineraalide koostist. Naturaalse mineraalvee puhul on lubatud vaid karboniseerimine ja filtreerimine.

 

Mis on kunstlik mineraalvesi?

Kunstlik mineraalvesi koosneb põhjaveest, millele on lisatud kas looduslikku mineraalvett või erinevaid mineraalsooli, samuti süsihappegaasi. Inimkonna huvi kunstliku mineraalvee valmistamise vastu ulatub kaugesse minevikku. Inglise loodusteadlane Priestly valmistas 1772. aastal õlle käärimisel eraldunud süsihappegaasi veest läbipuhumise teel esimese karboniseeritud joogi. Kunstliku mineraalvee tootmine oli eelkäija limonaadide ja kaasaegsete karastusjookide tootmisele.

 

Miks ja millal mineraalvett juua?

Mineraalvesi on suurepärane janukustutaja, sobib roogade kõrvale ja teiste jookide vahele. Ka palavaga tasub mineraalveepudeli järele haarata. Teadlased soovitavad palava ilmaga tarvitada võimalikult suure naatriumi-, kaaliumi-, kaltsiumi- ja magneesiumisisaldusega vett, et korvata kehast higiga eraldunud sooli.

Mineraalvesi teeb head ka üle 30 aasta vanustele naistele, kel suureneb osteoporoosi ehk luukoe hõrenemise risk. “British Journal of Nutrition” soovituste kohaselt peaksidki üle 30-sed naised tarbima päevas vähemalt liitri võimalikult suure kaltsiumisisaldusega vett (isegi kuni 500 mg/l). 

Suurepärane lihaste lõdvestaja peale füüsilist pingutust. Kõrge naatriumisisaldusega mineraalvesi kiirendab seedimist, mineraalveega omastatud magneesium aga aitab lihastel lõdvestuda ning parandab lihaste taastumist. Pea meeles, et peale trenni joodav mineraalvesi peaks olema jahe, sellise temperatuuriga vesi leevendab kõige optimaalsemalt vaheajus asuva janukeskuse ärritust.

Väga oluline on regulaarne mineraalvee joomine ka üle 50aastastele inimestele, sest vananedes joob inimene tavaliselt vähem vett. Normaalne oleks, kui üle 50sed tarvitaksid 1,75 liitrit ehk 8 klaasi vett päevas.

Kui juuakse vähem, võivad tekkida elulised häired, ka südamehäired.

Organismil kulub rohkem vedelikku ka ravimite manustamisel, et maks suudaks keemiaga toime tulla ja vajalikke aineid organismile vastuvõetavaks muuta.

Rauarikast mineraalvett soovitatakse juua kehvveresuse ja menstruatsioonihäirete korral. Räniühenditest rikas mineraalvesi on põletikuvastase toimega.

 

Jahutavad suvejoogid mineraalveega:

 

Spritzer

350 ml kuiva valget veini

300 ml mineraalvett

laimi ja sidrunit

jääd

 

Spritzerit võid valmistada nii kannu kui ka otse klaasi. Tee oma jook eriliseks ja lisa joogile marjade ja piparmündilehtedega jääkuubikuid.

 

 

Õunamahlane janukustutaja

500 ml külma, 100% looduslikult hägusat õunamahla 

500 ml  gaseeritud mineraalvett

1 sidrun 

jääkuubikuid

 

Valage mineraalvesi ja mahl kannu. Lisage jää ja mõned sidruniviilud. Serveerige kaunist klaasist.

 

 

Apelsini fresh

 

apelsin, banaan, mineraalvesi

Lase 1 apelsin mahlapressist läbi ning vala saadud mahl klaasi. Lõika banaan kuubikuteks ning lisa paar tükki klaasi. Lisa mineraalvesi.

 

allikas: Kodutoher/ajakiri köök, kirss.net

 

 

Triin Tisler